Komşuluk ilişkilerinin önemi nedir?

Komşu

Komşuluk ilişkilerinin önemi nedir?

Ev alma, komşu al atasözünden ne anlıyorsunuz?

Koray ve ailesi, karşı daireye yeni taşınan komşularına ziyarete gittiler. Bir ihtiyaçları olup olmadığını sordular. Annesi, yeni komşularına giderken kurabiye yapıp götürdü. Özel günlerde de komşuları ziyaret ediyorlardı. Annesi, acil durumlarda ihtiyacı olan bir şeyi komşularından istiyordu.

Aynı apartmanda ve yakın binalarda oturan kişiler bizim komşularımızdır.

Komşularla mutluluk, sevinç, sıkıntı ve keder paylaşılır. Birlikte oturup sohbet edilir. İlişkiler karşılıklı sevgi, saygı, yardımlaşma içerisinde sürdürülür.

“Komşuda pişer, bize de düşer.”, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” atasözlerinin anlamlarını düşününüz. Bu atasözlerini, komşuluk ilişkilerinizin iyi olması ve komşuluğun aileniz açısından önemini düşünün.

İhtiyaçları olduğunda komşularımıza yardımcı olmalıyız. Komşularımızın iyi ve kötü günlerinde yanlarında olursak ihtiyacımız olduğunda onlar da bizim yanımızda olurlar.

Komşularımızla ilişkilerimizi geliştirmek için neler yapabiliriz?

Merhaba arkadaşlar. Benim adım Sevde. Ailemle birlikte dört katlı bir evin ikinci katında oturuyoruz. Ayşe teyzeler karşı dairede, Ahmet amcalar üst katta, Ömer dedeler de alt katta oturuyor. Dede, teyze ve amca dediğime bakmayın akraba değiliz. Biz komşuyuz ve onları çok seviyorum.

Komşularımız ile sık sık görüşüyoruz. Ayşe teyze; öğretmen ve bazen bana ödevlerimde yardımcı oluyor. Ahmet amca ve eşi bankada çalışıyorlar. Benim yaşlarımda bir kızları var. Adı Ceylin, onunla çok iyi anlaşıyorum ve
oyunlar oynuyoruz.

Ömer dedenin eşi Hatice nine, Ceylin ve bana okul dönüşü kurabiye yapıyor. Biz de severek yiyoruz. Annemle Ömer dedeleri ziyarete gidiyoruz. Annem, hastalandıklarında onlara yemek götürüyor ve ev işlerinde yardım ediyor. Ceylin ile birlikte Ömer dedenin market poşetlerini de biz taşıyoruz. Rahatsız olmamaları için gürültü yapmamaya çalışıyoruz.

Bayramlarda ve özel günlerde komşularımızı ziyaret ediyoruz. Mutlu günlerimizde ve zor günlerimizde birbirimizin yanında olmaya çalışıyoruz.

Komşularımızla iyi geçinmeliyiz. Komşularımızı rahatsız edecek davranışlardan kaçınmalıyız.

Komşuların birbirlerine karşı birtakım hak ve görevleri vardır. Onların haklarına saygı göstermeliyiz.

Televizyon, radyo, müzik seti gibi cihazların sesini fazla açmamalıyız. Evin içinde bile olsa yüksek sesle konuşmamalıyız. Balkondan halı, kilim gibi eşyaları silkeleyip alt kattaki komşularımızı rahatsız etmemeliyiz.

Komşuluk, sosyal dayanışma ve yardımlaşma duygusunun gelişmesini sağlar.

Komşularımızdan hangi konularda yardım isteyebiliriz?

Komşularınız ile ilişkilerinizde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Marketten alışveriş yapmış, elinde poşetlerle eve dönen komşunuz ile yolda karşılaştığınızda ne yaparsınız?

Komşuluk ilişkilerinin size ve ailenize katkıları nelerdir?

Komşuluk ilişkilerinin nasıl olması gerekir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir