Namazın farzları nelerdir?

Öğle namazı nasıl kılınır?

Namazın farzları nelerdir?

Bir Müslümana namazın farz olması için şu iki şartın bulunması gerekir: akıl sağlığı yerinde olmak, ergenlik çağına gelmiş olmak. Bu şartları taşıyan bir Müslüman namaz kılmak istediğinde birtakım esasları yerine getirmelidir. Bu esaslar on iki tanedir. Bunlardan biri bile yerine getirilmezse namaz tamam olmaz, yeniden kılınması gerekir. Bu farzlardan altısı namaza başlamadan öncedir ve bunlara namazın (hazırlık) şartları denir. Altısı da namazın içindedir ve bunlara namazın rükünleri denir.

Namazın şartları nelerdir?

1. Hadesten Taharet: Namaz kılacak kişinin dinen kirlilik durumu sayılan hadesten temizlenmesidir. Abdest ve gusül alarak bu temizlik gerçekleştirilir.

2. Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, namaz kılacağı yeri, üzerindeki kıyafetleri ve bedenini pis olan şeylerden temizlemesidir.

3. Setr-i Avret: Erkeklerin en az göbekle diz kapağı arasını; kadınların da yüz, eller ve ayaklar dışında bütün vücudunu örtmesidir.

4. İstikbal-i Kıble: Namaz kılmak için kıbleye, Kâbe’nin bulunduğu yöne dönmektir.

5. Vakit: Her namazın kendine ait bir vakti vardır. Bundan dolayı kılınacak namazın vaktinin girmiş olması gerekir. Namaz vaktinin girişi ezanla ilan edilir. Uyuma ya da unutma durumunda vaktinde kılınamayan namazlar en kısa sürede ve uygun bir zamanda kılınmalıdır.

6. Niyet: Namaz yalnızca birtakım şekillerin yerine getirilmesi değildir. Bu hareket ve şekillerin namaz kılmak amacıyla yapılması şarttır. Ayrıca kılınacak namazın hangi namaz olduğunun da bilincinde olunması gerekir.

Namazın rükünleri nelerdir?

1. İftitah Tekbiri: Namaza “Allahu ekber” diyerek başlamaktır.

2. Kıyam: Namazda ayakta durmaktır.

3. Kıraat: Kur’an’dan en az birkaç ayet veya bir sure okumaktır.

4. Rükû: Elleri dize koyarak Allah’ın huzurunda eğilmektir.

5. Sücûd: Alın, burun, iki diz, iki el, iki ayağı yere koyarak Allah’ın huzurunda yere kapanmaktır.

6. Ka’de-i Ahîre: Namazın sonunda Ettehiyyâtü duasını okuyacak kadar oturup beklemektir.

Namaz ile ilgili ayetler ve hadisler nelerdir?

Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. (2 / Bakara Suresi, 110. ayet)

Namaz, müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. (4 / Nisâ Suresi, 103. ayet)

Peygamberimiz (as) bir gün arkadaşlarına bir soru sormuş: “Kapınızın önünden akan bir nehir olsa ve günde beş kere bu nehirde yıkansanız sizde kirden eser kalır mı?” Arkadaşlarının “Hayır!” cevabı üzerine de şöyle karşılık vermiş: “İşte beş vakit namaz da böyledir. Allah, namaz ile günahları siler.” (Hadis-i Şerif)

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir