Kasların Yapısı ve Görevleri
Kasların Yapısı ve Görevleri
Kas nedir?
Vücudumuzdaki kemikleri çekerek hareket etmemizi sağlayan, iskeletimizin üzerinde bulunan ve iskeleti tamamen saran yapıdır.
İskeletimiz tek başına vücudumuzun şeklini oluşturmaz, vücudumuzda iskeletimizin üzerini sarmış vaziyette bulunan kaslar da iskeletimizle birlikte vücudumuza şekil verir. İskeletimiz olmasaydı kaslarımız tutunacak yer bulamazdı ve yere yığılırdı.
Kasların yapısı nasıldır?
Kasların yapısı bulundukları yere göre ve üstlendikleri görevlere göre değişmektedir.
Kaslar, birçok ipliksi yapının bir araya gelmesiyle oluşur. Kaslarımızın lifli bir yapısı vardır. Kas lifleri bir araya gelerek kas demetini olşturur. Kas demetinin üzeri ince bir zar ile kaplıdır. Kaslar iskelete bağlıdır. Kas demetlerinin iki ucu, farklı iki kemiğe bağlıdır. İskelet ile birlikte vücudumuza şekil verir.
Kaslar nasıl hareket eder?
Kaslar, lifli yapıları sayesinde kasılıp gevşeyebilir. Kaslar, kasıldığında kısalır ve kalınlaşır. Gevşediğinde ise uzayıp incelir. Bu kasılma ve gevşeme sonucunda kemikler hareket eder. Bir kemiğin hareket etmesi iki kas grubunun kasılıp gevşemesiyle sağlanır. Kemiklere bağlı bulunan iki kas grubundan biri kısalıp kalınlaştığında karşısındaki kas grubu gevşer ve hareketi gerçekleştirir.
Kol büküldüğünde pazı kası kasılır. Kol büküldüğünde arka kol kası gevşer. Pazı kası ve arka kol kası birbirine zıt çalışır. Kol düzleştiğinde arka kol kası kasılır. Kol düzleştiğinde pazı kası gevşer. Kaslar kasıldığında kalınlaşır ve kısalır. Kaslar gevşediğinde uzar ve incelir.
Hareketi sağlamada etkin olan kaslarımız iskelete bağlı olmadan çalışamaz. Kaslar lifli yapısı sayesinde kasılıp gevşer ve kemikleri hareket ettirir.
Kasların görevleri nelerdir?
İskeleti meydana getiren kemiklerin eklem yerlerinden hareket edebilmeleri kaslar sayesinde mümkün olmaktadır. Aynı şekilde kaslar sadece iskeleti oluşturan kemikleri bir arada tutmakla kalmaz iç organların çalışmalarını da sağlarlar.
Kaslar, iskelet ile birlikte vücuda şekil verirler, vücut ve organların hareketini düzenlerler, soluk alıp vermeye yardımcı olurlar. Kaslar, iskelet sistemini oluşturan kemikleri bir arada tutarak vücudu bir et yığını olmaktan kutarıp fiziksel bir dış görünüm kazandırırlar. Kaslar, iç organların hareket ederek çalışabilmelerine imkan verirler.
Kasların çeşitleri nelerdir?
1. İskelet Kası. (Çizgili Kas) İsteğimize bağlı olarak çalışırlar. Yorulurlar.
2. Düz Kaslar. İsteğimiz dışında çalışırlar. Yorulmazlar.
3. Kalp Kası. Kalp kası diğer kaslarımızdan farklı olarak sürekli çalışıyor olması ve kendi kendine hareket etmesidir. Düz kasın özelliklerini gösterir.
Kaslarla ilgili bilgiler;
Vücudumuzdaki en hareketli kaslar göz kaslarıdır.
İç organlarımızın çalışması, kulak çınlaması gibi olayları da kaslarımız sağlar.
Vücudumuzdaki en güçlü kas çene kasıdır.
Yüzümüzde kırktan fazla kas vardır.
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…
Çok güzel olmuş