Plan nedir? Plan yapmanın faydaları nelerdir?
Plan nedir? Plan yapmanın faydaları nelerdir?
Bir gün içinde neler yapıyorsunuz?
Yapacaklarınızı belli bir sıraya koyuyor musunuz?
Gün içinde yemek yemek, odamızı toplamak, okula gitmek, ders çalışmak ve oyun oynamak gibi işler yaparız. Yapacağımız bu işleri önem sırasına göre planlarsak işlerimiz çabuk biter. Planlı olmak düzenli olmamızı sağlar ve hayatımızı kolaylaştırır. Böylece daha başarılı oluruz. Zamanımızı verimli kullanırız. Ailemizle de nitelikli zaman geçirmeliyiz. Birlikte kitap okuma, oyun oynama, spor yapma gibi etkinlikler düzenlemeliyiz.
Plan, yapılması düşünülen bir projenin çizime aktarılmasıdır.
Plan çeşitleri nelerdir?
Günlük plan
Şehir planı
Yerleşim planı
Alt yapı planı
Doğalgaz planı
Elektrik planı
Bina planları
Temel planı
Kat planı
Bir gün içinde yaptıklarınızı düşününüz. Bu işlerden bazılarını belli zamanlarda yaparsınız. Örneğin geceleri uyur, sabah uyanınca kahvaltı edersiniz. Bir gün içerisinde yapacağınız işleri planlamanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Günlük planınızda ders çalışma, dinlenme, uyuma, beslenme, oyun oynama, kitap okuma gibi işlere yer vermelisiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızla nitelikli zaman geçirme, kitle iletişim araçlarını kullanma gibi işleri de planlamalısınız. Böylece hangi işleri, ne zaman yapacağınızı bilirsiniz ve zamanınızı doğru kullanırsınız.
Günlük planınızda, yapacağınız işlere yeterli süre ayırmalısınız. İşlerinizi öncelik sırasına koymanız da çok önemlidir. Örneğin önce ders çalışıp sonra oyun oynarsanız okulda başarılı olursunuz.
Ali ile Kerem çok iyi anlaşan iki arkadaştır. O gün öğretmenleri planlı yaşamanın önemini anlattı. Ali, öğretmenini çok iyi dinledi, plan yapmanın önemini fark etti. Kerem ise bunun kendisi için bir vakit kaybı olacağını düşündü ve plan yapmaya gerek duymadı. Ali, okuldan eve gelince kendine bir plan hazırladı. Bu plana göre derslerine çalıştı. Oyuna daha fazla zamanı kaldı. Okul için gerekli hazırlıklarını da yapıp erkenden uyudu. Ertesi gün uyandığında kendini çok iyi hissetti. Kahvaltısını yapıp neşeyle okula gitti. Kerem ise o gün okula geç kaldı. Çünkü gece geç yattığından sabah uyanamadı. Üstelik görsel sanatlar dersi için gerekli malzemelerini de evde unuttu. Derste etkinliği yapamadığı için çok üzüldü. Kerem, bu sorununu en iyi arkadaşı Ali ile paylaştı. Onun daha düzenli ve başarılı olmasının sebebi planlı yaşamasıydı. Kerem, plan yapmanın önemini kavradı ve hemen kendine bir plan yapmaya karar verdi.
Gün içerisinde yaptığı iş ve etkinlikleri öncelik ve önem sırasına koydu. Bunlara ne kadar vakit ayırması gerektiğine karar verdi. Annesinden de fikir alarak günlük planını hazırladı. Kerem artık düzenli bir öğrenciydi. Derslerinde daha başarılı oldu. Oyunlarına, ailesine vb. daha fazla zaman ayırabildi.
Plan yapmak, hayatımızı düzene koymak ve hayatta başarılı olmak için önemlidir. Planlarımızı günlük ve haftalık olarak yapabiliriz. Plan yaparken yapmak istediklerimizi öncelik ve önem sırasına koyarız. Yapacaklarımıza ne kadar zaman ayıracağımızı belirleyerek planımızı hazırlarız. Planımızda dinlenme ve eğlenmeye de zaman ayırmalıyız. Dünyada ve ülkemizde pek çok insan çeşitli alanlarda planlı çalışarak başarılı olmuştur. Bu örnek kişiler yapacağı işleri önceden planlayıp sıraya koyarlar. Verdiği kararları mutlaka uygular ve kararlı, planlı ve disiplinli çalışarak başarılı olurlar.
Planlı ve Düzenli Çalışmanın Kazandırdıkları
Planlı ve düzenli çalışmanın faydaları nelerdir?
Planlı ve düzenli çalışmanın bize sağladığı yararlar nelerdir?
Planlı ve Düzenli Çalışmak;
Bir gün ve haftada yapacağımız işleri daha önceden planlamalıyız. Eğer planlı programlı bir şekilde yaşarsak daha başarılı oluruz. Planlı programlı şekilde yapılan işler başarıyı artırır. Günlük işlerimizi bir sıraya göre düzenlemeliyiz. Gün içinde pek çok etkinlik yaparız. Uyumak, dinlenmek, ders çalışmak, okula gitmek bunlardan bazılarıdır. Gün içinde yaptığımız etkinlikler için ayıracağımız zamanı planlamalıyız.
Arkadaşlarımızla birlikte oynamak, çalışmak, özel günleri kutlamak için plan yapmalıyız. Günlük hayatımızda ders çalışma ve oyun saatlerimizi planlamak bizi başarılı ve mutlu yapar. Plansız ve düzensiz olursak çeşitli sorunlarla karşılaşabiliriz. Akşamları erken yatmazsak sabah kalkmakta zorlanabiliriz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için günlük planımıza uymalıyız.
Planlı ve düzenli çalışmanın faydaları nelerdir?
Anne-babanız ile aranızda ders çalışma konusunda çıkabilecek anlaşmazlıkları önler.
Bilinçli bir plan yapmanız, derse kendinizi daha kolay vermenizi sağlar.
Düzenli çalışmak, insanı hem başarıya götürür hem de sıkılmadan öğrenmeye ve üretmeye teşvik eder.
Düzenli çalışmak küçük bir çaba büyük başarılar elde etmemizi sağlar.
Düzenli olarak çalıştığınızda bir konuyu kolay kolay unutmayacağınızdan sizleri daha bilgili bir kişi yapar.
Ezberleyerek öğrenmek yerine, anlayarak öğrenmenize olanak sağlar.
Günü gününe çalışma nedeniyle, sınav öncesi çalışma süresini kısaltır, sınav paniğini önler ve çalışma verimini yükseltir.
Hangi dersi çalışacağınıza karar verememekten dolayı zaman kaybetmenizi, bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler.
Hayatınız boyunca düzenli olarak çalışırsanız başarılarla dolu bir hayata sahip olursunuz.
Her derse yeterince zaman ayırmanın verdiği bir güven sağlar.
İnsanın girdiği her ortamda en başarılı kişi olmasını sağlayarak, özgüven aşılar.
İşlerinize zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz işleri daha huzurlu ve verimli yapmanızı sağlar.
Kişinin programlı, düzenli, sorumlu bir birey olabilmesini sağlar.
Kişinin temelini güçlendirir ve beynine aşırı yükleme yapmadan yerleşmesini sağlar.
Kişiyi büyük sınavlara karşı hazırlıklı hale getirir ve eğitimin her alanında mutlak başarıya yönlendirir.
Öğrenilecek konunun kısa bir zamana sıkıştırılması yerine, uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlar.
Planlı yaşayanlar kendilerine koydukları hedeflere daha kolay ulaşırlar.
Sevdiğimiz insanlara da ayıracak zamanımız olur.
Sizi normal bir insan değil, başarılı bir insan yapıp, çevrenizde örnek teşkil eden bir kişi haline getirir.
Uzun bir zaman diliminde, günlük kısa sürelerde çalışarak konuları en iyi şekilde öğrenmemizi sağlar.
Zamanımızı daha dikkatli kullanmış oluruz.
Planlı yaşamak hayatımızı nasıl etkiler?
Hafta içi okula gittiğim için sabahları saat yedi buçukta uyanırım. Elimi yüzümü yıkar, kahvaltımı yaparım. Planıma uymayıp geç kalkarsam kahvaltımı yapamam. Bu durum hem sağlığımı hem de okul başarımı olumsuz etkileyebilir.
Okuldan saat 15.00’te eve dönerim. Bir saat dinlenirim. Daha sonra ödevlerimi yaparım. Ödevlerim bitince de kardeşimle veya arkadaşlarımla oyun oynarım. Ödev ve oyun için iki saatlik bir süreye ihtiyacım var. Planım sayesinde dinlenmeye, oyun oynamaya ve ödevlerimi yapmaya zaman ayırabiliyorum.
Ailemle birlikte akşam yemeğimizi saat yedide yeriz. Yemekten sonra annemle veya babamla ev ödevlerimi kontrol ederiz. Hatalarım varsa hatalarımı beraber düzeltiriz. Böylece derslerim için onlardan yardım almış olurum. Bu durum, okul başarımı artırır.
Akşamları planıma uygun olarak ailemle birlikte televizyon izleriz. Bazı akşamlar ise oyunlar oynarız. Ailemle birlikte zaman geçirmek beni mutlu eder.
Haftalık ders programıma uygun olarak çantamı hazırlarım. Dişlerimi fırçalarım. Planıma uygun olarak akşamları saat dokuzda yatarım. Uykudan önce kitap okumayı da ihmal etmem.
Günlük ve haftalık plan yaparken öğünlerime yeterli zaman ayırırım. Kahvaltımı, öğle yemeğimi ve akşam yemeğimi planımda belirlediğim saatlerde yerim. Öğün atlamam, bu da benim sağlıklı olmamı sağlar.
Cumartesi ve pazar günleri yüzme kursuna gidiyorum. Hafta sonumu yüzme kursumun saatlerine göre planlıyorum. Yüzmeyi çok seviyorum. İleride iyi bir yüzücü olmak istiyorum.
Planlı yaşamak size neler kazandırır?
Planlı olmak bana birçok fayda sağlıyor. Öncelikle bütün etkinliklerime zaman ayırabiliyorum. Beslenme ve uyku saatlerime dikkat ettiğim için okulda sağlıklıyım. Ödevlerimi zamanında yaptığım için derslerimde başarılıyım. Düzenli spor yaptığım için sağlıklıyım. Televizyon ve bilgisayar karşısında gereksiz yere zaman harcamıyorum. Sizlere de günlük ve haftalık plan yapmanızı ve yaptığınız plana uymanızı öneririm.
Aşağıda yarım bırakılan cümleleri tamamlayınız.
Yeterince uyumazsam ……………………………………
Tabletimle çok oynarsam …………………………………………
Kahvaltı yapmazsam ………………………………………………
Aşağıdaki cümlelerin doğru olanlarını yanlış olanlardan ayırınız.
Okuluma zamanında giderim.
Okuldan sonra istediğim kadar internette oyun oynarım.
Her gün düzenli olarak kitap okurum.
Günde dört saat uyurum.
Okuldan gelince dinlenirim.
Günlük ders çalışırım.
Akşama kadar sokakta oynarım.
İşlerimi önem sırasına göre yaparım.
Araştırma ödevimi yaparken bilgisayardan yararlanırım.
Ders çalışmayı en sona bırakmam.
Oyundan zaman kalırsa ders çalışırım.
Gün içinde yapacaklarımı önceden belirlerim.
Arif ertesi gün hangi sorunlarla karşılaşır?
Arif, bisiklete binmeyi ve bilgisayarıyla oyun oynamayı çok sever. Okuldan dönünce hemen üstünü değiştirir, arkadaşlarıyla bisiklete biner. Eve gelince bilgisayarında oyun oynar. Annesi “Oğlum, ödevini yaptın mı?” diye sorduğunda “Yapacağım.” der. Fakat yemekten sonra Arif yorgunluktan uyur.
Gün içinde yaptığınız iş ve etkinlikler verilmiştir. Bu iş ve etkinleri gerçekleştirdiğiniz saatleri yazınız.
1. Uyanma: ………………………………..
2. Kahvaltı: ………………………………..
3. Okula gidiş: ………………………………..
4. Eve dönüş: ………………………………..
5. Oyun: ………………………………..
6. Ders çalışma: ………………………………..
7. Dinlenme: ………………………………..
8. Akşam yemeği: ………………………………..
9. Kitap okuma: ………………………………..
10. Uyuma: ………………………………..
Gününüzü planlamak size neler kazandırır?
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…