Kaza ya da acil durum meydana geldiğinde ve kriz durumlarında neler yapılmalıdır?
Acil durumlarda yapılması gerekenler nelerdir?
Okulda, sınıfta kaza ya da acil bir durumla karşılaştığımızda neler yapmalıyız?
Acil durum karşısında telaşsız ve sakin davranmalıyız, sınıf öğretmenine ya da nöbetçi
öğretmene haber vermeliyiz, sağlık görevlisine haber vermeliyiz, gerekmedikçe yaralıyı yerinden kaldırmamalıyız.
Kaza ya da acil durumda zorda kalanlara yardımcı olmak insan olarak görevimizdir.
Acil durumlarda hangi telefon numarasından nereye ulaşabiliriz?
Hangi durumlarda okula ambulans çağırılır? Okulda meydana gelen yaralanma, kırık, bayılma, şok geçirme, vb. durumlarda ambulans çağırılır.
Okulda meydana gelebilecek acil durumlar nelerdir ve bu durumlarda neler yapabiliriz?
Acil durumlarda 110 itfaiye, 112 acil servis, 155 polis imdat, 156 jandarma numaralarını aramalıyız.
Okulda karşılaşabileceğimiz acil durumlar nelerdir?
• Koşarken çarpışma
• Yaralanma
• Elektrik kesilmesi
• Cam kırılması
• Sıra üzerine su dökülmesi
• Sarsıntı (deprem) olması
• Suyun akmaması
• Yangın çıkması
• Ateşlenme
• Kendinden geçme
Ne tür acil durumla karşılaşırsanız karşılaşın, profesyonel yardım gelene kadar bazı önlemlerin her durumda uygulanması gerekmektedir.
Trafik kazası durumunda neler yapmalıyız?
Öncelikle kaza durumunda sakin olmalısınız.
Başka kazalara sebep olmamak için dörtlü flaşör, reflektör ve / veya ışıklı ikaz cihazları ile diğer sürücüleri kazaya karşı uyarmalı ve yol güvenliğini sağlamalısınız.
Sigorta şirketlerinin kazayı doğru değerlendirebilmesi için olay mahallini ve hasarları farklı açılardan görüntülemelisiniz.
Rapor alınması gerektiği durumlarda, kazanın oluş yerine ve şekline göre 155 Polis imdat veya 156 Jandarma imdat hatlarını arayarak rapor tutturmalı ve bilgi vermelisiniz.
Polis veya Jandarma tarafından tutulan tutanaklarda, karşı araç veya araçlar var ise kazaya karışan tüm araçların ruhsat, geçerli trafik sigortası, sürücü ehliyet fotokopileri alınmalıdır.
Her durumda trafik kanunu uygulama detaylarına göre hareket edilmelidir.
İş Kazası Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
İş kazaları, çok sık yaşanmayan istenmeyen olaylardır. Bu nedenle bir çok kişi, iş kazası anında ne yapacağını bilemez ve panik hali yaşar. İşyerinde çalışanların panik ile tam olarak bilinçli olmadan hareket etmeleri yeni kazalara yol açabilir.
İnsan psikolojisi, kaza gibi olumsuz bir olayda o an yaptığı iş haricinde bir işe yönelmektedir.
Bir çok kazada, çalışanlar kaza geçiren arkadaşlarının yanına koşup yardım etmek veya durumunu görmek isterler. Ortamdaki telaş, üzüntü ve panik hali ile çalışma ortamı veya makineler nedeniyle oluşan diğer riskler göz ardı edilebilir ve yeni kazalara yol açabilir.
Bu nedenle, bir kaza sırasında ilk yapılması gereken şey işyerinde veya ilgili bölümdeki tüm çalışmanın, araç trafiğinin ve makinelerin durdurulmasıdır.
Kazada yaralanan kişinin sağlık durumunu belirlemek çok önemlidir. Meydana gelen kazada birden fazla sayıda kişi yaralanmış da olabilir. Böyle bir durumda kaza geçiren kişilerden durumu en ciddi olana öncelikli olarak ilkyardım uygulanmalıdır. Ayrıca 112 acil yardım arandığında tüm kaza geçiren kişilerin durumunu net olarak belirtebilmek önemlidir.
Durumu daha normal ve hayati tehlikesi olmayan kişileri sakinleştirmek ve telkin etmek gereklidir.
