Dini bayramlarımız nelerdir?
Dini bayramlarımız nelerdir?
Dinî bayramlarda neler yaparsınız?
Anne: Aslıhan hadi kalk yavrum. Bugün bayram.
Baba: Oğlum Ahmet hazır mısın? Dedenle birlikte bayram namazı kılmaya gideceğiz. Aslıhan ve Ahmet “Tamam.” deyip hemen yataklarından fırladılar. Bayramlıklarını giydiler. Çok mutluydular. Ahmet, babası ve dedesiyle bayram namazına gitti. Namazdan dönünce hep birlikte kahvaltı yapıp bayramlaştılar.
Aslıhan: Ramazan Bayramın mübarek olsun nineciğim, dedi. Ninesinin elini öptü. Ninesi de ona sarıldı. Harçlığını, hediyesini verdi.
Daha sonra hep birlikte komşularına ve akrabalarına bayram ziyaretine gittiler.
Dinî gün ve bayramlar, Müslümanlar tarafından kutlanan özel günlerdir. Bayramlar birlik, beraberlik, sevgi, saygı gibi duygularımızı güçlendirir. Bayramlarda dargınlar barışır. Bu günlerde aile büyükleri, akrabalar ve komşular ziyaret edilir. Bayramlardan önce evimizde bir çok hazırlıklar yapılır. Misafirler
için ikram edilecek yiyecekler hazırlanır. Evimizin temizliği yapılır. Bayramlık kıyafetler alınır. Ramazan ayında oruç tutulur, akraba ve komşular iftar yemeğine alınır. Ramazanın yirmi yedinci gecesinde Kadir Gecesi kutlanır. Ramazan Bayramı’nda büyükler ziyaret edilir. Çocuklara harçlık verilir. Gelen konuklara baklava, şeker, çikolata ikram edilir.
Dini yani İslami bayramlarımızın günleri “kameri takvim”e göre hesaplandığı için, şu an kullanılan takvimde her yıl aynı tarihe rastlamaz. Her yıl onar günlük gerilemeyle gelen Ramazan ve Kurban Bayramları böylece değişik mevsimlerde kutlanabilmektedir.
Ramazan bayramı Kameri takvime göre Şevval ayının ilk üç günü, Kurban bayramı ise Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün süreyle kutlanır.
Dini yani İslami bayramlarımız, dinimiz açısından önemli ve kutsal sayılan günlerde kutladığımız sevinçli günlerimizdir. İslam’da iki bayram kutlanmaktadır: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı
Ramazan Bayramı: Ramazan ayının sonunda kutlanan üç günlük bayramdır. Ramazan bayramının kutlanma nedeni, aynı ayda, topluca tutulan oruçların ve diğer ibadetlerin sonucunda elde ettiğimiz sevaplardır. Bu bayramda herkes birbirini kutlar, çocuklar en güzel şekilde giydirilir; yanaklarından öpülür; ceplerine harçlıklar konur; şeker ve çikolatalar ikram edilir. Büyükler de birbirine sarılır; küslükler unutulur; tatlıya bağlanır.
Kurban Bayramı: Kurban bayramının kutlanmasında tarihsel bir neden vardır. O da Hz. İbrahim Peygamber’in, canından çok sevdiği oğlu İsmail’i, canlar canı Allah yoluna kurban olarak adamasıdır. Şefkat ve merhameti çok yüce olan Allah, elbette İsmail’in kurban edilmesine izin vermemiş, onun yerine bir koç kesmesini emretmiştir. Bu durum, Allah’a olan sevginin ve bağlılığın bir işareti olarak kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelmiştir.
Kurban Bayramı’nda ise kurban kesilir. Kesilen kurbanın etlerinden bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban bayramında Müslümanlar dört gün boyunca bayram eder; kestikleri kurbanların etlerini dostları, arkadaşları ve ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşırlar.
Bayramlarda Allah’ın rahmet ve şefkati insanların yüreklerine iner; insanlar daha hoşgörülü ve sevecen olurlar.
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun sözcük veya sözcük gruplarını yazınız.
büyüklerimizin – bayramlık – bayramlaşırız – iki – Kadir Gecesi – şeker ya da harçlık
Dinî bayramlarımız …………………………………. tanedir.
Dinî bayramlarda …………………………………. elini öperiz.
Bayramda giymek için aldığımız yeni kıyafetlere …………………………….. denir.
Ramazan Bayramı’nda çocuklara ……………………………………….. verilir.
Dinî bayramlarda bayram namazından sonra ……………………………
Ramazanın yirmi yedinci gecesine ……………………………………….. denir.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…