Seyhan Nehri

seyhan nehri

Seyhan Nehri

Seyhan Nehri, Türkiye’nin Akdeniz’e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km’dir. Havza alanı ise 20.600 km²’dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla’dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri’nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Orta Toroslar’ın (Tahtalı Dağları) uzanış doğrultusunda akan bu su, Çukurova’ya inmeden önce Adana’nın 80 km kuzeyinde Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir.

Adana’nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova’nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu’nda Akdeniz’e dökülür.

Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.

Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ile beraber Çukurova’da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır, özellikle pamuk üretimi için. Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliliği bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.

seyhan nehri

Seyhan nehrinin özellikleri nelerdir?

Seyhan nehri yukarda değinmiş olduğumuz gibi Akdeniz bölgesinde doğup Akdeniz bölgesinden geçerek Akdeniz’e dökülmektedir.  Akdeniz’e döküldüğü yer Adana ile İçel sınırında bulunan Deli Burnu adı verilen yerdir.

Seyhan nehrinin kaynak rakımı 1500 metredir.

Seyhan nehrinin uzunluğu yaklaşık olarak 560 kilometre civarındadır. Bu uzunluğu ile ülkemizin en uzun 10 nehri arasında bulunmaktadır.

Seyhan nehrinin havzası yaklaşık olarak 20.600 kilometrekaredir.

Seyhan nehri ülkemizin en önemli ovalarından bir tanesi olan Çukurova’yı sulayan önemli bir nehirdir. Çukurova’yı sulayan diğer önemli nehir ise Ceyhan Nehridir. Bu iki nehir birbirleri ile isim olarak benzemekle birlikte aynı zamanda görevleri ve yeri itibarıyla kardeş sayılan nehirlerdin ikisidir.

Seyhan nehri ile aynı ismi taşıyan Adana ilimizin Seyhan ilçesi bulunmaktadır. Zaten bu ilçemizin ismi de muhtemelen ya bu nehirden dolayı gelmektedir. Veya Seyhan nehrinin ismi bu ilçeden dolayı gelmektedir.

seyhan barajı

Seyhan nehri üzerindeki barajlar ve hidroelektrik santralleri hangileridir?

Seyhan nehri üzerinde toplam olarak 3 adet baraj bulunmaktadır. Ve bu barajların hepsinde de hidroelektrik santrali vardır. Son baraj ve hidroelektrik santrali olan Yedigöze Sanibey barajı ise en son yapılan ve yeni barajlardan bir tanesidir. Üç baraj ve hidroelektrik santralleri şöyledir;

1-Seyhan Barajı (1956 yılında yapımı biten eski barajlarımızdan bir tanesi olup kurulu gücü bakımından Seyhan nehri üzerindeki en az güce sahip olan hidroelektrik santrali bu baraj üzerindedir. Seyhan Nehri hidroelektrik santralinin kurulu gücü 54 megavattır.)

2-Çatalan Barajı (Bu baraj üzerinde yapılmış olan hidroelektrik santralinin kurulu gücü 169 megavattır)

3-Yedigöze Sanibey Barajı (Hidroelektrik santralinin kurulu gücü yaklaşık olarak 320 Megavattır)

Seyhan nehrinin kolları hangileridir?

Seyhan nehrini oluşturan iki önem kol bulunmakta olup bunlar;

1-Zamantu Suyu (Kayseri ilimizin Pınarbaşı ilçesindeki Uzun Yayla’dan doğmaktadır. Doğduğu yükseklik 1500 metredir)

2-Göksu

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir