Selamlaşmanın hayatımızdaki yeri nedir ve selamlaşma ifadeleri nelerdir?

Selamlaşmanın hayatımızdaki yeri nedir ve selamlaşma ifadeleri nelerdir?
Selamlaşmak, insanlar arasındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı artırır. Güler yüz ve tatlı dille verilen bir selam, o selamı alanı mutlu eder. Onun vereceği güzel karşılık ise diğerini sevindirir. Böylece insanlar arasındaki dostluk, kardeşlik ve sevgi bağları güçlenir. Bu nedenledir ki selam verildiğinde daha güzel bir selamla karşılık vermek, dinimizde temel ilke olarak kabul edilmiştir. Selamlaşmak hem insani hem de dinî bir davranıştır. Bizler de evde, okulda ve mahallede selamlaşmaya özen göstermeliyiz.
İslam dininde selamlaşmaya önem verilir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin…”(Nisâ suresi, 86. ayet.) buyurarak selamlaşmanın önemini vurgular. Peygamberimiz de söz ve davranışlarıyla çevresindekileri selamlaşmaya yönlendirmiştir. Örneğin, arkadaşlarından biri ona “Ey Allah’ın Resulü! En hayırlı iş hangisidir?” diye sormuştu. Peygamberimiz, “…insanlara selam vermendir.”(Buhari, Sahih, iman, 18.) buyurmuştur. Kendisi de büyük küçük kim olursa olsun, karşılaştığı herkese selam vermiştir.
Günlük konuşmalarımızda kullandığımız selamlaşma ifadeleri nelerdir?
Selamlaşma kelime ve cümleleri, günlük hayatta en sık kullandığımız ifadelerdir. Annemize, babamıza, kardeşlerimize “Günaydın!” diyerek güne başlarız. Okul yolunda arkadaşlarımıza “Merhaba!” veya “İyi sabahlar!” deriz. Okulda öğretmenlerimize de selam veririz. Selam, barış ve esenlik anlamlarına gelir. Selamlaşma ise insanların birbirlerine karşılıklı olarak esenlik dilemeleridir. Bir kimseyle karşılaştığımız da veya birinin yanına girdiğimizde sözle ve ya işaretle karşımızdaki kişi ye güzel duygu, düşünce ve dileklerimizi ifade ederiz. O da bize aynı şekilde karşılık verir. Böylece selamlaşmış oluruz.
Selamlaşmalarımızda çeşitli ifadeler kullanırız. Karşılaştığımız insanları “Selamünaleyküm!”, “Günaydın!”, “iyi günler!”, “Hayırlı sabahlar!”, “Merhaba!”, “İyi akşamlar!” diyerek selamlayabiliriz. Selamlaşma, karşılıklı olarak iyi dileklerin bildirilmesidir. Selamlaşma ifadelerimiz, dua niteliği taşır. Çünkü her dilek aynı zamanda bir duadır. Örneğin; “İyi sabahlar!” veya “Günaydın!” dediğimiz zaman, karşımızdakine “Senin iyi bir sabah geçirmeni, güne iyi bir başlangıç yapmanı istiyorum. Allah bu konuda seninle olsun.” dilek ve duamızı iletmiş olur uz. Yine “Selamünaleyküm.”, “Sağlık ve esenlik üzerinize olsun.” demektir. Bu, kişinin iyi niyet ve sağlık temennisini karşısındakine ifade etmesidir. Başka bir ifadeyle “Ben senin sağlıklı ve güven içinde olmanı istiyorum ve diliyorum.” anlamına gelir. “Selamünaleyküm!” diyen birine de “Allah sana da sağlık ve esenlik versin.” anlamında “Aleykümselam!” diyerek karşılık veririz.
Evimize gelen misafire
– Hoş geldiniz.
Çalışan birini gördüğümüzde
– Kolay gelsin.
Tatilden önce arkadaşlarımızdan ayrılırken
– İyi tatiller!
Sabah karşılaştığımızda
– Günaydın!
Ayrılırken
– Hoşça kal!
Sakla samanı gelir zamanı ne demek? Bir eşyayı sağlamalıyız bi kaç gün sonra ihtiyacımız olur o yüzden saklamalıyız
Sevgili arkadaşlar ben bu siteyi öneriyorum gayet iyi benimki yarışmaya katılacak 60 yane yazmam gerek daha sonra görüşürüz
Araştırma ödevlerini yapabilirsiniz benim sözlüğün yarışmaya girecek bence gayet uygun bi yer bilmeyen lere öneririm bende bilmiyordum bence bundan yazıyorum
Birinin aşırı heyecanlanarak ne yapacağını, nasıl davranacağını bilmeyecek durumda olması demektir.
Teşekürederim çok iyi 😊😇🤗