Yılbaşı nedir ve neden kutlanır?
Yılbaşı nedir ve neden kutlanır?
Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitmesi ve aynı takvime göre yeni yılın başlamasıdır.
Dünyada en çok kullanılan miladi takvime göre 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.
Yılbaşının Hıristiyan dünyasının Noel bayramı ile alakası yoktur. Hıristiyan dünyasında Noel bayramı kutlamaları dini bir özellik taşır. Bu nedenle Hz. İsa’nın doğum tarihi olan 25 Aralık’ta başlar ve bir hafta sürer. Miladi takvimi kullanan başka din mensupları için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır ve hiçbir dini özelliği yoktur.
Dünyada kutlanan yılbaşı günleri nelerdir?
1 Ocak, Türkiye dâhil, çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günüdür.
Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1. gününde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan dolayı 354 gündür. Bu nedenle Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir.
Çin’de yılbaşı ilkbahara denk gelir ve her yıl farklı tarihlerde kutlanır. Bu tarihler daima 21 Ocak ila 21 Şubat arasındadır. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Bahar Festivali olarak da bilinen Çin Yeni Yılı Çin Takvimi’ndeki en önemli kutlamadır. Çin kültüründe her yeni yıl 12 Zodyak hayvanının biri tarafından temsil edilir. Zodyak hayvanları fare, öküz, kaplan, tavşan, ejder, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuzdur. Çin Takvimi’ne göre her 12 yılda bir döngü başa döner. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.
İran takviminde Nevruz olarak anılan yılbaşı ilkbaharın başında 20 veya 21 Mart günlerinde kutlanır.
Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Özellikle Tayland’da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.
Yılbaşı gecesi nedir?
Dünyadaki pek çok kültürde yılbaşı gecesi, özel olarak hazırlanmış yiyecekler ve içecekler tüketilerek, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.
Yılbaşı için alışveriş yapılması, özel yemekler hazırlanması son yıllarda yaygınlaşmıştır. Yılbaşı gecesi genellikle akraba, yakın komşular ve arkadaşlar ile birlikte geçirilir. Günümüzde eğlence yerlerinde, turistik tesislerde yılbaşını geçirme yaygınlaşmaktadır. Yılbaşı eğlencelerinin Hıristiyan dini ile ilgisi olmasa bile, yılbaşı için özel hazırlıklar yapılması ve kutlanması, Batı kültüründen bizim kültürümüze sirayet etmiştir.
Yılbaşında çam ağacı süslemelerine gelince birçok dinsel gelenekte olduğu gibi eski Kuzey Avrupa halkları arasında yeşil ağaç verimlilik, bereket ve üretkenliğin sembolü olarak kabul edilmiş ve dinsel bayramlarda meydanlara dikilen veya süslemeleri yapılan yeşil ağaç bu inancı sembolize etmiştir.
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…
Çok güzel olmuş