İman esasları nelerdir ve kaç tanedir?

İslam inanç iman

İman esasları nelerdir ve kaç tanedir?

İmanın şartları nelerdir?

İslâm dinini kabul eden biz müminlerin inanması gereken bazı esaslar vardır. Bunlar Allah’a iman, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman, kaza ve kadere iman, ahirete imandır. iman esasları “Âmentü” adıyla bilinen metinde de sayılmaktadır.

Allah’a iman

Rabbimiz Yüce Allah’a iman etmek, bütün iman esaslarının özü ve temelidir. Allah’a iman etmek, O’nun varlığını ve birliğini kabul etmek anlamına gelir. Bu kabul, O’na şüphe duymaksızın kalpten bir inancı, ibadete layık tek varlığın Allah olduğunu benimsemeyi ve buna göre hareket etmeyi gerektirir. Müslüman, Allah’ı Kur’an-ı Kerim’in ve Hz. Peygamber’in (as) bildirdiği isimleri ve özellikleriyle tanır ve kabul eder.

Meleklere iman

Melekler Allah’ın nurdan yarattığı, gözümüzle göremediğimiz varlıklardır. Özellikleri hakkında bildiklerimiz Kur’an ayetlerinde ve Hz. Peygamber’in (as) açıklamalarında verilen bilgilerle sınırlıdır. Bu bilgilere göre meleklerin cinsiyetleri yoktur, yeme içme gibi ihtiyaçları bulunmaz. Daima Allah’ın emirlerini yerine getirirler. Hiçbir zaman isyan etmezler. Gece gündüz Allah’ı anarlar. Mümin kullar için dua edip Allah’ın emriyle onlara yardım ederler. Güzel kokulardan, güzel sözlerden, güzel eylemlerden, öğrenme ve öğretme ortamlarından hoşlanırlar. Kur’an dinlemeyi çok severler. Peygamberlere melekler aracılığıyla vahiy gelir.

Kitaplara iman

Kutsal kitaplar, Allah tarafından gönderilen, ilâhî bilgiler içeren, yol gösterici kaynaklardır. Bu kitaplar sayesinde insan dünya hayatında iyiyi, doğruyu ve güzeli bulur; kötü, yanlış ve çirkin olan şeylerden de uzaklaşır. Peygamberler bize ahirette mutlu olmamızı sağlamak için yol gösterirler.

Peygamberlere iman

Peygamberler, Allah’ın mesajlarını insanlara ulaştırmakla görevlendirilen insanlardır. Bu görevi yerine
getiren peygamberler aynı zamanda kendileri de birer mümin olarak hayatlarıyla insanlara örnek olmuşlardır. Pek çok zorluklarla karşılaşmışlar ama yılmaksızın görevlerini yerine getirmişlerdir. Biz Müslümanlar, ilk peygamber olan Hz. Âdem’den (as) son peygamber Hz. Muhammed’e (as) kadar gönderilmiş bütün peygamberlere iman ederiz.

Kader ve Kazaya iman

Kader, Allah’ın kainattaki kanunları ve ölçüleri; kaza ise olayların o kanun ve ölçülere göre meydana gelmesidir. Her şey, Allah’ın bilgisi dâhilindedir, O’nun bilgisi ve yaratmasıyla gerçekleşir. Kader ve kazaya iman, Allah’ın ilim, irade, kudret gibi sıfatlarına inanmanın bir sonucudur. Kader ve kazaya iman etmek; hayır ve şer, iyi ve kötü, canlı ve cansız, faydalı ve faydasız ne varsa hepsinin Allah’ın bilgisi, dilemesi, kudreti, hikmeti ve yaratması ile olduğuna, Allah’tan başka yaratan olmadığına inanmak demektir. insan ne yapmak isterse kendi iradesiyle seçer. insan yaptığı seçimlerden ve eylemlerinden sorumludur.

Ahirete iman

Ahiret; son, sonra olan, son gün gibi anlamlara gelir. insanın ölümüyle başlayıp çeşitli aşamalardan sonra sonsuza kadar sürecek olan hayata ahiret hayatı denir. Ahirete iman, Müslümanı, insanın ve diğer varlıkların boş yere yaratılmadığı, amaçsız olmadıkları sonucuna götürür. Bu inanç, insanların dünya hayatının şekillenmesinde önemli bir rol üstlenir. Mümin insan, ahirete iman ettiği için dünyayı bir sınav yeri olarak değerlendirir. Ölümü bir son ve yok oluş olarak görmez. Sonsuz hayatını cennette geçirmek amacıyla dünya hayatında kendisine sunulan imkânları ve fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır. Sorumluluklarını yerine getirir. İyi de olsa kötü de olsa bütün yaptıklarından hesaba çekileceğini bildiği için hayatını bu sorumluluk duygusuna göre yaşar; tutum ve davranışlarını buna göre düzenler.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir