Nesnelerin interneti nedir?

internet dokunmatik elektronik

Nesnelerin interneti nedir?

Nesnelerin interneti, iki farklı akıllı cihazın birbiriyle iletişime geçmesini sağlarken insanlar ve şirketler için çok çeşitli faydalar ortaya koyuyor. Şehircilikten küçük ev aletlerine kadar pek çok alanda kendine yer bulan bu sistem, elde ettiği verileri analiz ederek big data yani büyük veriyi oluşturuyor.

Nesnelerin interneti, birbiri ile ilişkisi olan bilgi işlem cihazları, dijital makineler, mekanik nesneler ya da benzersiz tanımlayıcılarla sağlanan, insana gerek duymadan ağ üstünden veri aktarımı yapabilen sistemlerin tamamını açıklıyor. Farklı endüstrilerde bulunan kuruluşlar çok daha verimli çalışabilmek, müşterilerine çok daha iyi bir hizmet sunabilmek, iş değerini artırabilmek, müşterilerini iyi anlayabilmek ve karar verme sürecini geliştirebilmek için nesnelerin interneti teknolojisinden yararlanıyor.
Nesnelerin interneti teknolojisi kol saatinden sayısız elektronik cihaza kadar tüm makinelerin birbiriyle iletişime geçmesini açıklıyor. Koldaki bir akıllı saatin gidilen mesafeyi, atılan adımları ve tüm aktiviteler süresince kalp atışını algılamasından bahsedilebilir. Sensörler yardımıyla gerçekleşen bu algılama ile verilen bir istemci cihaz aracılığıyla analiz edilerek hayatın düzenlenmesine katkıda bulunulur. Bu iki cihaz arasında sağlanan iletişim, nesnelerin interneti kavramını oluşturan temel özelliktir.
Nesnelerin İnterneti, aklınıza gelebilecek her nesnenin (telefonlar, bilgisayarlar, ev sistemleri, robotlar vb.) bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması anlamına geliyor. Nesnelerin İnterneti, sadece internete bağlanan cihazlardan ibaret olmayan, insanlarla iletişime geçerek onların herhangi bir durum hakkında bilgilenmesini de sağlayan sistemdir.
Nesnelerin interneti sistemi, tarihte ilk 1991 yılında Cambridge Üniversiteli bir grup akademisyen tarafından kahve makinesinin görüntülerinin, kameralı bir sistem sayesinde internet üzerinden paylaşılmasından sonra günümüze kadar geliştirilerek gelmiştir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Nesnelerin interneti sistemi, verileri toplayabilmek, gönderebilmek ve işlem yapabilmek için yerleşik işlemciler, sensörler ve iletişim donanımları kullanan web özelliğine sahip akıllı cihazlardan yararlanıyor. Bir diğer deyişle nesnelerin interneti, şirketlerin işleriyle alakalı kararları çok daha hızlı şekilde verebilmelerini sağlayan bilgiler sunup bu verileri izleyen, bir araya getiren, değiştiren ve analiz edebilen sistemler oluşturabilmek adına iletişim teknolojileri aracılığıyla bağlanan bir cihaz ağı olma özelliği taşıyor.
Nesnelerin interneti sisteminde farklı elemanlar bulunuyor. Bu elemanlardan bir tanesi veri algılayan, ileten ve depolayan akıllı varlıklar. Yani uygulama, denetleyici, sensör ve güvenlik bileşenleri bu elemanlardan bir tanesini oluşturuyor. Bunun yanı sıra sistemde bulut gibi bir veri iletişim altyapısına ihtiyaç duyuluyor. Başarılı bir sistem için ham bilgilerden iş bilgisi üretebilen analitiklere ve uygulamalara da gereksinim duyuluyor.
Cihazlar, işlerinin büyük bir kısmını insanların müdahalesine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebiliyor. Buna karşılık insanlar, bu cihazlar ile diledikleri şekilde ayarlamak, verilere erişmek veya talimat vermek amacıyla etkileşimde bulunabiliyor.

Nesnelerin İnterneti hangi alanlarda kullanılıyor?

Nesnelerin interneti projeleri, uygulama türüne göre sınıflandırılabilmektedir. Bunlar; akıllı ev, akıllı şehir, akıllı cihazlar, akıllı oto vb. olarak gruplandırılabilirler.

Günümüzdeki en yaygın uygulama alanlarından biri neredeyse her gün kullandığımız belediye durakları, metro istasyonları yani yeni adıyla akıllı duraklar.

Özellikle toplu taşıma araçlarını sık kullananlar için otobüsün veya metronun hangi durakta olduğunu veya bulunduğumuz durağa ne zaman gelebileceğini görebiliyor olmamız yaşanan koşuşturmanın arasında stresimizin biraz olsun azaltmasına yardımcı oluyor.

Sistem içinde bulunan cihazlar, yani akıllı cihazlar çok fazla miktarda veri kaydedilebiliyor, işleyebiliyor ve sunabiliyor. Bu tür bilgi işlem süreçlerinin büyük çoğunluğu, gelişen teknolojide özellikle kablosuz ağlar veya kablosuz sensör ağları yardımı ile gerçekleştiriliyor.

Cihazlar bu haberleşme sayesinde, normal işlevlerini, el ile bir müdahale olmadan yerine getirebiliyorlar. Bugün akıllı evlerde olduğu gibi kent yönetimine kadar birçok alandaki fiziksel olayların (enerji şebekeleri, hasta takip sistemleri, geri dönüşüm süreçleri, taşımacılık, akıllı binalar, alışveriş, vs.) bir kontrol sistemi içerisinde, takip edilerek analizlerinin yapılabilmesini ve tek bir tuşla yönetebilmeyi sağlıyor.

Günün birinde, buzdolabınızın size neyin eksik olduğunu söylediğini ve almayı unuttuğunuzda ise size kızdığını düşünebiliyor musunuz? Yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji, yakın gelecekte tüm cihazların WiFi ve Bluetooth ile birbirlerine bağlanacağını gösteriyor.

Nesnelerin İnternetine Kullanım Örnekleri

Akıllı Aydınlatma Sistemleri
Akıllı aydınlatma sistemlerin ampulleri telefonunuza entegre ettikten sonra renklerini dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Siz başka bir odadayken evin diğer odalarındaki ışıkları da telefonunuzdan veya sesinizle kontrol edebiliyorsunuz. Uzun bir tatile çıktığınız zaman telefonunuzdan komut vererek evinizin ışıklarını yakabiliyor ve evdeymişsiniz izlenimi verebiliyorsunuz.
Akıllı aydınlatma ampullerini televizyonunuz, dinlediğiniz müzik, oynadığınız oyun ile senkronize olabiliyorsunuz. Tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip olan akıllı ampuller tüm akıllı ev cihazları gibi size enerji tasarrufu sağlıyor aynı zamanda da kaliteli bir aydınlatma deneyimi sunuyor.

Akıllı Süpürge
Nesnelerin interneti teknolojisinin en gözde akıllı ev ürünlerinden biri de akıllı süpürgeler. Siz kahvenizi içerken veya siz evde yokken evinizi süpüren bu süpürgeler hayatınızı oldukça kolaylaştırıyor.

Akıllı Priz
Ütüyü prizde mi unuttum derdine son veren akıllı prizler sayesinde cihazlarınızı evin herhangi bir prizinden uzaktan kontrol edebilir, hangi cihazın ne kadar enerji harcadığını telefonunuzdaki uygulama ile görebilirsiniz.

Akıllı Kombi-Klima
Kombi ve klimanızı telefondan yönetmenizi sağlayan akıllı ev sistemlerinin en önemli ürünlerinden biri. Bu sistem ile kombi ve klimanızı daha doğru kullanarak, kombinizin doğalgaz tüketiminizden %30’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.

Araç sahibinin arabasının durumunu takip edebilmesine olanak sağlar. Araç sahibinin yapmış olduğu kilometreyi ölçebilmesine, kaç saat süresince araç kullandığını öğrenmesine, yakıt masrafı ve verimliliği hesaplayabilmesine, bulunmakta olduğu konumu bildirebilme özelliğine sahiptir.

Artık sizin de, evde yokken açılabilen lambalar, evinizi kendi kendine süpüren elektrikli süpürgeler, eviniz tehlike altındayken size uyarı mesajı gönderen sensörler ve çok daha fazlası ilginizi çekiyorsa nesnelerin interneti sistemini inceleyerek bu ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Nesnelerin interneti sisteminin şirketler ve kullanıcılar için çok sayıda yararı bulunuyor. Nesnelerin interneti ile gerçekleştirilen tüm uygulamalar sayesinde genel iş süreçleri izlenebiliyor, çalışanların verimliliği artırılabiliyor, farklı iş modelleri entegre edilip uyarlanabiliyor ve iş ile ilgili çok daha iyi kararlar verilebiliyor. Zamandan ve paradan tasarruf ederken aynı zamanda çok daha fazla gelir de elde edilebiliyor. Bunların yanı sıra nesnelerin internetini kullanarak müşteri deneyimini​ ​geliştirmek de mümkün hale geliyor.
Sistem sayesinde şirketler pazarlarına ve endüstrilerine olan yaklaşımlarındaki yöntemlerini yeniden değerlendirebiliyor ve farklı stratejiler geliştirebiliyor. Öngörücü bakımlar yani hataları önceden tahmin etmek mümkün oluyor. Sistemdeki bir makine parçası bozulmadan önce işletme, sorunu çözmek için yeterli zamana sahip olabiliyor ve harekete geçme hızı artıyor. İyileştirilmiş saha servisi ve varlık izleme faydaları sayesinde sorunlar büyümeden çözüme kavuşabiliyor ve üreticilerden müşterilere kadar tüm tedarik zinciri detaylı bir şekilde takip edilebiliyor. Nesnelerin interneti müşteri memnuniyetini en üst seviyede sağlayabilmek için de şirketlere çeşitli fırsatlar ve yol haritaları sunuyor.

Nesnelerin internetinin zararları nelerdir?

Nesnelerin interneti ile bugün hayatımız daha kolay. Sabah uyandığınızda tek tuşla kahvenizi yapabilme gücüne sahipsiniz artık. Soğuk kış aylarında arabanıza ilk bindiğiniz anda sıcacık olması ya da yatağınızdan kalkmadan çay suyunu koyabileceğiniz bir teknolojiden bahsediyoruz. Teknolojinin faydaları her ne kadar hayatımıza dokunan ve yaşamımızı kolaylaştıran bir kavram olsa da nesnelerin internetinin de bazı olumsuz özellikleri var. Teknolojinin zararları denince ilk akla gelen kelimelerden biri güvenliktir. Şifrelerimiz, bağlantılarımız, bilgisayarlarımız derken yoğun güvenlik gerektiren bir alanda sürdürüyoruz yaşamımızı. Konu teknoloji olunca da akla ilk gelen güven sorunu oluyor. Bu kadar cihaz birbiri ile bir şekilde iletişime geçiyorsa aradaki güvenlik açıkları nasıl kapanıyor? İşte bu önemli bir nokta. Bugün internete kullanıcı bazlı olarak bağlansak da pek çok güvenlik tedbiri almamız gerekiyor. Her an internete bağlı olan cihazlar için de benzer güvenlik sorunları olabilir. Güvenliğin yanı sıra bazı karmaşalar da gündeme gelebiliyor. Buzdolabında yumurtanın bittiğine dair bir uyarı alabilirsiniz ancak bu uyarı evin diğer bireylerine de gidebilir ve günün sonunda bolca yumurtanız olabilir.

Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri

Nesnelerin interneti teknolojisinde kullanılmış olan tüm veriler anlamlandırılıyor ve analiz ediliyor. Bu analizlerin sonucunda ortaya çıkan büyük veri ise çok değerli oluyor. Nesnelerin interneti ve big dataya verilebilecek en iyi örneklerden biri de otopark girişlerinde kullanılan ve boş ya da dolu yazan tabelalar olabiliyor. Kullanılan sensörler, otoparktaki boşluğu ya da doluluğu algılayabiliyor. Günün hangi saatlerinde doluluk ve boşluk olduğunun analiz edilmesiyle ortaya oldukça yararlı bir veri çıkıyor. Big data, çevredeki tüm dijital verilerin bir araya getirilip birikmesiyle meydana geliyor. Yapay zeka ya da i​nsanlar tarafından analiz edilen bu veriler, günlük hayatta pek çok alanda işe yarar bir şekilde kullanılıyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir