Olumlu ve olumsuz davranışlarımız bizi ve arkadaşlarımızı nasıl etkiler?
Olumlu ve olumsuz davranışlarımız bizi ve arkadaşlarımızı nasıl etkiler?
Davranışlarımız, bizi ve çevremizdekileri olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilir.
Olumlu davranışlarımız bizi ve çevremizi nasıl etkiler?
Olumlu davranışlarımız arkadaşlarımız ile iyi ilişkiler kurmamızı sağlar. Örneğin arkadaşlarımızla okul araç ve gereçlerimizi paylaşmak, karşılaştığımızda selamlaşmak, arkadaşımıza yardım etmek, saygılı davranmak olumlu davranışlardır.
Arkadaşlarımın farklı özelliklerine saygı gösterirsem çevremdekiler tarafından sevilir ve sayılırım. Farklılıkların normal olduğunu kabullenirsem insanlarla daha iyi iletişim içinde olurum ve sosyal yönüm gelişir.
Derste öğretmenimi dikkatli dinlersem hem dersin huzurunu korumuş olurum hem de dersi daha iyi anlarım. Böylece kendime ve çevreme zarar vermeyen, sevilen, sayılan ve başarılı biri olurum.
Ders araç ve gereçlerimi özenle kullanırsam eşyalarımın ömrü uzar, param boşa gitmez. Böylece israftan korunmuş olurum. Bu durumda kendime, aileme ve çevreme faydalı bir birey olurum.
Grup çalışmalarında görevlerimi zamanında yaparsam hem grubun başarısına katkı sağlamış olurum hem de arkadaşlarımın güvenini kazanırım.
Olumsuz davranışlarımız bizi ve çevremizi nasıl etkiler?
Arkadaşlarımızla alay etmek, onlara lakap takmak arkadaşlarımızı üzebilir. Ayrıca olumsuz davranışlar bize ve arkadaşlarımıza zarar verebilir. Örneğin merdivenlerden inerken önümüzdeki arkadaşımızı itmek, onun düşerek yaralanmasına sebep olabilir.
Merve ile birlikte teneffüste sınıfta koşuyorduk. Arkadaşlarımız bize kuralları hatırlattı. Koşmamamız gerektiğini söylediler. Buna rağmen koşmaya devam ettik. Bu esnada öğretmen masasına çarptık. Masanın üstünde duran
sınıfın bilgisayarı yere düştü. Bilgisayar kırıldı. Öğretmenimizin bizlere izletmek istediği filmi o gün izleyemedik. Bu durum hepimizi üzdü. Arkadaşlarımız, Merve’ ye ve bana tepki gösterdiler. Öğretmenimiz, davranışlarımızın
sadece kendimizi değil hepimizi etkilediğini hatırlattı. Sınıf kurallarını yeniden gözden geçirmemiz konusunda hepimizi uyardı.
Arkadaşlarımın eşyalarını izin alarak kullanırsam gönülleri kırılmış olabilir. İzinsiz kullandığım arkadaşımın eşyasına zarar vermiş olabilirim ki yerine aynısını ya da yenisini de koyma imkanım olmayabilir. Bu durum hem beni hem arkadaşımı üzer, aramız bozulabilir.
Kantinde sıraya girmezsem hem kantinci sıraya girmediğim için istediğimi bana vermez hem de arkadaşlarımın sırasını aldığım için onlara haksızlık etmiş olurum. Bu da arkadaşlarımın benden uzaklaşmasına sebep olur.
Sınıfta bağırarak konuşursam ders çalışan, kitap okuyan ya da sohbet eden arkadaşlarımı rahatsız etmiş olurum. Eğer ders esnasında bağırarak konuşursam dersin huzurunu bozan biri olurum. Bu da hem bana hem çevreme zarar veren bir davranış olur. Böylece kendime ve çevreme zarar vermiş olurum.
Oyunun kurallarına uymazsam hem oyun bozulur hem de arkadaşlarım bir daha benimle oynamak istemezler.
Teneffüste sınıfta koşarak oynarsam sınıfın tozlanmasına ve havasız kalmasına sebep olurum. Bu da hem kendi sağlığımı hem de arkadaşlarımın sağlığını tehlikeye sokar. Sınıfı havalandırmak zorunda kalabiliriz. Hem dersin işlenişinin gecikmesine de sebep olurum.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…