Kazanın meydana geldiği alanda, ilkyardım yapmayı engelleyecek veya diğer kişilerin de zarar görmesine neden olabilecek malzemeler veya durumlar olabilir. Alev kaynakları, yanıcı ve yakıcı malzemeler, kesici aletler, patlama tehlikesi olan basınçlı aletler, kırık cam veya ekipman parçaları olay yerinde bulunabilecek başlıca tehlike kaynaklarıdır. Bunların ortamdan uzaklaştırılması, yeni kazalara yol açmamak açısından önemlidir.
Çevre güvenliği sağlarken, iş kazası ile ilgili delil olabilecek malzeme veya bilgilerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Mümkünse fotoğraf veya video çekilmeli ve malzemeler daha sonra ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Bu sayede kazanın oluş şekli ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca adli bir vaka oluşması durumunda delil olarak da kullanılabilir.
Kaza geçiren kişilere acil ilkyardım uygulanması çok önemlidir. Yardım uygularken doğru ve etkili şekilde davranmak, eğer ilkyardım konusunda bilgili kimse yoksa hiç yardım uygulamamak daha doğrudur. Kaza geçiren kişilere ilkyardım uygularken aynı zamanda 112 Acil’e de haber verilmelidir.
Kazalarda 112 Acil’i aramak, kaza yerini ve durumu net şekilde anlatmak ve onlardan gelen talimatlar doğrultusunda hareket etmek, kaza geçiren kişilerin sağlığı açısından çok önemlidir.
Kazalar sonucu hayatını kaybeden kişiler ciddi bir oranda hatalı ilkyardım uygulaması veya hiç uygulanmaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
İş kazalarında, kazanın sebeplerini ortaya çıkarmak o kazaya engel olmasa bile daha sonra meydana gelebilecek kazaları önleme konusunda alınacak önlemlere dair bizlere ışık tutacaktır. Ayrıca olayda ölüm veya kalıcı sakatlık durumu oluştuysa adli vaka haline döneceğinden bu sebepler delil olarak da kullanılabilir.
Kaza ile ilgili öncelikle kaza olan bölgenin fotoğrafları çekilmeli, varsa makina-ekipman parçaları toplanmalıdır. Kazaya şahit olan kişilerin ifadeleri not edilmelidir. İşyerine ait kamera sistemi varsa bir kopyası alınmalı ve ayrı bir ortamda saklanmalıdır.
Havale durumunda neler yapılmalıdır?
Beyinde ortaya çıkan elektrik deşarjına bağlı gelişen genel veya lokal kas kasılmaları (çırpınmalar) sırasında bilinç genellikle kapalı olabilmektedir. Nöbet bir sure sonra kendiliğinden sona erer ve derin bir uyku hali başlar ya da yorgun bir halde kendine gelir. Nöbet anında;
Kendinizi, çevredekileri ve hastayı ortamdaki tehlikelerden koruyun.
Başının altına katlanmış ceket gibi düz yumuşak bir yastık koyun.
Ambulans çağırın.
Hastanın çırpınmasını engellemeyin, ağzına birşey koymayın.
Nöbet bitince, bilinç kapalıysa koma pozisyonu uygulayın.
Küçük çocuklarda ateşli havale durumunda neler yapılmalıdır?
Küçük çocuklar herhangi bir nedenle ateşi yükseldiğinde nöbet geçirebilir. Bu nedenle ateşi yükselen çocuk iyi takip edilmeli, doktorunun bu tür durumlar için önerdiği ilaç ve öneriler uygulanmalıdır. Yine de kontrol edilemez ve çocuk ateşli havale geçirirse, çocuğun ateşi düşürülmelidir. O zaman havale kendiliğinden duracaktır. Ateşi hızlı düşürmek için en iyi uygulama, çocuğu banyo suyu sıcaklığındaki suyla ıslatmaktır.
Şok durumunda neler yapılmalıdır?
