Şizofreni nedir? Belirtileri ve tedavi yolları nelerdir?

Şizofreni nedir? Belirtileri ve tedavi yolları nelerdir?
Şizofreni hastalığı nedir?
Şizofreni, beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan, kronik özellikleri olan, beceri kaybına yol açan, kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan, dünya nüfusunun önemli bir bölümünü etkileyen ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan ciddi bir beyin hastalığıdır.
Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır.
Şizofreni hastalığı, belirtileri nelerdir?
Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede var olan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya karışık ve anlaşılmazdır.
Hastalarda kaygı, gerilim, sıkıntı hali, heyecan ve korku sıktır. Bu duygularla genelde normal olmayan davranışlar sergilerler.
Yavaş seyir gösteren şizofrenide başlangıçta dikkat toplama güçlüğü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakımda azalma, dini uğraşılarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakışta şizofreniyi düşündürmeyen belirtiler görülebilir.
Sıklıkla garip davranışlar ve konuşmalar sergileyen hastalar, gerçekte olmayan sesler işitmeye ve hayaller görmeye başlarlar. Bazı hastalarda garip pozisyonlarda uzun süre durma, bazılarında hiç hareket etmeksizin uzun süre sessiz kalma veya aşırı hareketlilik görülebilir.
Şizofreni hastalarında düşünceler genelde çocuksu ve büyüseldir. Hastalarda gerçekle bağlantısı olmayan inanışlar görülebilir.
Gerçekle bağlantısı olmayan sesler işitilir, gerçekte olmayan hayaller görülür. Bazen bu seslere yanıt verir, konuşmaya başlarlar veya görüntüleri takip ederler. Hastaların bu hareketleri dışarıdan gözlendiğinde kendi kendine konuşuyormuş veya sabit bir noktaya bakıyormuş gibi gelir.
Hastaların jest ve mimiklerinin azaldığı görülür. Olaylara uygun tepkiler veremezler. Ağlanacak yerde güler veya gülünecek yerde ağlayabilirler.
Hastalar genelde içine kapanıktır. Şüpheciliği olan hastalar ilaç kullanmıyorlarsa saldırgan olabilirler. Genelde aile içinde veya arkadaş ortamında saldırgan davranışlar gösterirler.
Şizofreni hastalığının tedavi yolları nelerdir?
Şizofreni tedavisinde ilaç kullanımı ve psikoterapiler yer almaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar antipsikotik ilaçlardır. Uzun yıllardır kullanılmaktadır. Hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz fakat belirtilerin önüne geçer, hastanın iş verimini arttırır. Kişinin günlük yaşama uyumu düzelir ve hastalığın tekrar ortaya çıkışı engellenir.
Tedavide kullanılan antipsikotik ilaçların yan etkileri tehlikelidir. Çünkü kandaki beyaz hücrelerin sayısında ani olarak düşme gerçekleşebilir. Doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Fiyat olarak da diğer ilaçlara göre pahalıdır.
Öncelikle ilaçların düzenli ve zamanında alınması gerekir. İlaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır. Sürekli doktor ve sağlık ekibiyle bağlantı halinde olmak gerekir.
Yeteri kadar uyumak şarttır. Hayatın belirli bir düzen içinde olması gerekir. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanılmalıdır. Fazla uyumamak da önemlidir. Uykudan kazanılan zamanlar iyi değerlendirilmelidir.
Herkes gibi şizofreni hastası da gününe normal insanlar gibi devam etmelidir. Normal insanların yaptıklarını onlar da yapmalıdır. Yemek yeme, banyo yapma, temizlik gibi günlük aktivitelere devam edilmelidir.
Stresten, sigaradan, madde bağımlılığından, içkiden uzak durulmalıdır. Bu tür maddeler ilaçların etkisini azaltır, geçici rahatlık sağlar ve hastalığın iyileşme dönemlerini kısaltır.
Arkadaşlarla, yakınlarla iletişimi koparmamak gerekir. Yapılan egzersizler, sporlar, yürüyüşler kişiyi oldukça rahatlatır.
Şizofreni hastalığının nedenleri nelerdir?
Şizofreni birden fazla etkenin bir araya gelerek ortaya çıkardığı bir hastalıktır. Yoğun bir stres ya da boşanma, işsizlik, askerlik vb. zorlanma kişide şizofreninin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bilenler yoruma ekleme yapabilir.
bir tane neden onca hayvan adı varken
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık