İnternet nedir? İnternet Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?
Interconnected Networks’un kısaltması olan İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. Sürekli büyüyen bu ağ, bilgiyi saklama ve paylaşma ve kolayca ulaşma ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmıştır.
Milyonlarca bilgisayardan oluşan, binlerce bilgisayar ağını birbirine bağlayan global ağa internet denir. Bu ağın bir yöneticisi yoktur. Internet kullanıcıları birbirleri ile haberleşmek için ortak bir anlaşma dili kullanırlar. Bu ortak anlaşma diline TCP/IP denir. Bu protokol sayesinde donanım ve yazılımdan bağımsız olarak bilgisayarlar arası iletişim mümkün olur.
Bu anlaşma dilinde her bilgisayarın bir adresi vardır. Bu adresler numaralarla ifade edilir ve bilgisayarın IP adresi olarak bilinir. Tıpkı her evin bir adresi, her telefonun bir numarası olduğu gibi. Bu adreslere bilgiler en kestirme yoldan ulaşır. Ulaşım için diğer bilgisayarlardan yararlanılır. Haberleşen iki bilgisayar arasındaki diğer bilgisayarlar kendilerine ait olmayan bilgi paketlerini diğer bilgisayara aktarırlar.
Herhangi bir sahibi olmayan bu ağa ulaşabilmek için her bilgisayarın kendine özgün bir adresi vardır. İnternet’e ulaşıldığı taktirde mevcut tüm bilgi elinizin altındadır ve aradığınız her şeye ulaşabilir bir konumdasınızdır.
İnternet’in tarihi 1950’lere kadar uzanır. Daha doğrusu soyut anlamda ilk adımların o yıllarda başladığını görüyoruz. Başta ABD, İngiltere ve Fransapaket ağlarının ilk tasarımları üzerinde ciddi çalışmalar yapmıştır.
1960 yılında ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki kurum ile ARPANET hayata geçirilmiştir.İnternet Protokolü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET üzerinden ilk mesaj 29 Ekim 1969’da saat 22.30’da Kaliforniya Üniversitesi’nden Stanfort Üniversitesi’ndeki bir bilgisayara gönderildi. İlk ileti ‘’Login’’ sözcüğü olacaktı ancak kelimenin sadece ilk iki harfi ‘’L’’ ve ‘’O’’ başarılı şekilde iletilen ilk mesajdır.
1982’de TCP/IPstandart ağ protokolü olarak tanıtıldı. Tabi bu tarihe kadar ağın kullanımı son derece düşüktü. Ssadece askeri ve üniversiteler arasında bağlantılar üzerine kurulu kısıtlı bir ağdı.
1982 yılında National Science Foundation (NSF) üniversitelerde bilgisayar merkezlerinin kurulmasını destekledi ve 1986 yılında NSFNET projesi ile bu merkezleri birbirine bağladı. İlerleyen yıllarda daha önemli gelişmeler olduve dünya genelinde bağlantılar ortaya çıktı.
1980’lerin sonunda İngiltere’de Tim Berners Lee, World Wide Web’i (www) yarattı ve zenginleştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etmeyi başardı. 1990’ların ortalarına kadar gelişen World Wide Web, (modern internet) anlık mesajlaşma, e-posta, VoIP, video görüşmeler, forumlar ve sosyal ağlar gibi siteler ile dünyaya açıldı.
Türkiye’de ilk İnternet bağlantısı ise 12 Nisan 1993’te ODTÜ’den Washington arasındaki kiralık hat ile gerçekleştirildi. Türkiye’ye İnternet’in gelişi ve yaygınlaşması 1994’te başlamıştır.
Günümüzde İnternet’te devrimsel nitelikte gelişmeler yaşandı. İnternet’e ulaşım konusunda dev adımlar atıldı. Hem devlet kanadından hem de şirketler kanadından. Tüketici ile buluşturulan İnternet, zamanla daha geniş kitlelere ulaştı. Sonsuz diyebileceğimiz bir kaynak haline gelen İnternet’te artık istediğimiz herşeyi bulabiliyoruz.
Öyle ki 3 Milyar insan İnternet’e erişebiliyor artık. Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralar günde milyonlarca insanın ziyaret ortamı haline gelmiş durumda.
İnternet’te cihazlarımız ile konuşabilir hale geldik. İnternet üzerinden ev aletlerimizi kontrol etmek, ya da şikayette bulunmak, hepsi var. Tabi bunlar işin iyi tarafı. İnternet’in gelişmesi ve artan istihdamı bu mecrayı kötü insanların da hedefi haline geldi. Virüsler, casus yazılımlar, hackerlar gibi zararlı içerikleri de içeren bir ağ konumunda olan İnternet artık bizim ayrılmaz bir parçamız. 7’den 70’e artık herkesin kullanabildiği bu ağ, kültürleri değiştirebiliyor ve şekillendirebiliyor. Aynı zamanda kültürler arası geçişler bile mümkün.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…