Yardımlaşma nedir, nasıl yardımlaşmalıyız?
Yardımlaşma nedir, nasıl yardımlaşmalıyız?
Birine yardım ettiğinizde neler hissediyorsunuz?
Ailemizde, akrabalarımızda, komşularımızda, okulumuzda yardıma ihtiyaç duyan insanlar olabilir. Kardeşimize anlamadığı konuları anlatarak yardımcı olabiliriz. Hastalarımızı ziyaret ederek ihtiyaçlarını giderebiliriz. İhtiyaç duyduklarında komşularımıza yardım edebiliriz. Aynı şekilde onlar da yardıma ihtiyacımız olduğunda bize yardım ederler. Yakın çevremizdeki ihtiyaç duyan yaşlıların eşyalarını taşımaya yardımcı olabiliriz. Özel gereksinimli bireylere, hamile ve yaşlılara ihtiyaç duyduklarında yardım etmeliyiz.
Aile yaşantısında yardımlaşma
Batu: “Babam her sabah işe gider. Annem, ev hanımıdır ama bizler için evde çok çalışır ve yorulur. Bu nedenle babam, anneme yardım eder. Böylece annemin de biraz dinlenmesini sağlar.”
Ayşe: “Benim annem de babam da çalışıyorlar. Annemin ev işleri için fazla zamanı kalmıyor. Bu nedenle hepimiz anneme ev işlerinde yardımcı oluyoruz.” dedi.
Doruk: “Anneannem bizimle birlikte yaşıyor. Annem ve babam çalıştıkları için yemeklerimizi anneannem yapıyor. Kardeşimle de ilgilenerek bizlere yardımcı oluyor.”
Her ailede, bireylerin yaptıkları işler farklı olabilir. Ancak yardımlaşma her ailede olmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyan aile bireylerimize karşı duyarlı olmalıyız. Evde sorumluluklar alarak onlara yardım etmeliyiz. Sorumluluklarını gerçekleştirmekte zorlanan aile bireylerimizin işlerini kolaylaştırmalıyız.
Akrabalarınızla, komşularınızla, arkadaşlarınızla hangi konularda yardımlaşıyorsunuz?
Aile bireylerimize olduğu gibi akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaşlarımıza da gerektiğinde yardımcı olmalıyız.
– Geçmiş olsun yengeciğim. Annem sizin için çok güzel yemekler pişirdi.
– Pazara gitmişken sizin için de alışveriş yaptık.
Yakın çevremizdeki yardıma ihtiyaç duyan tüm insanlara karşı duyarlı olmalıyız. Hasta, hamile, yaşlı, özel gereksinimli kişilere yardımcı olmayı alışkanlık hâline getirmeliyiz.
Ailemize hangi konularda yardım etmeliyiz?
Burcu, kardeşi Bora ile birlikte annesine sofranın hazırlanmasında yardımcı olurlar. Masaya dilimlenmiş ekmekleri, kaşık, çatal, bardak ve peçete gibi malzemeleri getirirler. Yemekten sonra da sofranın toplanmasına yardımcı olurlar.
Burcu, yardım etmeyi çok sever. Özellikle kardeşine yardımcı olur. Kardeşinin yapmakta zorlandığı işlerde hep yanında olmaya çalışır. Burcu, kardeşi Bora’nın kırılan oyuncaklarını da tamir eder. Ayrıca bu işler onun el becerilerini de geliştirir.
Timur’un Sarman adında bir kedisi vardır. Sarman’ın mamasını, sütünü ve suyunu koyar. Sarman’ın temizliğiyle ilgilenir.
Oya da bahçe işlerinde ailesine yardım etmeyi sever. Bahçenin bazı küçük işlerini yapmaktan zevk alır. Sonbaharda dökülen yaprakları süpürür. Bahçe işleriyle uğraşmak onu mutlu eder.
Aziz, evlerindeki çiçeklerin bakımı için annesine yardım eder. Çiçeklerin kuru yapraklarını toplar ve onları sular. Ayrıca Aziz, çiçek yetiştirme konusunda araştırmalar da yapar. Çiçeklerle ilgilenmek onun becerilerini geliştirir.
Arzu da babasına çeşitli işlerde yardım eder. Özellikle babası ile araba yıkamak çok hoşuna gider. Arzu’nun yardımıyla babası arabayı daha kısa sürede yıkar.
Evlerimizde bizim de üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımız vardır. Çiçekleri sulamak, sofra hazırlamak, evcil hayvanlarımıza bakmak, kardeşlerimizle ilgilenmek, basit bakım ve onarım işleri yapmak bunlardan bazılarıdır. Ev işlerinde ailemize yardımcı olduğumuzda mutlu oluruz. İş bölümü yaptığımız için işlerimiz daha kısa zamanda biter. Ancak yaptığımız iş bölümünün adil olması gerekir.
Ailede yardımlaşmak birbirimize olan saygı ve sevgimizi artırır. Ayrıca ev işleri yapmak bizim el becerilerimizi geliştirir.
Okulda yardım almamız gereken durumlar nelerdir?
Teneffüste okul bahçesinde düşen arkadaşınız için öncelikle nöbetçi öğretmenden yardım istersiniz.
Bazen okulda yardım almamız gereken durumlar olur.
• Elif, suyu yere dökülünce temizlik görevlisinden yardım istedi.
• Fatih, okulda hastalandı. Öğretmenimiz annesine haber verdi. Annesi geldi. Birlikte müdür yardımcısından izin alıp doktora gittiler.
• Ahmet, yaptığı resmi asmak için öğretmenimizden yardım istedi.
• Aslı, teneffüste sınıfın kapısının kolu bozulunca nöbetçi öğretmene haber verdi.
Okulda yardımlaşarak yaptığımız işler nelerdir?
Okulda arkadaşlarınız ile yardımlaşarak birlikte yaptığınız işlere örnekler nelerdir?
Öğretmenimiz, bugün derse elinde bir gazete ile geldi. Gazetedeki haberde kütüphanesinde kitaba ihtiyacı olan bir okul anlatılıyordu. Öğretmenimiz, bu okula yardım için neler yapabileceğimizi sordu. Arkadaşımız Tuğçe söz alarak:
– Öğretmenim, ben evdeki kitaplarımı oraya göndermek istiyorum, dedi.
Öğretmenimiz:
– Bu çok güzel bir düşünce Tuğçe, dedi ve onu tebrik etti.
Sınıfta herkes bu konu hakkında konuşuyordu. Ömer birden:
– Arkadaşlar! Aylin, Beyza ve ben okulumuzun Kütüphanecilik Kulübünde görevliyiz. Kulüp olarak okulumuzda bir kampanya başlatsak daha çok kitabımız olur, dedi.
Herkes bu fikri çok beğendi. Çalışmalara başladık. Sonunda çok sayıda kitap topladık. Arkadaşlarımız ile görev dağılımı yaparak bazılarımız kitapları paketledi bazılarımız da etiketledi. Öğretmenimizin yardımı ile kitapları gönderdik. Bir süre sonra okulun öğrencilerinden bizlere teşekkür mektubu geldi. Hepimiz çok mutlu olduk. Kampanya ile hem bu okulun kitap ihtiyacını karşıladık hem de birlikte yaptığımız işlerde daha güçlü olduğumuzu anladık.
Okullarda çeşitli sosyal etkinlikler düzenleriz. Örneğin kıyafet, kırtasiye malzemesi, oyuncak ihtiyacı olan insanlara kampanyalar yaparak yardımcı oluruz. Yardımlaşma ve dayanışma insanların sahip olması gereken en güzel özelliklerdendir. Bir arada yaşayan insanlar, yardımlaşarak mutlu ve huzurlu olurlar.
Dayanışma ve yardımlaşmanın toplum hayatındaki önemini anlatan daha bir çok örnek vardır.
Oyuncağa ihtiyacı olan çocuklar için düzenlenen “Oyuncak Toplama Kampanyası” planlayabilirsiniz. Planınızı yazıp öğretmeninizden yardım alarak uygulayabilirsiniz.
Dayanışma ve yardımlaşmanın toplum hayatındaki önemi nedir?
Okulda yapılan yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri nelerdir?
Bireysel ya da sınıfça okulumuzda yapılan yardım faaliyetlerine katılmaya çalışırız.
Her yıl, kardeş okulumuzdaki arkadaşlarımız için kıyafet, ayakkabı, kırtasiye ve oyuncakların konulduğu kutular hazırlarız. Bu yardımlaşma aramızdaki sevgi ve saygı duygularını artırmaktadır.
Okuduğumuz kitapları ihtiyacı olan başka okullara göndeririz. Kitaplarımızı arkadaşlarımızla paylaşmak hoşumuza gider.
Okulumuzun yakınında bulunan huzurevini ziyarete gideriz. Huzurevinde yaşayan büyüklerimiz bizim bu ziyaretimizle mutlu olurlar.
İhtiyacı olan arkadaşlarımızın eksiklerini gidermek için yardım kampanyaları düzenleriz. Ayrıca okulumuzda çeşitli yardım kurumları için de bağış toplanır.
Bu yardım faaliyetleri için kumbaramızda biriktirdiğimiz harçlıklarımızı kullanırız.
Ailelerimiz yardımlaşmayı severler. Yardım kampanyalarına katılırlar. Yardıma muhtaç kişilere maddi ve manevi destek sağlarlar. Annelerimiz ve babalarımız zaman zaman Türk Kızılayına kan bağışında bulunurlar. Yardımlaşma ve dayanışma konusunda örnek olmaya çalışırlar.
Okulumuzda yapılan yardımlaşma ve dayanışma çalışmalarına katılmalıyız. Bu çalışmalar, birbirimize olan sevgimizi ve saygımızı artırır. Ayrıca ihtiyacı olan kişilere yardım etmek bizi mutlu eder.
Yardımlaşarak çalışmanın faydaları nelerdir?
Grup çalışmalarında saygılı olmaya ve yardımlaşmaya önem veririz. Tek başımıza yapamadığımız işleri yardımlaşarak daha kolay ve kısa zamanda yaparız. Bize yardım eden arkadaşımıza teşekkür ederiz. Yardım isterken “lütfen” deriz. Grup çalışmalarında görev paylaşımı yaparken yeteneklerimize göre sorumluluklar alırız. Yapılan iş birliği sayesinde çalışmalarımız başarılı olur. Sorumluluk bilincimiz artar. Gruptaki arkadaşlarımızla iyi ilişkiler kurup dost olmamız başarımızı arttırır. Arkadaşlarımıza karşı adaletli davranma, dürüstlük ve güven çok önemlidir.
Çalışmalarımızı yaparken sıramızı beklemeliyiz. Sabırlı olmalı ve kurallara uymalıyız.
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sözcük ile tamamlayınız.
duyarlı – komşularımızın – ziyaret – yaşamlarını – yardımcı – hamilelere
Otobüste ………………………………. yer vermeliyiz.
Yardıma ihtiyaç duyan insanlara karşı ……………………..olmalıyız.
Komşularımız ve akrabalarımız hastalandığında onları ………………………………. etmeliyiz.
Zor günlerinde ………………………………. yanında olmalıyız.
Özel gereksinimli bireylerin ………………………………. kolaylaştırmalıyız.
Kardeşimize ödevlerinde ………………………………. olabiliriz.
Aşağıdaki ifadelerden doğru ve yanlı olanları belirtiniz.
Misafir geleceği zaman evi toplarken anneme yardım ederim.
Yaşlıların eşyalarını taşımaya yardım ederim.
Otobüsteki hamilelere yer vermem.
Hasta ziyaretine gitmeye önem vermem.
Komşumuz bize ihtiyaç duyduğunda yardım ederiz.
Taşıtlara binerken özel gereksinimli insanlara öncelik tanırım.
Yaşlı insanlar, hangi durumlarda yardıma ihtiyaç duyarlar?
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…
Çok güzel olmuş