Vücutta kan dolaşımının, gereksinimi karşılayamaz duruma gelmesi haline şok denmektedir. Kişinin renginin solduğu, soğuk terlemeyle seyreden halsizlik, bitkinlik veya bilinç kaybı ile görülen bir durumdur. Kan dolaşımının yetersiz kalması; ya pompanın çalışması (kalp krizi vb), ya kan miktarının yetersiz kalması (kanama, kusma, ishal vb), ya da damarların ileri derecede genişleyerek kanın buralarda birikip kalbe geri dönememesi (alerjik-naflaktik şok) sonucu gerçekleşir. Sıvı kaybı veya alerjik nedenli şok durumunda, ayakları yükselterek biriken kanı hayati organlara yönlendirmek faydalı bir harekettir. Ancak bu uygulama, kalp krizi veya beyin kanaması gibi durumlarda sakıncalıdır. Bu nedenle kanama veya alerji (arı sokması, penisilin iğnesi vb) nedenli şok durumu yaşandığından emin olunması halinde; ambulans çağırın, ayakları yükseltin.
Boğulma durumunda neler yapılmalıdır?
İyi yüzme bilen biri tarafından yapılacak kurtarma girişimi öncesi mümkünse can yeleği giyilerek kurtarmaya gidilmesi daha uygun olacaktır. Kurtarılacak kişinin daima arkasından yaklaşılmalı ve kişinin koltuk altlarından tutulmalıdır. Boğulmak üzereyken kurtarılan kişiler kurtarıldıktan sonra sağlıklı görünseler bile mutlaka hastaneye götürülmelidirler.
Kırık olması durumunda neler yapılmalıdır?
Sağlık kurumu dışındaki kişiler tarafından hastaların taşınması durumunda; o anda bulunabilecek tahta, kalın karton gibi malzemelerle uzuv (kol, bacak vb) sabit hale getirilmeli, şişliği azaltacağı için buz uygulaması yapılmalıdır. Soğuk yanığı oluşmaması için buz cilde doğrudan uygulanmamalıdır. Eğer mümkünse yaralı bölge, kalp seviyesinin yukarısına kaldırılmalıdır.
El yaralanmaları durumunda neler yapılmalıdır?
El yaralanmalarında; kanama baskı ile durdurulmalıdır. Yara, temiz bir bezle sarılmalıdır. El, kalp seviyesinin üzerine kaldırılmalıdır. Kopmalarda; kopan uzuv temiz gazlı beze sarılıp, plastik torbaya konmalıdır. Bu torba da içinde soğuk su/buz bulunan başka bir torbaya konarak hastayla birlikte uzvun dikilebileceği bir hastaneye gönderilmelidir.
Çocuklarda ev kazaları yaşanması durumunda neler yapılmalıdır?
Bir yaşından küçük çocuklarda boğulma, solunum yollarına yabancı cisim kaçması, 1-4 yaş arasındaki çocuklarda düşme, çarpma, su ile haşlanma, ateşle yanma ve zehirlenmeler sık görülen yaralanmalardır. 2-4 yaş arası çocuklarda, temizlik maddeleri ve ortada bırakılmış ilaçlardan dolayı yaşanan kazalar en sık yaşanan kazalarken, 5 yaşından sonra evin çeşitli yerlerinde saklanmakta olan ilaçlardan dolayı zehirlenmeler en sık görülen kazalar arasında yer almaktadır.
Zehirlenme söz konusu olduğunda acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Zehirlenmeye sebep olan şeyin ne olduğunun ve alınan miktarın ne kadar olduğunun bilinmesi, tedavinin doğru planlanmasında büyük rol oynar. Sağlık kuruluşuna giderken, çocuğun aldığı ilacın veya maddenin kutusunu, şişesini ya da kullanım kılavuzunu beraberinizde götürün.
Arı sokması durumunda neler yapılmalıdır?
Arı sokan insanların %5’inin arı zehirine karşı alerjik oldukları bunun da solunum durmasına kadar varan etkilere yol açtığı bilinmektedir. Alerjiye en çok sebep olan arı; bal arısıdır. Arı soktuğunda, anaflaksi denilen şok durumu gerçekleşmesi halinde önce ciltte kırmızılık, şişme ve kabarıklık gözlenir, daha sonra şişme tüm vücuda yayılır. Bu durumda, kaşıntı olabileceği gibi, dudak ve dil ile solunum yolu da şişerek nefes borusunda spazm, hırıltı, göğüste solunum yetersizliği de görülebilir. Arının iğnesini görüyorsanız, tırnağınız ya da bir cımbız yardımıyla iğneyi çıkarıp, sokulan yeri bol soğuk suyla yıkayın.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…