Dünya Sağlık Haftası nedir?

Dünya Sağlık Haftası

Dünya Sağlık Haftası nedir?

7 Nisan tarihi, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) anayasasının yürürlüğe girdiği tarihtir. Bu nedenle tüm dünyada 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanır. Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler’e bağlıdır ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapar. 1945 yılında ABD’nin San Francisco kentinde toplanarak Birleşmiş Milletler Konferansı’nda oy birliği ile alınan kararla bu günü resmi olarak Dünya Sağlık Günü kabul etmiştir.

Hayatımızda her şeyden önemli olan sağlığımızı idrak edebilmek amacıyla Birleşmiş Milletler’de alınan bir karar ile birlikte 1945 yılından itibaren 7 Nisan, Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır.

19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde New York’ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’nda BM’e üye 51 ülkenin temsilcisi ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), OIHP (Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı temsilcileri Dünya Sağlık Örgütü anayasasını oluşturmuşlardır.

Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 22 Temmuz 1946 tarihinde 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası en az 26 üye ülke tarafından resmen kabulü ile yürürlüğe girecektir. Bu süre içerisinde Dünya Sağlık Örgütü işlevlerini yerine getirmesi için Ara Komisyon seçilmiştir. Ara Komisyon iki yıl süreyle Dünya Sağlık Örgütü’nün görevlerini yürütmüştür. Yugoslav Prof. Dr. Andrija Stampar başkanlığındaki Ara Komisyon tüm çalışmalarını tamamlamış ve 26 üye ülkenin onayı 7 Nisan 1948’de gerçekleşmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir