İstihdam nedir?

istihdam işveren

İstihdam nedir?

İstihdam, bir bireyin bir iş veya işyerinde çalışma durumunu ifade eder. İstihdam edilen bir kişi, bir işverenle çalışma sözleşmesi yaparak belirli bir süre boyunca işyerinde görev alır ve karşılığında ücret alır. İstihdam, ekonomik faaliyetlerin bir parçasıdır ve çalışanların gelir elde etmesini ve yaşamlarını sürdürmelerini sağlar.

Birey ile başka bir işletme arasındaki sorumlulukları, ödeme koşulları ve kurallarını düzenleyen, işyerinin genel kurallarını kapsayan ve belirleyen, hükümet tarafından da tanınan sözleşmeye istihdam denir. Bir başka anlamda istihdam bireyin, işveren olarak bilinen bir işletme ile ödeme programı, çalışma saatleri ve belirli şartlar altında sözlü veya yazılı bir taahhütte bulunduğunu ifade eden sözleşmedir.

Kuruluşlar işletmelerini beslemek, üretimlerini genişletmek ve artırmak için istihdamdan faydalanırlar. İstihdamdan faydalanmak için kişi yasal bir vatandaş ve doğrulanmış bir çalışma iznine sahip olmalıdır. Hükümet bireyler ve bunları kullanan kuruluşlar için istihdamı denetler. Her işveren yasalar, işyeri standartları ve işe alma prosedürlerini uygular. Bu nedenle, işletmeler işe alım süreçlerinde çok titiz davranırlar. Aksi durumda usulsüz şekilde istihdam sağlanması büyük cezalara neden olabilir. Değişen çalışma koşulları nedeniyle ortaya çıkan esneklik ve fazla çalışma seçeneği geliştikçe, istihdam türleri de değişmektedir. Bir kişi için üç ana istihdam türü vardır: işçi, çalışan ve kendi işini işleten.

İstihdam çeşitleri nelerdir?

İstihdam çeşitlerini beş ana kategoriye ayırabiliriz.
1- Daimi veya tam süreli çalışanlar
2- Günlük çalışanlar
3- Çıraklar veya stajyerler
4- istihdam şirketleri ve taşeron firmaların sağladığı personeller
5- Müteahhitler ve taşeronlar tarafından işe alınanlar
Tam zamanlı bir çalışan standart bir çalışma saati diliminde çalışabilir. Örnek verecek olursak pazartesiden cumaya 09:00 ve 17:00 saatleri arasında çalışan biri, tam zamanlı çalışmaktadır. Yarı zamanlı çalışan biri ise düzenli olarak ayarlanmış saatlerde çalışır, ancak tam zamanlı bir çalışandan daha az çalışma saati vardır. Örnek;  çarşamba-cuma 11:00 -13:00 gibi.

İstihdam oranı nedir?

İstihdam oranı, mevcut iş gücü kaynaklarının yani çalışmaya hazır insanların toplamının, ne ölçüde kullanıldığı bilgisidir. Bu oran istihdam edilenlerin çalışma yaşı ve ülke nüfusuna oranı baz alınarak hesaplanır. Çalışan, iş sözleşmesi koşullarında, bu sözleşmeye bağlı olan kişidir. Bu kişi ödeme koşulları, yıllık izin ve çalışma saatlerini içerecek, ancak sadece bunlarla sınırlı olmayan sözleşme karşında yükümlüdür. Bir sözleşmenin bağlayıcılığı için, şartlar yazılı hale getirilmeli ve çalışmaya başladıktan sonraki iki ay içinde çalışana sunulmalıdır. Sözleşme sözlü ve yazılı terimlerin bir karışımı olarak hepsini yazılı hale getirmek en sağlıklısıdır. Tüm işletmeler bu tür bir iş kanununa tabiidir.

İstihdam açısından asgari standartlar nelerdir?

Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen istihdam açısından asgari standartlar arasında asgari ücret, fazla mesai, standart çalışma haftası, zorunlu mola süreleri ve güvenlik konuları yer alır. Bu şartların içinde kalmak şartıyla, iş verenler kendi yetki alanlarında ilgili kurallar veya haklar ekleyebilirler.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir