Uzayda Karadelikler Hakkında Bilgiler

Uzayda Karadelikler Hakkında Bilgiler
İçinde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu Galaksisi’nin de merkezinde bir kara delik mevcuttur. Samanyolu Galaksisi bu kara deliğe doğru sürüklenmektedir. Aynı zamanda galaksinin oluşumu da bu kara delik sayesindedir. Karadeliğin çekim gücü olmasaydı yıldızlar ve gezegenler bir araya gelemezdi.
İlk defa İngiliz J. Michell, 1783’de bir makalesinde; yeterince kütleli bir yıldızın çok yüksek bir çekim gücüne sahip olduğundan söz etmişti. Hatta bu yıldızlar o kadar büyük bir çekim kuvvetine sahiptir ki her şeyi yutabilirdi.Birkaç yıl sonra Fransız bilimci Laplace da, bu görüşe benzer bir tezi ileri sürmüştü.
İlerleyen zamanlarda bu konuda yapılan araştırmalar, çok büyük çekim gücüne sahip oluşumları gözlemlediler; ancak bu oluşumlar her şeyi yutmuyordu.
Amerikalı J. Wheeler, 1969’da ilk defa karadelik kavramını ortaya atmıştır. Bu karadelik kavramı, böylece bilim kurgu alanına girmeye başlamıştır. Bilim kurgu ise, bu alandaki bilimsel araştırmaların gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
Aslında, kara delikler yıldız değildir. Ölmüş yıldızlardır. Yıldızı oluşturan bütün madde kendi içine çökmüştür ve yıldız tamamen yoğunlaşarak, çok büyük bir çekim gücüne sahip olmuştur.
İşte, bu yüksek çekim gücüne kapılan ışık kara deliğe doğru hareket ediyor.
Bir karadelik, gök cisimlerini bu şekilde yutar. Bütün karadelikler ancak kendi kütlesinden küçük olan gökcisimlerini yutabilir.
Kara deliğin çekim kuvvetinden dolayı yıldızlar etrafına toplanmıştır. Kara delik bütün yıldızları yutamaz.
Kara delik evrende hareket ederken çekim alanına giren ışığı yakalar.
Kara delikler kendisinden yansıyan ışığı, kütle çekimleri yüzünden yeniden yakaladıkları için, renkleri siyahtır ve görünmezler. Biz karadelikleri, çekime kapılan yıldızların hareketlerinden hissedebiliriz.
Karadelikleri, sadece etraflarındaki maddeyi gözlemleyerek “hissediyoruz”, kendileri görünmüyor. Yerde hareket eden küçük toplar olsun, görünmez bir elektrik süpürgesi de bunların yanından geçsin. Biz topların hareketine bakarak “orada bir elektrik süpürgesi var, çekiş gücü de şu” diyoruz.
İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde bir kara delik bulunduğunu ve büyük bir hızla bu kara deliğe doğru sürüklendiğimizi biliyor musunuz?
Yıldızlar kendi içlerinde yanarak ve çökerek nötron yıldızlarına dönüşürler. Eğer nötron yıldızlarının çekirdek kütlesi 2,5 mg’ı aşarsa, yıldızlar kendi içine çöker. Kara delik, bir yıldızın ulaştığı son haldir.
Eğer Güneş’in yanında bir kara delik olsaydı, buna benzer bir olay yaşanacaktı.
Bilim adamları uzayın derinliklerinde bulunan kara delikler hakkında yeni bilgilere ulaştı. Buna göre, kara delikler gezegenler ve yıldızlar gibi kendi eksenleri etrafından dönüyor. Sadece dönmekle kalmıyor ayrıca, çevresinde bulunan tüm cisimleri de kendi içine çekiyor.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…