Bitkilerin ve hayvanların ihtiyaçları nelerdir?

Bitkilerin ve hayvanların ihtiyaçları nelerdir?
Evinizde çiçek var mı?
Çiçeklerin bakımıyla ilgilenmeyi seviyor musunuz?
Bu pazar sabahı, annemle birlikte dayımların evine gittik. Kapılarının önüne gelince hatırlayıp sordum:
– Anneciğim neden dayımların evine geldik? Onlar tatilde değiller mi?
Annem, dayımların evinin kapısını anahtarla açtı. Bitkilerini sulamak için geldiğimizi söyledi. Ardından da,
– Edacığım, sen balkondaki bitkilere su ver. Ben de evi havalandırayım. Sonra da beraber içerideki bitkileri sularız, dedi.
Annemin sözleri beni şaşırttı:
– Evde kimse yaşamıyor ki niye havalandırıyorsun?
Annem gülümsedi:
– Bitkiler yaşıyor ya Edacığım. Bitkilerin yaşamak için havaya, suya, toprağa ve güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını karşılayacakları şartlar sağlanmazsa bitkiler yaşayamaz.
Annemin anlattıkları ilgimi çekmişti. “Yaşamaları için gerekli bu şartları sağlarsam ben de bitki yetiştirebilirim.” diye düşündüm. Bu düşüncemi annemle paylaştım. Annem, eve dönünce ilk bitkimi yetiştirmeye başlayabileceğimi söyledi. Eve dönerken bitkilerin ve hayvanların yaşamaları için gerekli şartları zihnimde karşılaştırdım.
• Bitkilerin yaşamaları için gerekli şartlar nelerdir?
• Sizce hayvanların yaşamaları için gerekli şartlar neler olabilir?
Hayvanların, yaşamaları için kendilerine uygun besinlerle beslenmeleri gerekir. Bazı hayvanlar yalnızca otla, bazı hayvanlar ise yalnızca etle beslenir. Hem etle hem de otla beslenen hayvanlar da vardır.
• Sadece etle beslenen hayvanlar hangileridir?
• Sadece otla beslenen hayvanlar hangileridir?
• Hem etle hem de otla beslenen hayvanlar hangileridir?
Bitkiler gibi hayvanların da yaşamlarını sürdürebilmeleri için su tüketmeleri gerekir.
Hayvanların en önemli ihtiyacı nedir?
Hayvanlar, su ve besin olmadan bir süre yaşayabilir. Ancak hiçbir hayvan hava olmadan yaşayamaz. Toprak altında yaşayanların da, suda yaşayanların da havaya ihtiyaçları vardır.
Hayvanların, bitkilerden farklı olarak barınacak bir yuvaya da ihtiyaçları vardır. Yuvaları, hayvanların farklı hava şartlarından etkilenmelerini önler.
Bitki yetiştirmenin ve hayvan beslemenin önemi nedir?
Nasıl bitki yetiştirebileceğinizi biliyor musunuz?
Geçen hafta üniversite öğrencisi ablalar ve ağabeyler okulumuza geldiler. Çevremizi ağaçlandırmak için gönüllü çalışıyorlarmış. Okulumuzdaki öğrencileri, aileleriyle birlikte ağaç dikmeye davet ettiler.
Aileme bu daveti ilettiğimde onlar da benim gibi heyecanlandılar. Çevremizin ağaçlandırılmasında hepimizin görev alması gerektiğini söylediler. Böylece ailece ağaç dikme çalışmasına katılmaya karar verdik. Arkadaşlarımın da aileleriyle bu çalışmaya katılacak olduklarını öğrenince çok mutlu oldum.
Hafta sonu ailelerimizle birlikte okulumuzun bahçesinde toplandık. Ağaç dikeceğimiz yere gitmek için otobüslere bindik. Üniversiteli ablalardan biri otobüste kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Ormanlar birçok hayvanın ve bitkinin yaşam alanıdır. Ormanlardaki ağaçlar, tüm canlıların ihtiyacı olan havayı temizler. Eşyalarımızı yapmak için, meyvelerini yemek için de ağaçlara ihtiyacımız var. İhtiyaçlarımızı karşılamak için kestiğimiz ağaçların yerine yenilerini dikmemiz gerekir.”
Üniversiteli ağabeylerden biri de şunları söyledi: “Çocuklar, imkânınız oldukça ağaç dikiniz. Eğer ağaç dikemiyorsanız bahçenizde, balkonunuzda bitkiler yetiştiriniz. Hayvanların da doğanın bir parçası olduğunu unutmayınız. Hayvanları sevip koruyunuz. Sokakta yaşayan hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olunuz. Olanağınız varsa evinizde hayvan besleyiniz. Bitki yetiştirerek, hayvan besleyerek doğayı sevmeyi, korumayı öğrenirsiniz.”
Çok geçmeden ağaç dikeceğimiz yere ulaştık. Otobüsten inerken hepimize birer fidan verdiler. Nasıl dikeceğimizi gösterdiler. Büyük bir özenle fidanlarımızı diktik, can sularını verdik.
Artık benim de bir ağacım var! Babam, uygun zamanlarda gidip diktiğimiz ağaçları kontrol edebileceğimizi söyleyince çok mutlu oldum. Her gidişimizde yeni bir fidan dikmeye karar verdim.
Siz ve aileniz de ağaç dikme etkinliklerine katılabilirsiniz. Böylece doğada zaman geçirerek temiz hava alırsınız. Ayrıca çevrenizi ve doğayı gözlemler, daha iyi tanırsınız. En önemlisi de ağaç dikerek doğanın korunmasına katkıda bulunmuş olursunuz.
Ağaç dikme olanağınız yoksa tohum ekerek evde kendi bitkilerinizi yetiştirebilirsiniz.
Etkinlik: Bitki yetiştirmek
Bir kabın zeminine pamuk yerleştiriniz. Pamuğun üzerine 4-5 fasulye tanesi serpiştiriniz. Kaba, pamuğu ıslatacak kadar su dökünüz. Kabı, güneş ışığı gören ve temiz hava alabileceği bir yere koyunuz. Her gün düzenli olarak sulayınız. Birkaç gün sonra fasulye tanelerinin filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenen fasulyeleri, içinde toprak bulunan saksılara koyunuz. Üzerlerine biraz toprak ilave ediniz. Saksıları da güneş gören havadar bir yere yerleştiriniz. Her gün düzenli olarak sulayınız.
Bilenler yoruma ekleme yapabilir.
bir tane neden onca hayvan adı varken
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık