Ülkemize hizmet etmiş kişiler kimlerdir?

Ülkemize hizmet etmiş kişiler kimlerdir?

Ülkemize hizmet etmiş kişiler kimlerdir?

Ülkemize katkı sağlamış kişiler kimlerdir?

Onur, haritalara çok meraklı bir çocuktu. Bir gün dergileri karıştırırken bir harita gördü. Bu harita, çok eski bir harita idi ve deri üzerine çizilmişti. Sınıftaki dünya haritasına benziyordu. Merakı daha da arttı. Haritayı incelemeye başladı. Haritanın altındaki bilgiyi okudu. Harita Piri Reis tarafından çok eskiden çizilmiş bir dünya haritası idi.

Piri Reis kimdir? Yüzlerce yıl önce hiçbir modern araç ve gereç olmadan bu haritayı nasıl çizebilmişti? Bu sorular sürekli aklından geçiyordu. Ertesi gün bunu öğretmenine sormaya karar verdi. Öğretmeni, ona Piri Reis’ in çok ünlü bir Türk denizcisi olduğunu söyledi. Onur’a onun hayatını ve yaptıklarını çeşitli kaynaklardan araştırmasını önerdi. Onur, bu konuyu internetten ve kaynak kitaplardan araştırmaya başladı. Gemiyle dünyanın birçok yerine gitmiş, gittiği yerleri not almıştı. Seyahatleri sonunda günümüzde birçok ülkede hâlâ kullanılan dünya haritasını çizmişti. Onur, ertesi gün sınıfta araştırma sonuçlarını öğretmeni ve arkadaşları ile paylaştı.

Öğretmeni:

– Aferin Onur! Araştırman çok güzel olmuş, dedi ve devam etti. Çocuklar, ülkemize hizmet etmiş çok sayıda bilim adamı, sanatçı vb. vardır. Bu kişilerin ortak özellikleri ülkelerini çok sevmeleri, çalışkan olmaları, araştırmayı sevmeleridir. Bizler de bu kişileri örnek alarak çok çalışmalı ve ülkemize hizmet etmeyi amaçlamalıyız. Şimdi hep birlikte bu kişilerden bazılarını tanıyalım.

Engin ARIK: Bor ve toryum madenleriyle ilgili çalışmalar yapan bilim insanıdır.

Engin Arık

Engin Arık, ülkemizin yetiştirdiği en önemli fizik profesörlerinden biridir. Isparta’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Birçok öğrenci de yetiştiren Arık, çok önemli buluşlara imza atmıştır. 59 yaşında Isparta’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. Engin Arık, yaşamını bilimsel çalışmalara adamış bir bilim insanıdır.

Jale İnan: Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu

Jale İnan

Jale İnan, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğudur. Ülkemizdeki birçok antik şehrin kazı çalışmalarına katılmıştır. Perge ve Side antik kentlerinin kazılarında büyük emek vermiştir. Bu kazılarda çıkarılan tarihî eserlerin sergilenmesi için Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlamıştır.

Jale İnan, yazdığı eserlerle arkeoloji bilimine ışık tutmuştur.

Mehmet Akif ERSOY: Ulusal marşımız olan İstiklâl Marşı’ nın yazarı ve millî şairimizdir.

Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.

Mehmet Âkif Ersoy, İstanbul’da doğmuştur. Çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Spor alanında da başarılı olan Mehmet Âkif güreş, yüzücülük, koşma ve gülle atma yarışmalarına katılmıştır. Edebiyat ve şiirle de ilgilenen şairimiz, dergilerde başyazarlık görevi üstlenmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ödül konularak açtığı İstiklâl Marşı yarışmasına başta katılmamıştır. Daha sonra arkadaşlarının isteği üzerine İstiklâl Marşı’mızı yazmıştır. Mecliste okunup dinledikten sonra İstiklâl Marşı’mız Millî Marş olarak kabul edilmiştir. Mehmet Âkif Ersoy, aldığı ödülü hayır kurumuna bağışlamıştır.

İstanbul’da hayatını kaybeden şairimizin en önemli eseri Safahat isimli şiir kitabıdır.

Mehmet Ali KAĞITÇI: Türk kâğıt sanayisinin kurucusudur.

Mehmet Ali Kağıtçı

Mehmet Ali Kağıtçı, İstanbul’da doğmuştur. Kimyager ve kâğıt mühendisidir. Fransa’da Kâğıt Mühendisliği Okulundan birincilikle mezun olmuştur. Ülkemizde ilk kâğıt fabrikasını İzmit’te o açmıştır. Kâğıtçılığın gelişmesi için gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmıştır.

Naim SÜLEYMANOĞLU: Halterde rekor kırarak dünya şampiyonu olan sporcumuzdur.

Naim SÜLEYMANOĞLU

Naim Süleymanoğlu, millî haltercimizdir. Bulgaristan’da doğan sporcumuz, 15 yaşında Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya alarak şampiyon olmuştur. Böylece halter tarihinin en genç dünya rekortmeni unvanını almıştır. 8 kez dünya şampiyonu olan sporcumuz, 46 kez dünya rekoru kırmıştır. Ülkemize güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcudur. “Dünya’nın En İyi Sporcusu” seçilen Naim Süleymanoğlu, 50 yaşında hayatını kaybetmiştir. “Cep Herkülü” lakabıyla anılan sporcumuz Türk milletinin gönlünde sonsuza kadar yaşayacaktır.

Nene Hatun: Rusların Erzurum’ u işgaline karşı halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahramandır.

Nene Hatun

Nuri Demirağ: Ülkemizin yetiştirdiği başarılı iş adamı

Nuri Demirağ

Nuri Demirağ, ülkemizin yetiştirdiği başarılı iş adamlarından biridir. Nuri Demirağ’ın hizmetlerinden bazıları şunlardır:

• Sivas-Erzurum demir yolu hattını yaptı.
• İstanbul Yeşilköy’de ilk büyük havaalanını
inşa etti.
• İlk uçak fabrikası ve pilot okulunu kurdu.

Sivas milletvekili olarak da görev yapan Nuri Demirağ 71 yaşında ölmüştür.

Vecihi HÜRKUŞ: Türkiye’ nin ilk uçak tasarımcısıdır. Türkiye’nin ilk yerli uçağını yapmıştır.

Vecihi Hürkuş

Zihni DERİN: Ülkemizde çay üretimini başlatan kişidir.

Zihni Derin

Zihni Derin, ilk Tarım Genel Müdürümüzdür. Çay ve narenciye fidanlığı kurmak için Atatürk’ün emri ile Rize’ye gitmiştir. İlk zamanlar Rize’deki halkın yeterli bilgi sahibi olmamasından dolayı çay yetiştiriciliği başarısız olmuştur. Ancak Zihni Derin’i başarısızlıklar yıldırmamıştır. Çalışmalarına devam ederek Rize’de çay yetiştiriciliğini sağlamıştır. Günümüzde de birçok insan geçimini çay tarımından elde etmektedir.

 

You may also like...

1 Response

  1. KEMAL SINAĞ dedi ki:

    İYİ ÖĞRENDİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir