İstiklal Marşı’nın yazılışı ve kabulü nasıl olmuştur?

istiklal marşı

İstiklal Marşı’nın yazılışı ve kabulü nasıl olmuştur?

Kurtuluş Savaşı devam ederken, Millî Eğitim Bakanlığı millî bir marş ihtiyacı duydu. 1921 yılında ödüllü bir şiir yarışması düzenledi ve yarışmaya 724 şair katıldı. Ancak içlerinde millî marş olabilecek bir eser bulunamadı. Bakan Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif ‘in yarışmaya ödül koyulması nedeniyle katılmadığını öğrenince şaire yazdığı mektupta ödül konusunun uygun bir şekilde çözümlenebileceğini ve yarışmaya katılmasını istedi. Bunun üzerine Mehmet Âkif ikâmet ettiği Taceddin Dergâhı’nda İstiklal Marşı’nı yazdı.

Marş mecliste ilk kez Hamdullah Suphi Bey tarafından okunduğunda büyük heyecan yarattı. Her defasında sürekli alkışlanarak tam 4 kez o kundu.

12 Mart 1921’de yapılan oylamada İstiklal Marşı olarak kabul edildi ve yine Hamdullah Suphi Bey tarafından ayakta alkışlanarak okundu.

Marş kabul edildikten sonra yarışma ödülü olan 500 lira Mehmet Âkif’e verilmek istendi fakat Âkif kabul etmedi. Kanunen bu paranın kendisine ödenmesi gerektiği için de almak zorunda kaldı. Ama paranın tamamını Hilâl-i Ahmer bünyesinde çalışan Dar’ül Mesai adında yoksulluk ile mücadele eden bir hayır kurumuna bağışladı.

Âkif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için “Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” diye bir soru soruldu. Âkif’in cevabı, bu marşın anlamını ve önemini en iyi şekilde anlatan bir vecize dir:

“Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir