Mide ülseri nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

mide ülseri nedir? mide ülseri nasıl geçer?

Mide ülseri nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Mide ülseri nedir?

Mide ülseri nedir?

Ülser, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında meydana gelen aşınmalar sonucu oluşan yaralardır.

Midenin iç kısmının mide asidi ile parçalanması sonucu oluşan hastalık ise mide ülseridir.

Asit özelliğindeki mide salgısının mideyi kaplayan ince dokunun yani mukozanın zedelenmiş bir kısmına etki yaparak meydana getirdiği yaraya mide ülseri denir.

Mide ülseri hastalığı, her yaşta ve her meslekte olanlarda görülebilir.

Ülser mukozadan başlayarak derin kas dokularına kadar inebilen ve hatta mide duvarının delinmesine sebep olan ilerleyici bir hastalıktır.

Mide ülserinin sebepleri nelerdir?

Sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi, sigara, çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde vücuda alınması veya kullanılan ilaçların zamanından önce ya da sonra tüketilmesi mide ülserinin nedenleri olabilir.

Sağlıksız ve dengesiz yeme içme sonucunda sindirim organlarında oluşan bakteriler, sigara kullanımı ya da bilinçsiz kullanılan ilaçlar gibi nedenlerle mide asidi artar, dokular zarar görür, ilgili organlar savunmasız kalır. Bu durumda da mide asidi benzeri sindirim sıvıları sindirim organlarında yaralar açılmasına sebep olur.

Mide ülserinin belirtileri nelerdir?

Karın bölgesinde rahatsızlık, ağrı ve bulantı ülserin başlıca belirtileri arasındadır. Bu ağrı ve rahatsızlık hastalar tarafından kazınma, yanma, açlık hissi gibi farklı şekillerde tarif edilir.

Ağrı yiyecekler daha midedeyken başlar. Yemek yeme ağrıya neden olduğu için mide ülseri olan kişiler yemekten kaçınır, iştah kaybı görülür ve kilo verirler.

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?

Başlangıç aşamasındayken teşhis edilip tedaviye başlanırsa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur.

Tedavinin ilk aşamasında hastanede kalmanız gerekebilir. Ülserin ameliyat gerektirmesi nadir görülür. Genel olarak ilaçla tedavi edilir. Mide delinmesi ya da kanama gibi durumlarda cerrahi müdahale (ameliyat) gerekebilir.

Sigara içmemek, alkol almamak, çay kahveden uzak durmak, aşırı acılı ekşili tuzlu baharatlı yemeklerden sakınmak, diş sağlığına önem vermek iyileşmeyi hızlandırır.

Hafif çorbalar, et havuç soğan papates gibi yiyeceklerin haşlamalarını yemek, suyunu içmek mideyi rahatlatıp iyileşmesini hızlandırabilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir