Toplumda, yaşlı olan insanlara nasıl davranmalıyız?

Yaşlılara saygılı olmalıyız

Toplumda, yaşlı olan insanlara nasıl davranmalıyız?

Yaşlılara nasıl davranmalıyız?

Yaşayan anne ve babalara nasıl davranılmalı, nelerine dikkat edilmelidir?

Yaşlı anne ve baba için öncelikle neler yapmalıyız?

Baston, gözlük, duyma cihazı gibi aletlerin onların yaşamına kolaylık katacağını ve yaşam kalitesini artıracak küçük ama önemli yardımcılar olduğunu unutmamalısınız.

Bir bebeğin büyütülmesinin ne kadar zor olduğunu anlamak için anne ve baba olmak beklenmemeli, anne ve babalarımıza olan ahlaki, vicdani, dini, sosyal, vb. tüm görevlerimizi zamanında ve büyük bir sevgiyle yerine getirmeliyiz. Haksız olduklarına inandığımız anlarda dahi isyan etme hakkımız olmadığını unutmamalı, kendilerine gerekli saygıyı sunmalıyız.

Çocuk gibi saf ve korumasız olan yaşlılarımız, fiziki yetersizlikler ile de yüzyüze olabildiklerinden onlara yürümelerinde, çantalarını taşımalarında, yolda karşıdan karşıya geçmelerinde, evlerimizde tüm eylemlerinde yardımcı olmalıyız, bunu bir lütuf değil, bir görev bilinci ile gerçekleştirmeliyiz.

Her bireyin kendi evinin önünü temizlediğinde ışıl ışıl olan kentler misali, her insan kendi hayatındaki yaşlılara ilk etapta sahip çıkmalı, onlara karşı olan sorumluluklarını istekle ve özveriyle yerine getirmekten kaçınmamalıdır. Annelerimiz ve babalarımız bu kapsamda en önde gelen insanlardır.

Herkes bir anne babadan dünyaya geldi. Kiminin annesi ve babası küçük yaşlarda iken, çeşitli nedenlerle vefat etti. Kiminin anne ve babası halen yaşıyor.

Hiçbir hareket veya davranış sizi üzmesin. Bir zamanlar, onlarda sizin gibi genç ve dinamik, enerjilerini sizin gelişiminiz ve topluma faydalı birer insan olarak yetişmeniz için harcadılar. Sakın bunu aklınızdan çıkarmayınız.

İlaçlarına odaklanmalıyız. Şeker hastalığı, eklem romatizması, görme, duyma, hafıza sorunları, kalp damar problemleri, inme gibi rahatsızlıklar ileri yaşta sıklaştığından bu sorunlara karşı önlem almanız ve doğru bir tedavi planı oluşturmanız gerekir. Tedavi amaçlı verilen ilaçların kullanımını, bizzat yapmanızda yarar var. Ne de olsa yaşlı insanlar, ilaçları karıştırıp, ilaçtan fayda yerine zarar görebilir.

İlerleyen yaşla birlikte oluşan kilo kaybının; hafıza sorunlarından depresyona, kalp yetmezliğinden kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarının ilk göstergesi olabileceğini bilin. Yaşlı yakınınız kınınız kilo veriyorsa mutlaka doktora gitmesi için onu teşvik etmelisiniz. Ve gerekirse doktora kendi ellerinizle götürmelisiniz. Belki size yük olmak itemeyebilecektir. Bu hususu da göz önüne alarak, doktor işini ihmal etmemelisiniz.

Kişisel temizliğine dikkat etmeyen, kıyafetlerini değiştirmeyen, evini toplamayan ve temizlemeyen kişilerde hafıza sorunları veya depresyon olabilir. Duş almak, dişlerini fırçalamak, giyinmek gibi günlük aktiviteler de iyi birer ipucudur. Yaşlı yakınınız bu tür yaşamsal aktiviteleri yerine getiremiyorsa, sorununun ne olduğu anlamak için mutlaka doktora başvurmalısınız. Ve bu aktivitelerin yaşlılar tarafından yerine getirilip, getirilmediğini uzaktan da olsa kontrol edip, yerine göre uyararak, yapmalarını sağlamalısınız.

Onların duygusal durumlarını da incelemelisiniz. Herkesin zaman, zaman kendini mutsuz, çaresiz, endişeli veya değersiz hissettiği zamanlar olsa da; yaşlılarda depresyon sık yaşanan bir sorundur ve çoğunlukla da fark edilmez. Yaşlı yakınınızın arkadaşlarıyla iletişimi koparması, sürekli evde kalması ve hiçbir hobi veya aktiviteyle ilgilenmemesi uyarıcı işaretlerdir. Bu durumda tıbbi yardıma başvurmalısınız. Ve mutlaka kendi akranları ile eski arkadaşları ile ilişkilerini koparmasına müsaade etmemelisiniz. Bu ilişkilerin karşılıklı ziyaretler ile sağlanmasına çalışmalısınız. Yapmak istediği hiçbir işe müdahale etmeden, kendisine bir uğraş bulmasına katkı yapmalısınız.

Sаygılı olmalıуız. Onlara her zаmаn yardımcı olmаlıyız. Onları üzmеmеliyiz.

Şehir içi ulaşım araçlarında olsun, yollarda, kaldırımlarda olsun, yaşlılara yardımcı olunması toplumsal olarak hepimizin görevidir.

Toplu taşıma araçlarında yer vermek. Ağır yüklerini taşımalarında yardım etmek. Hoşgörülü bir şekilde davranmak. Kırıcı bir şekilde konuşmamak.

Toplum olarak yaşlı insanlara hürmet ederiz, nasihat alırız. Herhangi bir yerde onlara öncelik göstermeye çalışırız. Ve bir istekleri olduklarında ellerimizden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalışırız.

Yaşlı anne-babanız bu önlemlerinizi aşırı bir tepki olarak görebilir. Ancak onlarla birlikte bu önlemleri almak istediğinizi sevgi ve saygı dolu bir dille anlatırsanız, ikna etmeniz ve olumlu sonuç almanız daha basit ve kolay olacaktır.

Yaşlı anne-babanızın yaşadığı evin güvenliği önemlidir. Yeterince ışık almayan, dağınık, kaymaya müsait halı ve kilimleri olan bir ev, düşmek için birebirdir. Vakit kaybetmeden evinde onların rahat yaşamasına uygun değişiklikler yapmalısınız.

Yaşlı kişiler, pek çok sağlık sorunuyla boğuştuklarından birden fazla ilaç kullanırlar. Bu ilaçların ismini, dozunu ve saatini yazan bir çizelge hazırlamalısınız. Ve bu çizelgeye göre ilaçlarını mümkün mertebe kendiniz veya güvenebileceğiniz birisi vermelidir.

Yaşlı insanların ihtiyacı yemek, içmek değil. Yaşlı insanlar konuşmayı ve yalnız olmadıklarını görmek ister. Bu nedenle yaşlı insanlarla konuşulmalı ve yaşlılar topluma kazandırılmalıdır.

Yaşlılar bir toplumun misafir yolcularıdır. Onlara hayatlarının son dönemlerinde hakettikleri sevgi ve saygıyı göstermeli, yaşamlarını konfor ve huzur içinde geçirmeleri için tüm tedbirleri almalıyız.

Yaşlıları hayatta bağlayan en önemli etkenlerden biri de, kişiliklerinin, halen devam ediyor olmasıdır. Yaşlıların dış dünya ile ilişkilerinin azalmış olması, kendilerini hala çocukluktaki ve gençlikteki kişilikleri ile birlikte özel görmelerine neden olur.

Yaşlılarımız, toplumumuzun en değerli grubunu teşkil etmektedirler. Annelerimiz, babalarımız, akrabalarımız, komşularımız ya da hiçbir bağımız olmayan tanıdıklarımız olabilirler. Arada bir bağlantı ve akrabalık olması beklenmeksizin hakettikleri sevgi ve saygıyı onlara karşılaşılan her anda ve her ortamda sunmaktan imtina etmemeliyiz.

Yaşlıların, ömürlerinin son evrelerinde olduğu bilincinde olması gereken diğer insanların, onlara, misafire gösterdikleri nezaket, merhamet, anlayış ile yaklaşmaları gerekmektedir. Tıpkı bir çocuk gibi şefkat ve hoşgörü bekledikleri unutulmamalı ve bir çocuğa gösterilen sabır aynı şekilde kendileri için de gösterilmelidir.

Yaşlılarınıza, kesinlikle yaptığınız işi satmayınız, bağırıp çağırmayınız. Her yaptıkları harekete, biraz hoş görü ile yaklaşınız. İnanın bu sonuçtan herkes memnun olacaktır.

Yaşlılık, aynı çocukluk gibi gençlik ve olgunluk devresinden farklı özellikler gösteren bir devredir. Yaşlılık devresi, yaşamın ayrı ve bağımsız bir sahnesini teşkil eder.

Yaşlılık, insanın aciz kaldığı bir dönemdir. İnsanlar yaşlanarak tekrardan çocuklaşırlar. Bu nedenle yaşlılar ne yaptığının farkına varmaz. Bizlerin yaşlı insanlardan beklentisi bu doğrultuda olmalı. Onlardan artık bir olgunluk beklenmemelidir. Bizler o insanları davranışları doğrultusunda taşımalıyız. Onları üzmemeliyiz. Onları mutlu etmeli ve bu davranışları gençlerimize ve çocuklarımıza kazandırmalıyız. Yaşlılık önemli bir sorun ama unutmayalım hepimiz bir gün yaşlanacağız. Biz yaşlılarımıza nasıl davranırsak çocuklarımızda bize gördüğü şekilde davranır. Çocuklarımıza örnek olmalıyız.

Yaşlılara saygılı olmalıyız

You may also like...

1 Response

  1. CAVIT FURKAN CELIK 3 A 378 dedi ki:

    ELLERINIZE SAHLIKKKKK BJK 1903

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir