Kahramanmaraş’ta gezilecek görülecek yerler

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta gezilecek görülecek yerler

Abdulhamid Han Camii

Osmanlı Devleti 34.Padişahı II. Abdülhamit Han’a ithafen inşa edilen yapı; şehre hâkim bir tepede duruşu, ihtişamı ve mimari özellikleri kentin her bölgesinden kolaylıkla görülebilmekte; yine Kapladığı alanı, duruşu ve ihtişamı ile Türkiye’nin En büyük camilerinden olmuştur. İnşasına 1993 yılında başlanılan Abdülhamit Han Camii, Kahramanmaraş halkının özveri ve fedakârlıkları ile vücut bulmuştur.  Bu anıtsal yapı için mimarlar kendi şaheserlerini, nakkaşlar en özverili kalemlerini, çini ustaları en güzel detaylarını, taş ustaları ve daha birçok sanatkâr en mükemmel sanatlarını burada konuşturmuşlardır.

Abdulhamid Han Camii yol tarifi

Eshab-ı Keyf Kulliyesi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi burada medfun olan yedi arkadaşa ithafen inşa edilmiştir. Külliye, Antik Çağ’dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf ismiyle bilinen kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuştur. Kuran-ı Kerim’de ifade edildiğine göre, mağarada yıllarca uyuyan arkadaşlar (Yedi Uyurlar), uyandırıldıktan kısa bir sonra vefat etmişlerdir. Bu olaya şahit olan insanlar tarafından da mağaranın yanına mescit (kilise) yapılmıştır.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni, Bizans İmparatoru II. Theodoius (408-450) yaptırmış. ‘İsa Mescidi’ adıyla bilinen ve zaman geçtikçe harabe halini alan kilise, Anadolu Selçuklularının Maraş Emiri olan Nusretüddin Hasan Bey tarafından, 1215-1234 yılları arasında, içerisinde bugünkü caminin de yer aldığı pek çok inşaat geçirmiş. Bugün Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne baktığımızda, bazı malzemelerin bu cami inşaatında kullanıldığı ve kutsal mağara ile caminin uyumlu bir halde olduğu hemen göze çarpıyor. Nusretüddin Hasan Bey’in inşa ettirdiği külliyede ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve konaklamalarının sağlanması için ribat ve han da yapılmış. Dulkadir Beyliği zamanında ise medrese, kadınlar mescidi ve buk’a ilavesi ile büyütülmüş Eshab-ı Kehf Külliyesi. Külliyenin diğer yapısı olan Paşa Çardağı ise, 1531 yılında Osmanlılar döneminde inşa edilmiş.

Bizans döneminden başlayarak, Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin sahip çıktığı Eshab-ı Kehf Külliyesi, Hristiyan ve İslam dünyanda oldukça önemli bir kutsal mekan olarak kabul ediliyor. Bu da gösteriyor ki, Afşin’de yer alan mağarada yaşanan olay, insanlar tarafından da kabul görmüş.

Dünyanın hiçbir yerinde böyle muhteşem bir külliyeye rastlanmıyor oluşu ise Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni bir hayli ayrıcalıklı kılıyor. Evet, Afşin bu anlamda tek örnek. Hatta Kahramanmaraşlılar çocuklarına bahsi geçen yedi arkadaşın isimlerini (Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernüş, Tebernüş, Şazenuş, Eshabil) veriyorlarmış.

Dünyada bir örneğine daha rastlanmayan Eshab-ı Kehf Külliyesi, turizm açısından oldukça önemli bir yapıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı, yolunuz Kahramanmaraş’a düştüğünde Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni mutlaka ama mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kahramanmaraş Afşin Eshab-ı Keyf Kulliyesi yol tarifi

Başkonuş Yaylası

Çokran Şelalesi

Değirmen Park

Dondurma Müzesi

Döngel Mağarası

Fırnız Yaylası

Galgamaç şelalesi Toprakhisar Kanyonu

Hurman Kalesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kahramanmaraş Etnografya Müzesi

Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş Taş Medrese

Kapıçam Tabiat Parkı

Kılavuzlu Mesire Alanı

Kurtuluş Kent Müzesi

Kurtuluş Müzesi 1920

Meryemçil Kalesi

Piazza AVM

Tarihi Ceyhan Köprüsü

Şıh Camii

Ulu Camii

Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

Yedikuyular Kayak Merkezi

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

Yeşil Göl

Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir