Güvenliğinizi tehdit eden durumlarda neler yapmanız gerekir?

Güvenliğinizi tehdit eden durumlarda neler yapmanız gerekir?
Güvende Olmak İstiyorum
Önceden yaşadığınız güvenliğinizi tehdit eden bir olay ya da durum oldu mu?
– Ali, bugün okula gitmek istemiyorum. Haydi sen de benimle gel!
– Beni seviyorsan benimle gelirsin. Yoksa seninle arkadaşlığımı bitiririm.
– Hayır Mehmet, benim okula gitmem gerekiyor.

güvenlik yol çocuk
Mehmet’in Ali’ye söyledikleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Siz Ali’nin yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız?
Günlük yaşantımızda bizi doğru olmayan davranışlara yönelten kişiler veya güvenliğimizi tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Bazen arkadaşlarımız bazen de tanımadığımız kişi veya gruplardan çeşitli teklifler gelebilir. Örneğin okul çıkışı arkadaşımızın ailemizden izinsiz oyun salonuna gitme teklifi, bilmediğimiz farklı yollardan eve gitme önerisi olabilir. Hatta bu teklifinde ısrar edebilir. Harçlığımızı zorla almak isteyen kişi veya gruplarla da karşılaşabiliriz.
Güvenliğimizi tehdit eden kişi, grup veya durumlar karşısında çok dikkatli olmalıyız. Bu tür durumlarda okulda öğretmenimizden, ailemizden, çevrede tanıdıklarımızdan ve güvenlik görevlilerinden yardım istemeliyiz. Gerekirse yüksek sesle bağırmalı veya oradan hemen uzaklaşmalıyız. Ayrıca tanımadığımız kişilerle telefonda konuşmamalı, ailemize ait bilgileri paylaşmamalıyız.
Terör saldırıları ve savaş da güvenliğimizi tehdit eden olağanüstü durumlardandır. Bu tür durumlarda büyüklerimizle birlikte güvenli olan yerlere (sığınak vb.) giderek büyüklerimizin yanında tehlikenin geçmesini beklemeliyiz. Bunlarla ilgili ikaz ve alarm işaretlerini bilmeli ve onlara uymalıyız.

deprem
Çevremizde güvenliğimizi tehdit eden başka olağanüstü olay ya da durumlarla da karşılaşabiliriz. Deprem, sel, çığ vb. doğal afetler bu durumlardandır. Doğal afetleri önleyemeyiz. Ancak doğal afetlerin zararlarından korunmak için çeşitli önlemler alabiliriz.
Ailemiz ile bir deprem planı yapmalı ve deprem çantası hazırlamalıyız. Deprem anında telaşlanmadan ilk fırsatta güvenli bir yer bularak “hayat üçgeni” (sağlam bir eşyanın yanına diz çökerek ellerin başın üzerine koyulması) yapmalıyız. Sarsıntı sırasında pencereden, merdivenden, asansörden ve yıkılabilecek eşyalardan uzak durmalıyız. Deprem sona erdiğinde hızlıca binayı terk etmeli, ailemiz ile belirlediğimiz yere giderek beklemeliyiz. Sel ve su baskınları esnasında ise bulunduğumuz binanın üst katına çıkarak yardım istemeliyiz.
Olağanüstü durumlarda veya güvenliğimizi tehdit eden kişi ve gruplar karşısında kimlerden yardım alabileceğimizi, nasıl davranmamız gerektiğini bilmek bizi tehlikelerden koruyabilir.
Tehlikeli durumların ortaya çıkış sebepleri ve bu durumlarda yaşanabilecek olumsuzluklar nelerdir?
- Tanımadığım biri benimle ısrarla konuşmak istedi.
Nasıl davranmalıyım?
Arkadaşım, bana diğer arkadaşlarımla oynamamam konusunda baskı yaptı.
Nasıl davranmalıyım?
Birileri kantinden aldığım tostu benden zorla almak istedi.
Nasıl davranmalıyım?
Tanımadığım biri beni arabası ile okula götürmeyi önerdi.
Nasıl davranmalıyım?
Bunları yapmayın ben bir öğretmenim,çocuklar buradan yaparlarsa ödevlerini ,biz öğretmenlerin ödev vermesine gerek yok. Akıllı tahtadan açıp okuduruz.
acaba sew oldunuz mu?
Teşekkürler Gamze hanım :)
Harika bir şiir kaleminize Maaşallah
Teşekkürler :))