Allah’a niçin şükretmeliyiz?

Din İslam tesbih

Allah’a niçin şükretmeliyiz?

Bid’at ehli olmadığımız için,

Bizi aydınlatıp ısıtsın, diye Güneş’i, gece için Ay’ı yarattığı için,

Bizi özenle, değerli ve bütün canlılardan üstün varlık olarak yarattığı için,

Bizi yarattığı, rızkımızı verdiği ve bizi koruduğu için,

Bizim için bulut ve yağmurları yarattığı için,

Bizim için ırmakları, ormanları, toprağı ve her türlü tarım ürününü yarattığı için,

Bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan, bizlere sayısız nimetler veren Allah olduğu için,

Bizim için yarattığı, bildiğimiz ve bilmediğimiz her şey için,

Bozuk çevrenin etkisinde kalmadan, imanımızı muhafaza ettiğimiz için,

Gökleri, yeryüzünü ve ikisi arasındaki her şeyi bizim için yarattığı için,

Hiç yoktan yaratıldığımız için,

İnsan olarak yaratıldığımız için,

İnsana ilgi ve yakınlık göstererek, evrendeki her şeyi onun emrine verdiği için,

İslam âlimlerini tanımayı, sevmeyi, kitaplarını okuyup dinimizi öğrenmeyi ve yaymayı bize nasip ettiği için,

Müslüman aileden dünyaya gelip, onlar bizi Müslüman olarak yetiştirdiği için,

Müslüman bir ülkede doğduğumuz için,

Müslüman ülkede doğduğu hâlde, dinsiz gibi yaşayan birçok kişi gibi olmadığımız için,

Rabb’imiz bize el, ayak, göz, kulak gibi organlar; akıl verdiği için,

Yeraltından taşları ve madenleri yarattığı için,

Allah’a şükretmeliyiz.

Canlıların ihtiyacı olan her şeyi Yüce Allah yaratır. Allah, kutuplardaki bir canlının da, denizde yaşayanın da bütün ihtiyaçlarını verir. Bizim için de sayamayacağımız kadar çok sayıda nimet yaratır. Vücudumuz, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, ailemiz, öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız kısacası her şeyi Allah özel olarak yaratır.

Doğar doğmaz annenizin sıcak sütü sizi bekler. Üstelik bir bebek için dünyanın en besleyici gıdasıdır anne sütü. Ve hala bir benzeri üretilememiştir. Önünüze konan yemeği, içtiğiniz suyu da Allah sizin için yaratır. Yemeği yiyebilmenizi, suyu içebilmenizi de Allah sağlar. Bir düşünün; eğer dişleriniz olmasaydı yediklerinizi nasıl çiğnerdiniz? Mideniz olmasaydı onları nasıl öğütürdünüz?

Allah her olayı başka bir şeyi sebep olacak şekilde yaratır. Allah suyu yaratmıştır. Kocaman barajlarda su aracılığı ile elektrik üretilir. Elektriği kablolar taşır. Sonunda da ampul ışığa dönüştürür. Ama aslında ışığı da yaratan Allah’tır. Allah isterse sonsuz gücüyle bunların hiçbiri olmadan da ışığı yaratır. Ama Allah, aklımızı kullanmamızı, düşünmemizi ister. Böylece, aklımız, düşünme yeteneğimiz artar ve gerçekleri daha iyi anlayabiliriz.

Şükür ne demektir?

Şükür “yapılan iyiliğe, verilen nimete karşı hoşnutluk, minnettarlık ve teşekkür hissi duymak, onun değerini bilmek” demektir.

Allah’a şükür ne demektir?

Allah’a şükür; bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan, Allah’a verdiği nimetlerden dolayı teşekkür etmektir. Allah’a şükretmek; O’nun verdiği nimetleri iyi değerlendirip, O’nun hoşnut olacağı şekilde yaşamaktır.

İnsanı teşekkür etmeye (şükretmeye) yönelten sebep nedir?

İnsan sahip olduğu nimetlerin, iyilik ve güzelliklerin farkına varınca, hoşnut olur ve sevinir. Bu durum onun mutlu olmasını sağlar. Bu durumun oluşmasına katkıda bulananlara karşı minnettarlık hisseder, bu duygularla onlara teşekkür eder. Değerini bildiğini ifade etmek onu üzecek söz ve davranışlardan kaçınır ve her zaman onu iyi duygularla anar.

Bir kimse bize bir iyilik yaptığı zaman neden teşekkür etmeliyiz?

Günlük yaşamımızda bize bir kimse iyilik ettiği zaman mutlu olur, ona teşekkür ederiz. Her zaman onu iyi duygularla hatırlarız. Çünkü iyilik yapan kimse bize değer vermiş, ilgi ve yakınlık göstermiştir.

“…Bana şükredin; sakın nankörlük etmeyin” (Bakara suresi, 152)

“Allah, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı.” (Bakara suresi, 29)

Günlük konuşmalarımızda Allah’a şükür ifadelerini nerelerde ve nasıl kullanırız?

Allah’a şükür ifadeleri nelerdir?

Elhamdülillah ne anlama gelir? Bu cümleyi nerelerde kullanırız?

Allah’a olan teşekkürümüzü “Elhamdülillah”, “hamt olsun”, “Allah’a şükür”, “Çok şükür” veya “Allah’a çok şükür” gibi sözlerle belirtiriz. Örneğin Yemek yerken veya su içerken “Bismillah” diyerek Allah’ın adını anar, yemekten veya su içtikten sonra “Allah’ım çok şükür” diyerek, Allah’a şükrederiz. Bir işi başardıktan sonra “Allah’a şükürler olsun, bu işten de alnımızın akıyla çıktık” diyerek şükrümüzü ifade ederiz. Yolculuk bittikten sonra “Allah’a şükür kazasız, belasız geldik”, hastalıktan kurtulduktan sonra “çok şükür Allah’a iyileştim” diyerek şükrümüzü belirtiriz. Bir kimse bize “Nasılsınız? Diye sorduğunda “Çok şükür, Allah’a şükür veya Allah’a hamdolsun iyiyim” diyerek Allah’ı över, durumumuzdan memnuniyetimizi belirtiriz. Ayrıca Elimizdeki nimetleri ve yeteneklerimizi Allah’ın hoşlanacağı şekilde kullanmak ta bir çeşit şükürdür. Örneğin Allah’ın verdiği nimetleri onun kullarıyla paylaşmak ve yardımlaşmak da Allah’a şükretmektir.

Allah’a şükretmek bize neler kazandırır?

Allah’ın buyruğunu yerine getirmiş olur ve onun sevgisini kazanırız. Bize verdiği değeri, ilgi ve yakınlığı kalbimizde hissederiz. Bu durum bizim mutlu ve huzurlu olmamızı sağlar.

Allah’a şükretmek bir anlamda; verilen nimetleri onun hoşlanacağı şekilde değerlendirmektir. Bu da Allah’ın koyduğu kurallara uymak ve onları gözetmekle gerçekleşir. Bu durum bize verilen nimetleri daha dikkatli, yerli yerinde kullanmayı ve değerini bilmeyi öğretir. Elimizdeki nimetleri artmasına ve bereketlenmesine yardımcı olur. Yüce Allah Kur’an’da İbrahim suresi, 7. ayetinde “Ant olsun eğer şükrederseniz elbette size nimetlerimi artırırım” buyurarak bu duruma işaret etmektedir.

You may also like...

1 Response

  1. ömer faruk dedi ki:

    güzel gibi yani ehh

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir