Atatürk’ün Millî Tarihe Verdiği Önem
Atatürk’ün Millî Tarihe Verdiği Önem nedir?
Atatürk Türk tarihine büyük önem vermiş ve bu alanda Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunun kurulmasını sağlamıştır. Bu iki kuruma o kadar çok değer veriyordu ki mirasını da bu iki kuruma bağışlamıştır. Atatürk Türk tarihinin önemini her fırsatta vurgulamış, “Evvela millete tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.” demiştir. Tarihi çok irdelemiş bir kişi olan Atatürk tarihi olayların ışığında ufkunu geniş tutmuş ve bu millete güvenmiştir. Atatürk’ün büyük başarılarının ardında yatan bir neden de tarihi çok iyi bilmesidir.
Atatürk’ün Türk Tarihi ve Türk Dili meselelerine verdiği önemi ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı vasiyetname ile, mal varlığının tamamını Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na bırakmış olması ispatlar. Bu iki kurumun bütçesi, halen Atatürk’ün bıraktığı mirastan oluşmaktadır.
Bir kimsenin milli değerlerine sahip çıkması için öncelikle milletini sevmesi gerekir. Milletini sevmesi ise onu tanımasından geçer. Milletinin geçmişte neler yaşadığı bu topraklar için nasıl mücadele ettiğini bilmek ülkemize olan bağlılığı arttırır. Geçmişini ve milletini her şeyden üstün tutmaya yardımcı olur.
Türk Milleti’nin kudretine tüm Türklerin inanmasını isteyen Atatürk, bu fikri yaymayı hayatının amacı kılmıştır. “Büyük devletler kuran atalarımız büyük ve geniş uygarlıklara da sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek Türklüğe ve dünyaya bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” diyen Atatürk, Türk insanının tarihini ve geçmişini kavramasının ne denli önemli olduğunu anlatmıştır.
Türk kültürünü ve Türk tarihini tüm gerçekliği ile, araştırmak, öğrenmek ve tanıtmak için, Atatürk bunu gaye edinen kurumun çalışmalarına liderlik etmiş, çalışma planına bizzat kendisi yol göstermiş; Türk ve Türkiye tarihini yayacak araştırmacılara yardımcı olmuştur.
Atatürk’ün millî tarihimize verdiği önemi anlatan özdeyişleri
”Efendiler, tarih, milletlerin yükselme ve gerileme sebeplerini ararken bir çok siyasi, askeri, sosyal sebepler bulmakta ve saymaktadır.”
“Bizim milletimiz derin bir maziye sahiptir. Bu düşünce bizi elbette altı yedi yüzyıllık Osmanlı Türklüğünden, Selçuklu Türklerine ve ondan evvel bu devirlerin her birine eşit olan Türk Devletlerine kavuşturur.”
“Evvelâ millete tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.” (1930)
“Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve geniş kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuşlardır. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve cihana bildirmek bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
“Eğer bir millet büyükse, kendisini tanımakla daha büyük olur.”
“Türk Milleti tarihinle öğün, çünkü senin ecdadın, medeniyetler kuran, devletler, imparatorluklar yaratan bir mevcudiyettir.”
“Dünyanın bize saygı göstermesini istiyorsak, ilk önce biz kendi benliğimize ve milletimize bu saygıyı, hissi, fikri ve fiili olarak, bütün davranış ve hareketlerimizle gösterelim.”
“Tarihi yazmak, tarihi yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana bağlı kalmazsa değişmeyen gerçek. İnsanlığı şaşırtacak bir nitelik alır.”
“İnsan, tarihinin anlamını ancak olgun bir yaşa eriştikten sonra anlıyor ve tarih ancak bu yaştan sonra yazılabilir. Çok arzu ederim ki, birkaç arkadaşla beraber yaşamımızdan geri kalan zamanı tarih yazmakla geçirelim.”
“Sonradan uydurma bir eser meydana getirilerek ertesi gün pişman olmaktansa, hiçbir eser meydana getirmemek, beceriksizliğin itiraf etmek daha iyidir.”
“İnsanların tarihten alabilecekleri önemli dikkat ve uyanıklık dersleri, bence devletlerin umumiyetle siyasi kuruluşların oluşmalarında, bu kuruluşların niteliklerini değiştirmede ve bunların çözülme ve sonlamalarında etkili olmuş olan sebepler ve etkenlerin incelenmesinden sonuçlar çıkmalıdır.”
“Türk Milleti! Sen Anadolu denilen yurda sonradan gelme değil, ilk yerleşip medeniyet kuranların çocuklarısın. Fakat geleceğine güvenebilmek için, bu gün çalışman lazımdır.”
“Tarih bir milletin neler başarabilme gücünde olduğunu gösteren en doğru bir kılavuzdur.”
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…