Kan Dolaşımında Görevli Yapı ve Organlar
Kan Dolaşımında Görevli Yapı ve Organlar Nelerdir?
Vücudumuzda farklı görevleri olan yapı ve organların yaşamını devam ettirebilmesi için vücudumuzun besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Ayrıca besin ve oksijenin kullanılması sonucu oluşan zararlı maddelerin vücudumuzdan uzaklaştırılması gerekir. Bu olaylar için vücudumuzda taşıma ile dağıtım işlemlerini kalp, kan ve damarlar gerçekleştirir.
Doktorlar, hastaların kalp ve akciğerlerini dinlemek için steteskop denilen aracı kullanırlar.
Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organlar kalp ve damarlardır. Kalp tarafından pompalanan kan vücutta damarlar içinde dolaşır. Kanın vücutta dolaşırken damarlara olan etkisinden anlarız. Bu etkiye nabız denir.
Nabız sayısı kişilere göre farklılık gösterir.
Kan, kalp tarafından vücuda pompalanır.
Damarlar vücudumuzda kanın dolaşmasını sağlar.
Küçük yaşlarda nabız sayısı daha fazladır.
Kan dolaşımı sayesinde bütün vücudumuza besin ve oksijen ulaşır.
Kalp: Vücudumuzda bir pompa gibi çalışarak kanın damarlarda hareketini sağlayan organdır. Kalbin pompaladığı kanın damarlarda meydana getirdiği etkiye nabız denir.
Kan: Organlara besin ve oksijen taşınmasını, biriken zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan kırmızı renkli sıvıdır.
Damar: Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapılardır. Bu yapılar farklı kalınlıkta olabilir. Atardamar: Kalpten aldığı temiz kanı kalbin pompalamasıyla bütün vücuda taşıyan damarlardır.
Toplardamar: Vücutta kirlenen kanı kalbe taşıyarak toplayan damarlardır.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…