Okulla ilgili istek ve ihtiyaçlarımızı nasıl söylemeliyiz?

Okulda istek ve ihtiyaçlarımızı kimlerle ve nasıl paylaşmalıyız?

Okulla ilgili istek ve ihtiyaçlarımızı nasıl söylemeliyiz?

Okulla ilgili isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı hangi yöntemlerle ifade edebiliriz? Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken nelere dikkat etmeliyiz?

Öğretmenimiz sınıfta duygu ve düşüncelerimizi söyleyebileceğimiz bir ortam sağlar.

Duygu ve düşüncelerimizi söylerken söz alarak konuşmalıyız. Konuşan arkadaşlarımızın sözünü kesmemeliyiz. Konuşmalarımızda saygılı olmalıyız.

Okullarımızda sınıf başkanlığı seçimleri yapılır. Bu seçimler için aday olabiliriz. Aday olduğumuzda kendimizi tanıtma ve neler yapacağımızı anlatma fırsatı buluruz. Bu seçimlerde isteyen tüm öğrenciler aday olabilir. Bu durum sınıfımızda adaleti sağlar.

Okulumuzda yapılan seçimler için oy kullanırız. Aday olan arkadaşlarımızdan çalışmalarını beğendiğimiz kişiye oy veririz. En çok oy alan aday sınıf başkanı seçilir. Böylece sınıf başkanını demokratik bir şekilde belirlemiş oluruz.

Sınıfımızda karar alma süreçlerine katılmalıyız. Örneğin sınıfımızla birlikte yapılacak bir gezi faaliyeti için önerimizi söylemeliyiz. Fikirlerimizi açıkça belirtmeliyiz. Kendimizi ifade ederken her zaman saygılı davranmalıyız.

Okulumuzda isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı ifade edebileceğimiz dilek kutuları hazırlayabiliriz. Dilek kutularına isteklerimizi belirten dilekçeler atarız. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz bu dilekçelerimizi değerlendirerek uygun olanları yerine getirirler.

Okul ile ilgili isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı, duygularımızı ve düşüncelerimizi sınıf ve okul ortamında ifade edebilmeliyiz. Fikirlerimizi söylerken saygılı davranmalıyız. Sınıfta parmak kaldırarak konuşmalıyız. Okulda ve sınıfta yapılan seçimlere katılmalı, kendimizi demokratik olarak ifade etmeliyiz. Yapılan seçimlerde adil davranmalı ve herkesin fikrine saygı duymalıyız.

Okulda nelere ihtiyacınız olabileceğini düşününüz. Arkadaşlarınız ve öğretmeniniz ile paylaşınız.

Öğretmenimiz, okulda herhangi bir ihtiyacımız olsa kimden isteyeceğimizi sordu. Arkadaşlarımız düşüncelerini söz alarak söylediler.
Birce:
– Öğretmenim, öncelikle sizden yardım isterim.
Esra:
– Ben okul çalışanlarına söylerim.
Öğretmenimiz:
– Birce ve Esra doğru söylüyorlar, dedi ve devam etti. Çocuklar, istek ve ihtiyaçlarınızı öncelikle öğretmenlerinize sözlü olarak ifade etmelisiniz. İstek ve ihtiyaçlarınızı okul idaresine yazılı olarak iletebilirsiniz. Ayrıca okulun diğer çalışanlarına sözlü olarak belirtebilirsiniz. Sözlü olarak ihtiyaçlarımızı belirtirken lütfen, rica ederim gibi nezaket ifadeleri kullanmalıyız. Bu ifadeler istek ve ihtiyaçlarımızın daha iyi anlaşılmasını sağlar. Yazılı olarak ifade ederken de dilekçe ve dilek kutusunu kullanırız. Dilek kutusunu sadece istek ve ihtiyaçlarımız için kullanmalıyız. Dilekçemizi yazarken de kurallarına uygun yazmaya özen göstermeliyiz.

İstek ve ihtiyaçlarımızı demokratik ortamlarda ifade etmenin başka bir yolu da sınıfta, okulda yaptığımız seçimlerdir. Seçimlerde oy isterken ve oy kullanırken birbirimize saygılı olmaya özen göstermeliyiz.

Okul veya sınıfınızda dilek kutusu var mı? Araştırınız. Dilek kutusu yoksa arkadaşlarınızla birlikte öğretmeninizden yardım alarak bir dilek kutusu oluşturunuz.

Eren ve arkadaşları, bahçede oyun oynarken çöplerin etrafa atıldığını fark ettiler. Bahçedeki çöp kutularının yetersiz olduğunu gördüler. Hep birlikte okul idaresinden bahçeye ilave çöp kutuları istemeye karar verdiler.

Eren ve arkadaşları, bu isteklerini hangi yollarla okul idaresinden isteyebilirler?

Okulunuzun kantininde meyve satılmasını istiyorsunuz. Bu isteğinizi nasıl ifade edebilirsiniz.

Okulda İsteklerimi Belirtiyorum

Okulunuzda gerçekleştirilmesini istediğiniz bir dileğinizi kime, nasıl iletirsiniz?

Yaman, 3. sınıfa başlamıştı. Okula gittiği ilk gün koridorda üzerinde “Dilek Kutusu” yazan bir kutu gördü. Öğretmeni, okul ile ilgili dileklerini, bir kâğıda yazarak bu kutuya atabileceklerini söyledi. Bunun üzerine Yaman düşünmeye başladı.

Yaman, düşüncelerini bir kâğıda yazdı ve dilek kutusuna attı.

Yaman, arkadaşlarının isteklerinin neler olacağını merak ediyordu.

Okullardaki dilek kutuları sayesinde fikirlerimizi rahatlıkla ifade edebilmemiz sağlanır. Düşüncelerimizi açıklama özgürlüğünü kullanma imkânı verilir.

Dilek kutusuna atılan istek ve dilekler, yetkililer tarafından incelenerek değerlendirilir. Uygun olan istek ve dilekler yerine getirilir.

Ahmet Öğretmen’in o gün öğrencilerine bir sürprizi vardı. Gelecek hafta sınıfça bir gezi yapacaklardı. Bunu duyan öğrenciler çok sevindiler. Bugün, bu geziyi planlayacaklardı.

Ahmet Öğretmen, öğrencilerine gezide nereye gitmek istediklerini sordu. Öğrencilerin hepsi söz alıp konuştular. Hepsi, fikirlerini ve isteklerini nezaket kurallarına uyarak söylediler. Herkes, birbirinin fikrine saygı gösterdi. Öğretmen, bütün öğrencileri dinledi. Hep birlikte bir karar verdiler.

Okulda ve sınıfta, düşüncelerimizi demokratik yollarla belirtmeliyiz. Sınıfta alınan kararlara katılmalıyız. Herkesin fikrine saygı duymalıyız.

İsteklerini söyleyen, kararlara katılan öğrenciler, sınıfın önemli bir parçası olduklarını hissederler. Bu şekilde yetişen öğrenciler, gelecekte kendisini ifade edebilen ve sosyal süreçlere katılan bireyler olurlar.

Taner, teneffüste okulun bahçesinde arkadaşlarıyla oyun oynuyordu. Bahçedeki çöp kutusuna atılan kâğıt ve plastik şişeleri gördü. Bahçede geri dönüşüm kutuları olmadığını fark etti. Taner, bahçeye geri dönüşüm kutuları konulması isteğiyle ilgili bir dilekçe yazdı. Taner, dilekçesini okullarındaki dilek kutusuna attı.

Taner’in yazdığı yandaki dilekçeyi inceleyelim.

Atatürk İlkokulu Müdürlüğüne
Ankara
Okulumuzun 3-B sınıfı, 21 numaralı
öğrencisiyim. Okulumuzun bahçesine geri
dönüşüm kutularının konulmasının uygun
olacağını düşündüm.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Ulus Mahallesi
Gül Sokak
No.: 5 Daire: 7
Çubuk/Ankara
15.01.2019
İmza
Taner İleri

Okulla ilgili bir istek ve ihtiyacınızı nasıl belirtirsiniz? Bunu yaparken nelere dikkat edersiniz?

Okulunuzda voleybol takımı kurulmasını istiyorsunuz. Bunun için okul müdürlüğüne verilmek üzere bir dilekçe yazınız. Dilekçenizi yazarken noktalama işaretlerine ve dilekçe yazma kurallarına dikkat ediniz.

Sınıfınızla ilgili alınan kararlara katılırken nelere dikkat ediyorsunuz?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir