Cemaatin Yetişmesi için Cuma Namazı Geciktirilebilir mi?

Cemaatin Yetişmesi için Cuma Namazı Geciktirilebilir mi?
Cemaatin Çoğalması için Cuma Namazı Bekletilebilir mi?
Cuma namazının vakti ile öğle namazının vakti aynı vakittir. Cuma namazı bu vakit içinde kılındığında geçerli olur. Namazların vaktin başlangıcında kılınması daha faziletli olmakla birlikte, daha çok cemaatin katılımını sağlamak amacıyla biraz geciktirilmesinde sakınca yoktur. Buna göre, cemaatin durumu veya çalışan müslümanların mesai saatleri dikkate alınarak Cuma Namazının cemaatin en çok iştirak edebileceği saatte kıldırılması caizdir.
Namazların vakitleri Cebrail (a.s.) vasıtasıyla Hz. Peygamber’e öğretilmiştir. Cebrail gelerek namazı bir defa ilk vakitlerinde, bir defa da son vakitlerinde kıldırarak namazın vakitlerini göstermiş ve “İşte bu iki vakit arasında geçen süreler, namazların vakitleridir” demiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) de ashabına bu vakitleri bizzat uygulayarak göstermiştir (Tirmizi, Salat, 1; Ebu Davud, Salat, 2; Nesai, Mevakit, 10).
Cuma namazının vakti, öğle namazının vaktidir (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 82). Cuma namazı bu vakit içinde kılındığı takdirde geçerli olur. Namazların vaktin başlangıcında kılınması daha faziletli olmakla birlikte, daha çok cemaatin katılımını sağlamak amacıyla biraz geciktirilmesinde sakınca yoktur.
Buna göre, cemaatin durumu veya mesai saatleri dikkate alınarak cuma namazının, cemaatin en çok iştirak edilebileceği saatte kıldırılması caizdir, hatta bunun daha uygun olacağı söylenebilir.
Kaynak: fetva.diyanet.gov.tr
Bilenler yoruma ekleme yapabilir.
bir tane neden onca hayvan adı varken
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık