İletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?

İletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?
Öğretmenimiz, bugün derse Okan’ı yanına çağırarak başladı.
– Bugünkü dersimizi Okan’la birlikte anlatacağız.
Öğretmenimizin bu açıklaması Okan’ı şaşırttı. Merakla öğretmenimizi dinlemeye başladı. Öğretmenimiz şunları söyledi: “Biliyorsunuz, Okan sınıfımıza bu yıl geldi. Önceleri biraz çekingendi. Bildiği konularda bile konuşmak istemiyordu. Sonra bizleri tanıdı ve durum değişti. Bizler de Okan’ın kendisini anlaşılır ve açık bir dille ifade edebildiğini öğrendik. Öyle değil mi?”
Hepimiz aynı düşüncedeydik. “Evet!” diyerek öğretmenimizin sorusunu yanıtladık. Okan da gülümseyerek, “Teşekkür ederim.” dedi.
Öğretmenimiz, konuşmasını sürdürdü: “Eğer gerektiği zaman konuşmazsanız karşınızdakiler sizi yanlış tanıyabilirler. Nasıl bir insan olduğunuzu bilemezler. Bu nedenle kendinizi ifade etmeniz çok önemlidir. İhtiyaçlarınızı, isteklerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı anlaşılır ve açık bir şekilde söyleyebilmelisiniz.”
İletişim kurarken kendinizi anlaşılır ve açık bir dille ifade etmelisiniz.
Bazı duygularınızı ve düşüncelerinizi davranışlarınızla da belli edebilirsiniz. Örneğin mutlu olduğunuzda gülümser, sevindiğinizde el çırparsınız.
Sözlerinizin ve davranışlarınızın tutarlı, anlaşılır olması gerekir. Aksi hâlde çevrenizdeki kişiler duygularınızı, düşüncelerinizi anlamakta zorlanırlar. Anlaşılır olmazsanız insanlar sizinle iletişim kurmaktan çekinebilirler.
Bazı konularda çevrenizdekilerin görüşlerine karşı çıkmanız gerekebilir. Bu durumlarda elbette düşüncelerinizi söylemelisiniz ama itirazlarınızı nezaket kurallarına uyarak ifade etmelisiniz.
Duygularınızı, düşüncelerinizi ifade ederken çevrenizdeki kişileri incitmemeye de özen göstermelisiniz. Özellikle olumsuz duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade ederken dikkatli olmalısınız. Kaba ve kırıcı sözler kullanmaktan kaçınmalısınız.
Konuştuğunuz zaman çevrenizdekilerin sizi dinlemelerini istersiniz. Bunu sağlamak için konuşurken dikkat etmelisiniz.
Arkadaşlarınızla iletişim kurarken dinleme kurallarına uymalısınız.
Sınıftayken ders anlatan öğretmeninizi dikkatle dinlemeniz gerektiğini hepiniz biliyorsunuz. Aynı şekilde derslerde söz alarak konuşan arkadaşlarınızı da dinliyor olmalısınız. Dersler dışında okulda iletişim kurarken de dinleme kurallarına uymalısınız.
İletişimde dinlemenin önemli bir yeri vardır. Çevrenizdeki kişiler sizi dinlemiyorlarsa siz ne kadar anlaşılır ve açık konuşursanız konuşun anlaşılamazsınız. Üstelik konuşurken dinlenmiyor olmak hiç kimsenin hoşuna gitmez. Bu nedenle hepinizin iletişim kurarken dinleme kurallarına uyması gerekir.
Doğru ve etkili iletişim için nelere dikkat etmeliyiz?
Anlamadığınız bir konuyu izin alarak sorun.
Ayaklarınızı masaların üstüne koymayın.
Biri sizinle konuşurken işinizle meşgul olmayın.
Düşünmeden konuşmayın.
Düzgün cümleler kurun.
Esnek olun.
Gereksiz eleştirilerden kaçının.
Görüşlerinizi başkalarına zorla kabul ettirmeye çalışmayın.
Gürültü yapmayın ancak sesinizi duyurun.
İnsanlara ne yapacaklarını öğretmek merakından vazgeçin.
İnsanların gönlünü almaktan korkmayın.
İşitilebilecek bir ses tonuyla konuşun.
Karşınızdakilerin tepkilerine dikkat edin.
Karşınızdakini saygı ile dinlemesini bilin.
Kaybetme ihtimalini de göz önünde bulundurun.
Konunuzu iyi bilin
Konuşurken nezaket kurallarına uyun.
Sabırlı olun.
Sinirlerinize hakim olun.
Sizi dinleyenlerin anlayacağı sözcükler seçin.
Sorulan sorulara yanıt verin.
Sorulara karşılık verin.
Sürekli dert yanan biri olmayın.
Şaka yapacağınız zaman iyi düşünün.
‘Tek Ses’ kuralına uyun, biri konuşuyorsa susun.
Yüz ifadenizi kontrol edin.
Çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?
Günlük yaşantımızda birçok kişiyle karşılaşırız. Bunlardan bazıları tanıdıklarımız, bazıları ise yabancılardır. Tanıdıklarımızla ve yabancılarla aynı şekilde iletişim kurmayız.
Sabah uyanınca aile üyelerine “Günaydın.” derim.
Dışarıda karşılaştığım komşularımızla da selamlaşırım. Eğer bir iş yapıyorlarsa “Kolay gelsin.” derim. Nazik ve güler yüzlü olmaya çalışırım.
Tanımadığımız insanlara karşı nasıl davranmalıyız?
Tanımadıklarımızla telefon numaramız, adresimiz gibi özel bilgilerimizi paylaşmamalıyız. Çağırdıkları zaman onlarla gitmemeliyiz. Verdikleri hiçbir şeyi kabul etmemeliyiz. Israr ederlerse yüksek sesle yardım istemeliyiz.
Telefon ve internet aracılığı ile de iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz?
Telefonda ve Genel Ağ’da; kimlik bilgileri, adres ve aile yaşantımızla ilgili bilgileri paylaşmamalıyız.
Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde, istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandığımızda, kesin bir şekilde karşı çıkmalı ve durumu, güvendiğimiz yetişkinlere söylemeliyiz.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…