Kardeşlik

Kardeşlik

Kardeşlik nedir? Kardeşlik ne demektir? Kardeşlik kelimesinin anlamı nedir?

Arkadaş ve sadık dost olmak; sevinçte ve kederde beraber olmayı göze almak demektir kardeşlik; bunu fiili olarak göstermek demektir, sevmek, saymak, güvenmek, merhamet etmek, yardımlaşmak ve dayanışmaktır kardeşlik.

Bir dilim ekmeği bir yudum suyu ikiye bölmektir, hayatı sırt sırta omuzlamaktır kardeşlik.

Bir karpuzu eşit olarak bölmek, yıllar geçse de karpuz gibi ikiye bölünmemektir kardeşlik.

Dünyadaki en güzel duygulardan biri kardeşliktir. Bir kardeşe sahip olmanın verdiği duygu başka hiçbir şey ile kıyaslanamaz. Kardeşlik birçok kişiye göre farklı tanımlanabilir.Bana göre kardeşlik ikiye ayrılır: Aynı anne babadan olan ve aynı kanı taşıdığın kişi diğeri ise ağabeyin, ablan veya kardeşin gibi sevdiğin bir dostundur. Kardeşlik demek; çoğu zaman dost demektir, arkadaş demektir, canından bir parça demektir, paylaşmak ve fedakarlık yapmak demektir.

Gülerken birlikte güldüğün, ağlarken birlikte ağladığındır kardeşin.

İğrenmezsiniz hiçbir zaman, terini vücudunuzda hissettiğinizde kardeşinizin.

İnsan’ın hiç bir zaman seçme şansı olmayıp hayatına dünyadaki en büyük hediye olarak giren tek varlıktır kardeş.

Kardeş gibi seven, kardeş gibi hisseden, kardeş gibi koruyan, kollayan asla yoktur. Kardeş candır, hayattır.

O sizden ya birkaç yıl önce veya birkaç yıl sonra gelmiştir dünyaya, düşe kalka büyürsünüz birlikte. Tahtadan beşiği ortak kullanırsınız, sonra aynı yatağa yatırır sizi anneniz. Küçük kardeş çişini üzerinize yapsa bile asla umursamazsınız. Aynı tencereden kaşıklarsınız yemeğinizi. Küçüğüm doysun diye ağır ağır uzanırsınız tencereye
Aynı suyu içersiniz, aynı leğende yıkanırsınız. Büyükler hep gözü gibi kollar küçüğünü.

Kardeşlik ile ilgili olumlu kavramlar ve davranışlar nelerdir?

Paylaşma, dayanışma, mutluluk, işbirliği, başarı, vb. kavramlar kardeşlik ile ilgili olumlu kavramlardır.

Anne ve babaları üzmemeli, onlara huzur dolu bir hayat yaşatarak davranışlarla birlik ve beraberlik içinde yaşamalı; para, servet miras gibi maddi çıkarlar düşmanlık sebebi haline getirilmemeli ve birlik ruhu bozulmamalıdır.

İşleri ve fikir ayrılıklarını zora baş vurmadan, birbirlerinin fikirlerine saygı duyarak ve konuşup anlaşarak tatlılıkla halletmenin yollarını aramalıdırlar.

Karşılıklı sevgi ve saygı beslemeli, küçükler büyüklerine karşı saygısız davranışlardan sakınarak onları anne ve babalan gibi görmeli ve kendilerine itaat etmeli, büyük kardeşler de küçüklerin kabahatlerini af ve hoşgörü ile karşılamalıdır.

Şan, şöhret, makam, servet gibi şeyler kıskançlık sebebi olmamalıdır. Kardeşlerden biri ilim, servet ve makam itibariyle yükselirse bu durum diğerleri için ancak bir iftihar vesilesi sayılmalıdır. Maddî ve manevî bakımdan güçlü olan da diğerlerine hor bakmamalı, onlara her konuda yardım elini uzatmalıdır.

Kardeşlik nedir?

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir