Trafik kuralları nelerdir?

Trafik kuralları nelerdir?

Trafik kuralları nelerdir?

Trafik Kuralları

İnsanların, araçların ve hayvanların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denir.

Trafik kuralları, Yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır.

Trafik kurallarına uymamak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atar. Kurallara uymazsak insanların ölmelerine, yaralanmalarına, sakat kalmalarına ve maddi zarara uğramalarına neden oluruz.

Aşırı hız, alkol, uykusuzluk, bakımsız araç kullanmak, olumsuz hava şartları trafik kazalarının başlıca nedenlerindendir.

Trafikte yayaların uyması gereken kurallar nelerdir?

Duran taşıtların önünden ve arkasından geçmemeliyiz.

Karşıdan karşıya yaya geçitlerinden geçmeliyiz.

Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız.

Trafik ışıklarına dikkat etmeliyiz.

Taşıtların arkasına asılmamalıyız.

Cadde ve sokaklarda oyun oynamamalıyız.

Kaldırımın olmadığı yerlerde yolun solundan yürümeliyiz.

Yaya kaldırımlarından yürümeliyiz.

Trafikte sürücülerin uyması gereken kurallar nelerdir?

Alkol alan sürücü, hem kendisi hem de araçtaki başka insanlar için tehlikeye neden olur. Dikkat ve algı bozukluğuna yol açan alkol, kazaya davetiye çıkarır.

Araçlarının bakım ve kontrollerini zamanında yaptırmak.

Emniyet kemerini tokmak.

Hatalı sollama yapmamak.

Hız kurallarına dikkat! Hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Arabanız elbette bu limitten yüksek bir hızla da gidebilir ama bu sınırlarının çizilmesinin bir sebebi vardır. Belirlenen hız sınırlarına uyun, kaza risklerinin önüne geçin.

Kornalar, bazen gerekli gereksiz çalınabiliyor ve bu durum trafikte yaşanan stresi arttırabiliyor. Öndeki araç arkasına bakmadan ilerliyorsa veya oldukça virajlı bir yolda ilerliyorsanız korna çalmak gereklidir. Sadece gerekli durumlarda uyarı amaçlı korna çalın.

Önümüzdeki araçla aramızda mesafe koymakta fayda var. Seyir anında her an her şey yaşanabilir bu yüzden her daim kontrolde olmakta fayda var. Özellikle kış mevsiminde, trafiğin yoğun olduğu yerlerde mesafeyi korursanız ani bir duruma karşı önlem almış olursunuz.

Sağa dönüşü olan yollarda karşıdan karşıya bir yaya geçiyor ise öncelik yayanın hakkıdır. Seyir halinde en çok unutulan ya da göz ardı edilen kurallardan biridir bu kural. Trafik ışığı hiç olmasa, sağa dönüş ışığı ile aynı anda yeşil ışık yansa da öncelik yayalarındır.

Seyir halindeyken tüm kuralları ilke edinmeyi unutmayın, yolculuk güvenliğinizi şansa bırakmayın.

Sollama yaparken önümüzde olan araç yavaş ilerliyor olabilir ama ortamın güvenli olduğundan emin olmadan sollama yapmamalıyız. Hasara ve ölüme sebep olan kazaların çoğunluğu hatalı sollamalardan kaynaklıdır. Gidilecek yere biraz geç gitmenin sakıncası olmayabilir ama yanlış bir zamanlama ile yapılan sollama geri dönülmez sonuçlara neden olabilir.

Şeride dikkat edin. Birden fazla olan şeridin olduğu yollarda sağ şeritten ilerlemelisiniz. Sol şeritler sollama yapmak ve hızlanmak içindir. Sollamayı yaptıktan sonra tekrar sağa geçmeniz gerekir. Birçok yolda en sağda da emniyet şeridi bulunur ancak bu şerit acil durumlar için gereklidir. İtfaiye ve ambulans geçme ihtimaline karşı bu şerit ihmal edilmemelidir. Kendimizi ve başka sürücüleri tehlikeye atmamak adına özenli davranmalıyız.

Trafik işaret ve levhalarına uymak.

Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir araç sigortasıdır. Trafik sigortası kapsamındaki teminatların bir sınırı vardır. Öneri niteliğinde olan bir sigorta primi olsa da primler üzerinde sigorta şirketlerinin kendi politikaları etkilidir. Trafik sigortasının yaptırılmama gibi seçeneğimiz yok. Trafik sigortasına ister peşin ister taksit seçenekleriyle sahip olabilirsiniz.

Uykusuz ve yorgun araç kullanmamak.

Yaya Geçitlerinde Yavaşlayın. Yaya geçitleri, ışık olmayan yerlerde güvenlik sağlamak amacıyla konulan işaretlerdir. Yavaşlama durumunda başka araçlar korna çalsa da siz yaya geçitlerinde yavaşlayın.

Yön gösterici tabelaları kontrol etmek de fayda var. Yaşanabilecek kazalara engel olmak ve trafiği kilitlememek için araba gelmediğini düşündüğünüz bir sokağa girmeden önce tetikte olun. Bazen en ideal yol, kurallara uygun ilerlenen yoldur.

Trafik kuralları nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir