Teknolojik araç ve gereçleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Elektrikli süpürge

Teknolojik araç ve gereçleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Teknolojik araç ve gereçleri güvenli bir şekilde kullanmak için neler yapmalıyız?

Evinizde kullandığınız teknolojik araç ve gereçler nelerdir?
Teknolojik ürünlerin güvenli kullanımı için nelere dikkat etmeliyiz?

Günlük yaşantımızda teknolojik ürünleri sıkça kullanırız. Çamaşır makinesi, televizyon, buzdolabı, cep telefonu, oyun konsolu, tablet, saç kurutma makinesi, fırın, ütü bunlara örnektir. Bu araçlar, hayatımızı kolaylaştırır.

Elektrikli aletleri kullanırken kablo ve prizlere dikkat etmeliyiz. Kablo ve prizler yıprandığında değiştirmeliyiz. Islak elle elektrik düğmelerine dokunmamalıyız. Telefon, tablet gibi cihazları şarja takılıyken kullanmamalıyız. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar ekranına sert bir cisimle vurmamalıyız.

Ocak ve fırın gibi aletleri tek başımıza kullanmamalıyız. Ütü yapılırken yakınında oynamamalıyız. Kurallara uymayanları nazikçe uyarmalıyız. Bir kazaya neden olabileceklerini söylemeliyiz. İnternet ortamında gizli bilgilerimizi hiç kimseyle paylaşmamalıyız. Teknolojik aletleri kullanırken dikkatli olmalıyız.

Günlük yaşantımızda çok sayıda teknolojik araç gereç kullanırız. Yaşamımızı kolaylaştıran bu araç gereçleri, güvenli ve doğru kullanmamız gerekir.

Teknoloji, yaşantımızın bir parçası olmuştur. Evimizde ve okulumuzda kullandığımız teknolojik araç ve gereçler yaşantımızı kolaylaştırır. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu kullandığımız teknolojik araçlardandır. Teknolojik araç ve gereçlerden faydalanırken onları güvenli kullanmaya özen göstermeliyiz. Genel Ağ ortamında tanımadığımız kişilerle iletişim kurmamalıyız. Bizim için güvenli olan Genel Ağ adreslerini kullanmalıyız.

Bilgisayar, televizyon, cep telefonu, tablet, oyun konsolu, vb. yaşamımızda önemli yer tutan elektronik araçlardır.

Yeni aldığımız oyun konsolu ile oynamak için kullanma kılavuzunu incelemeliyiz. Kullanma kılavuzunda verilen bilgiler doğrultusunda oyun konsolunu hazırlamalıyız. Kullanma kılavuzunda yer alan “Sağlık ve Güvenlik Bilgileri” bölümündeki uyarıları okumalıyız.

Oyun konsolu, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre geçirmek, sağlığımız için zararlıdır. Hareketsiz kalmamıza, gözlerimizin yorulmasına, dikkatimizin azalmasına neden olur. Bu olumsuzluklar okulda, derslerde başarılı olmamızı da engeller. Ayrıca ailemizle ve arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkinin azalmasına yol açar. Televizyon ve bilgisayar karşısında geçireceğimiz süreleri, günde birer saatle sınırlamamız doğru olur.

Oyun konsolu ile oyun oynarken nelere dikkat etmeliyiz?
Oyun konsolu ile oyun oynarken beden sağlığımızı korumak için dik oturmalıyız. Oyun aracının sesini kulak sağlığımıza zarar vermeyecek şekilde ayarlamalıyız.
– Video oyununu çok büyük televizyon ekranında oynamayınız.
– Ekrana çok yakın durmayınız.
– Oyunu iyi aydınlatılmış bir ortamda oynayınız.
– Oyunu bir saatten fazla oynamayınız.
– Eğer el, bilek veya kollarınız oyun sırasında yorulur veya ağrı duyarsanız oyunu bırakınız.
Oyun konsolunda olduğu gibi televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanırken de dikkat etmemiz gerekenler
vardır.

Televizyonu çok yakından izlememeli ve sesini duyabileceğimiz kadar açmalıyız. Televizyon izlerken ve bilgisayar kullanırken dik oturmalıyız. Oturma şeklimize dikkat etmezsek, bilgisayar kullanırken dik oturmazsak, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yakalanabiliriz.

Teknolojik araç gereçlerden hangileri evinizde kullanılıyor?
Teknolojik araç gereçlerden bazılarının çocuklar tarafından kullanılmaması gerekir. Bazılarının ise yetişkinlerin gözetiminde kullanılması uygun olur. Çamaşır makinesi gibi elektrikli araç gereçler çalışırken kapağını açmamalıyız. Elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, fırın ve ocak elektrikli ev aletlerindendir. Bu aletler, günlük yaşantımızı kolaylaştırır. Elektrikli ev araçları çalışırken kabloları ile oynamamalıyız. Elektrikle çalışan araçlara, prize veya fişe ıslak elle dokunmamalıyız. Ütü, fırın, ocak gibi aletler yangına neden olabilir. Kazalara neden olmamak için elektrikli aletleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, fırın, ocak gibi elektrikli ev aletleri hayatımızı kolaylaştırır. Bu araçlarla ocak gibi ateşli araçları yetişkinlerin denetiminde kullanmalıyız.

Aileniz cep telefonu kullanmanıza izin veriyor mu?
Çocukların cep telefonuyla konuşmaları, oyun oynamaları, hatta cep telefonu olan odada uyumaları bile yanlıştır. Çünkü cep telefonları, beyin ve kulak sağlığımızın bozulmasına yol açabilir. Ayrıca unutkanlığa, yorgunluğa ve dikkat azalmasına neden olur. Günümüzde en çok kullandığımız araçlardan biri bilgisayardır. İnternet aracılığıyla bilgisayarda araştırmalar yaparak yeni bilgiler ediniyoruz. Oyun oynayabiliyor ve diğer insanlarla iletişim kurabiliyoruz. Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirmemiz doğru değildir. Bu durum bağımlılığa neden olabilir. Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi araçları ıslanabilecekleri yerlere koymamalıyız. Bu araçları şarj olurken kullanmamalıyız. Uzun süre bilgisayar ya da tablet kullanmamalıyız. Cep telefonu ile uzun süreli konuşmalar yapmamalıyız. Cep telefonu şarj olurken telefonla konuşmak tehlikelidir. Cep telefonu, bir iletişim aracıdır. Cep telefonu ile uzun süre konuşmak sağlığımız için zararlıdır.

Teknolojik ürünlerin güvenli kullanımı konusunda bilinçli olmalıyız. Bu konuda hatalı davrandığını düşündüğümüz kişileri görmezden gelmemeliyiz. Gerekli durumlarda çevremizdeki kişileri nezaket kuralları çerçevesinde uyarmalıyız.

Aşağıdaki ifadelerden doğru olanları ve yanlış olanları belirtiniz.
Bilgisayar, tablet, televizyon teknolojik araç gereçlerdendir.
Bilgisayarın fişiyle oynayan kardeşimi kibarca uyarırım.
Bilgisayarı yalnızca oyun için kullanırız.
Saç kurutma makinesini büyüklerin kontrolünde kullanmalıyız.
İnternette tüm sitelere girebiliriz.
İnternette fotoğrafımı isteyenlere fotoğrafımı veririm.
Çamaşır makinesini kendimiz kullanabiliriz.
İnternette tanımadığım kişilere adresimi söylemem.
Bilgisayar, televizyon ve tableti uzun süre kullanırsak beden sağlığımıza zarar veririz.

Teknolojik araç ve gereçleri kullanırken neden güvenlik kurallarına uymalıyız?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir