Kaynaklarımız nelerdir ve kaynakları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kaynaklarımız nelerdir ve kaynakları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Kaynaklar sınırsız değildir. Tasarruflu kullanmak sorumluluklarımızdan biridir. Dikkatli kullanmak hepimizin görevidir. Sadece ihtiyacımız kadar kullanma hakkımız vardır. Kaynaklarımızın tükenebilir olduğunu unutmamalıyız.
Defterlerimizi, kitaplarımızı yırtmamalı ve temiz kullanmalıyız. Kalem, silgi, cetvel gibi araç ve gereçleri düzenli ve tasarruflu kullanmalıyız.
Kişisel bakımımızı yaparken kaynakları boşa harcamamalıyız. Gereğinden fazla sabun, peçete, şampuan ve diş macunu kullanmamalıyız. Dişlerimizi fırçalarken musluğu açık bırakmamalıyız. Bu durum daha fazla su harcanmasına sebep olur. Fırçalama süresince suyu boş yere akıtmak doğru olmaz. Dişlerimizi fırçalarken çok fazla diş macunu kullanmamıza gerek yok. Mercimek büyüklüğünde macun yeterlidir. Temizlik malzemelerini gereğinden fazla tüketmemeliyiz. Sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havluyu temizliğimiz için kullanırız. Bunları da yeteri kadar harcamalıyız.
Boşa akan muslukları kapatmalıyız. Bozularak su damlatan muslukları öğretmenimize veya bir okul çalışanına
haber vermeliyiz. Suyu kullanırken özenli olmalıyız.
Güneş ışığının aydınlattığı bir sınıfta lambaları kapatmalıyız. Böylece elektriği boşa harcamamış oluruz. Hava aydınlık. Gereksiz yere lambayı yakmamalıyız. Gereksiz yere yanan lambaları söndürmeliyiz. İzlemediğimiz zamanlarda, televizyonu kapatma düğmesinden kapatmalıyız. Kullanmadığımız odaların lambalarını kapatmayı unutmayalım. Kullanmadığımız zamanlarda bilgisayar ve televizyonumuzu kapatma düğmesinden kapatalım.
Soğuk havalarda pencereleri gereğinden fazla açmamalıyız. Özellikle kış aylarında sınıfımızın sıcaklığını korumamız gerekir. Bu yüzden pencereleri uzun süre açık bırakmamalıyız. Böylece ısınmak için kullandığımız kaynakları boşa harcamamış oluruz.
Sınıfımızda bulunan ders araç gereçlerine zarar vermemeliyiz. Sınıf eşyaları, ders araç ve gereçleri dikkatsiz kullanılırsa zarar görürler. Kısa sürede kullanılamaz duruma gelirler. Bu nedenle ders araç ve gereçlerimizi yıpratmadan kullanmaya özen göstermeliyiz. Sıralarımızın üzerini çizmemeliyiz.
Okulumuzda elektrik, su, odun, kömür, doğal gaz gibi kaynaklar kullanılır. Ayrıca tahta kalemi, sıvı sabun ve tuvalet kâğıdına ihtiyaç duyulabilir. Tahta kalemi ile yazı tahtasına yazılar yazarız. Bunları gerektiğinde kullanmalı,
israf etmemeliyiz. Boşa harcamamalı, yeteri kadar kullanmalıyız. Bu kaynakları kullanırken bilinçli olmalıyız. Kaynakları tasarruflu kullanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalıyız.
Bizler bu kuralları biliyoruz. Ancak bu kuralları davranış hâline getirmeliyiz. Kaynaklarımızın tükenebileceğini düşünmeliyiz. Bu yüzden kaynakları verimli ve bilinçli kullanmalıyız.
Bilenler yoruma ekleme yapabilir.
bir tane neden onca hayvan adı varken
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık