Kızgınlık

Kızgınlık nedir?

Kızgınlık

Kızgınlık nedir? Kızgınlık ne demektir? Kızgınlık kelimesinin anlamı nedir?

Kızgın olma, ısınmış olma durumudur. Kızgınlık ya da öfke, insanların veya hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur.

Hayvanların çiftleşme isteğine de kızgınlık denir.

Kızgınlık ne demektir?

Kızgın olma hâli. Sinirlilik. Hiddetli olma. Hışım. Gazap. Azgınlık. Şiddetlilik.

Kızgınlık kelimesinin anlamı nedir?

Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Tansiyon ve nabız yükselir.

Kızgınlık insanlar ve hayvanlarda dışarıdan gözlenebilen değişikliklere de yol açar. Kızgın insanlar bazen bağırırlar, kabarırlar, yumruklarını sıkarlar, dişlerini gösterirler veya tehditkar bir yüz ifadesi sergilerler. Genellikle kavgaların çoğu kavgacılardan en azından birinin kızgınlığını ifade etmesi sonucu ortaya çıkar. Kızgınlığın amacı insanların kendilerine tehdit olarak algıladıkları davranışı durdurma çabasıdır.

Kızgın insanlar olayları tarafsız bir şekilde değerlendirme ve davranışlarını kontrol etme yeteneklerini kaybederler. O yüzden de kızgınlık genellikle sorunların çözümünü kolaylaştırmak yerine daha da zorlaşmasına neden olur.

Kızgınlık ve öfke hâli, insanın çoğu kez yaşadığı durumlardan birisidir. Bu durumda davranışlarımız ve yaptıklarımız, hayatımızı olumsuz etkiler. Yani kızgınlık ve hırsla yapılan hareketlerimiz için “keskin sirke küpüne zarar” denilerek özetlenmiştir.

İradeli ve dirayetli olan bir kişinin belirlediği standartların dışına çıkılması sebebiyle kızgınlık hâli olması doğaldır.

Kızgınlık ve öfke halinde önlenemeyen hırs ve nefret hâli, sabırsızlıkla beraber kişiyi yerinde duramaz hâle getirir. Kızgınlığın ve öfkenin o anki ölçüsüne göre kişinin içi içine sığmaz olur. Bu durumla birlikte yerinde duramayıp kızdığı insana ya da şeye bir şekilde zarar verme ve intikam alma eğilimi gösterir. Kişi o anda düşünemez ve gerçek, doğru kararları veremez.

Öfke ve kızgınlık durumundayken düşünmeden hareket etmemiz sebebiyle başımıza devamlı sıkıntılı olayların gelmesi çok kolaylaşır. Bu nedenle kızgınlık ve öfke hali geçmeden herhangi bir harekette bulunmak bize rahatsızlık verecektir. Kişi, kendi yapısını bildikten sonra yapması gerekli olan şeyleri düşünme zamanı elde eder ve istişare ile doğru neticeye ulaşır. Eğer ertelemeyip hemen o anda ani ve istem dışı hareketleri patlama noktasında, yapmaya kalkarsa mutlaka başına bela ve musibetlerin gelmesi an meselesidir. Başına gelen şeyler kendi zararına olacağından bu durum, sıkıntıyı ve öfkelenmeyi iyice artıracaktır.

Eskiler, “Kızgınlık ve öfke hallerinde suyla güzelce abdest alın” demişlerdir. “Hâlâ öfkeniz geçmiyorsa uzanıp uyumaya çalışın. Yine geçmiyorsa, o ortamdan uzaklaşıp yapacaklarınızı geçici olarak erteleyin ve düşünmek amacıyla uzaklaşın” Bu anlatılanlar ışığında netice şunu gösteriyor; İnsanın kızıp sinirlendiği esnada özellikle yapacaklarını ertelemesi ve olayı sakin bir anda düşünmesinde fayda vardır. Düşünme durumu, refleks hareketi engellediğinden, zararlı bir duruma girilmesi önlenmiş olur.

Kızgınlık, kontrol edilebilir bir duygudur. Kızgınlığını kontrol edemeyerek kendine ve etrafına zarar veren insanlar ya hastadır, doktora görünmeleri gerekir, ya da iradesi ve direnci zayıf, sabırsız, güçsüz, akılsız kişilerdir. Kızgınlık duygusu ile mücadele etmenin yolu empati kurarak ve düşünerek hareket etmektir.

Kızgınlık nedir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir