İstiklâl Marşı nasıl ortaya çıkmıştır?

İstiklâl Marşı nasıl ortaya çıkmıştır?

MİLLÎ MARŞIMIZ

7 Kasım Bin Dokuz Yüz Yirmi tarihinde gazetelere ilan verilerek bir ulusal marş yarışması yapılacağı duyurusu yapıldı. Seçilen marşın sahibine ödül olarak 500 lira verilecekti. Bu, o dönem için gerçekten büyük bir ödüldü.

Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Yarışmaya katılanlar arasında mecliste bulunan ünlü şair ve yazarlar da vardı. Fakat komisyonda yapılan incelemede millî marş olmaya uygun hiçbir eserin olmadığı görüldü. Dönemin Millî Eğitim Bakanı Abdullah Suphi Bey, yarışmaya dönemin vatan, millet şiirleriyle ünlü Mehmet Âkif Ersoy’un katılmadığını gördü. Araştırınca bunun nedenini öğrendi.

Mehmet Âkif millete ait olan bir ulusal marşın para karşılığı yazılamayacağını düşünüyordu. Hamdullah Suphi Bey, bir mektup yazıp Mehmet Âkif’ten yarışmaya katılmasını istedi; para ödülünü kaldıracağını belirtti. Mehmet Âkif Ersoy, bunun üzerine “Kahraman Ordumuza“ ithaf ederek on kıtadan oluşan marşı yazdı. 1 Mart Bin Dokuz Yüz Yirmi Bir’de İstiklâl Marşımız mecliste dört defa okundu ve ayakta alkışlandı. 12 Mart Bin Dokuz Yüz Yirmi Bir’de milletimizin millî marşı olarak kabul edildi.

Mehmet Âkif Ersoy, “Safahat” adlı şiir kitabına, kendisi yazdığı halde İstiklâl Marşı’nı almamıştır. Nedeni sorulduğunda da “O, benim değil milletin malıdır.” demiştir. İstiklâl Marşı Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir.

Metin ÖZDAMARLAR

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir