Dünya’nın dönme ve dolanma hareketi arasındaki farklar nelerdir?

Dünya’nın dönme ve dolanma hareketi arasındaki farklar nelerdir?
Üzerinde yaşadığımız Dünya’mız hareketsizmiş gibi görünür. Oysa bütün gök cisimleri gibi Dünya’mız da sürekli hareket hâlindedir. Dünya’nın dönme ve dolanma olmak üzere iki türlü hareketi vardır. Her iki hareketin yönü de batıdan doğuya doğrudur.
Dünya’nın kendi ekseni etrafında döner, Güneş’in etrafında dolanır.
Dönme ve Dolanma Hareketine Günlük Yaşamdan Örnekler
Elektrik enerjisi üreten rüzgâr türbinleri dönme hareketi yapar.
Farklı amaçlarla uzaya gönderilen üç bine yakın yapay uydu, Dünya’nın etrafında dolanma hareketi yapar.
Geleneksel oyuncaklarımızdan topaç, kurulup bırakıldığında dönme hareketi yapar.
Dünya’nın hareketlerinin sonuçları nelerdir?
Dünya’nın Güneş’in etrafında dolanır.
Dünya’mızın küre şeklindedir. Dünya’mız küre şeklinde olduğundan bir tarafı Güneş ışınlarını alırken diğer tarafı alamaz. Güneş ışınlarının ulaştığı yerlerde gündüz, Güneş ışınlarının ulaşmadığı yerlerde ise gece yaşanır.
Dünya kendi ekseni etrafında sürekli döner böylece gece ve gündüz birbirini takip eder. Gündüz yaşanan bölgelerde birkaç saat sonra gece yaşanır. Dünya kendi ekseni etrafında bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bu süre bir gün olarak kabul edilir.
Güneş ışınlarının ulaştığı bölgelerde gündüz, Güneş ışınlarının ulaşmadığı bölgelerde ise gece yaşanır.
Güneş mi Yoksa Dünya mı Hareket Ediyor?
Güneş’in her sabah doğudan doğduğunu, öğlen en tepede olduğunu, akşam ise batıdan kaybolduğunu gözlemleriz. Bu şekilde gözlemlediğimiz için Güneş’in hareket ettiğini düşünürüz. Dünya, batıdan doğuya doğru kendi ekseni etrafında döner. Bu nedenle Güneş’i farklı yerlerdeymiş gibi görürüz.
Dünya kendi etrafında dönme, Güneş’in etrafında dolanma hareketi yapar. Dolanma hareketinin yönü batıdan doğuya doğrudur. Dünya, Güneş’in etrafındaki dolanımını 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süre bir yıl olarak kabul edilir. Dünya’nın dolanma hareketi sonucunda mevsimler oluşur.
İnsanlar, ilk çağlardan itibaren gök bilimine merak salmışlardır. İlk tartışmalar Dünya’nın sabit olup Güneş’in Dünya’nın etrafında döndüğü yönündedir. 17. yüzyılda Galileo Galilei (Galileyo Galileyi), Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve Güneş’in etrafında dolandığını söylemiş ancak dönem şartları gereği fikrinden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Günümüzde ise uzaya fırlatılan uydular ile Dünya ve Güneş hakkında her geçen gün daha çok bilgiye sahip oluyoruz.
Dönme dolanma arasındaki farklar