İhtiyaç

İhtiyaç nedir?

İhtiyaç

İhtiyaç nedir? İhtiyaç ne demektir? İhtiyaç kelimesinin anlamı nedir?

Yokluk durumundan dolayı ortaya çıkan, karşılanma isteği uyandıran, karşılanmadığında sıkıntı, acı ve üzüntü veren, karşılandığında ise tatmin eden, zevk ve haz veren ekonomik ve biyolojik bir olaydır.

Bazı ihtiyaçların karşılanması halinde, onlara karşı duyulan istek azalır ve önem sırası geriye atılmış olur. Aç bir insan için yemek yemek çok şiddetli bir ihtiyaçtır. Fakat, bir miktar yemek yedikten sonra beslenme, ihtiyacının önemi azalıp, çay, kahve ya da müzik ihtiyacı ön sıraya geçebilir.

İnsanlar, yaşamlarını sürdürebilmek ve mutlu bir yasam sürebilmek için çeşitli ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. Bu neden ihtiyaç tatmin edildiğinde haz ve doyum, tatmin edilmediği zaman ise acı ve üzüntü veren bir duygudur.

Zorunlu olan temel ihtiyaçlar nelerdir?

İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan beslenme, barınma, hava, su gibi karşılanması hayati derecede önemli olan gereksinimler zorunlu olan temel ihtiyaçlardır. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Temel ihtiyaçlar hemen hemen her canlıda benzerlik göstermektedir.

Zorunlu olmayan ihtiyaçlar nelerdir?

Karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe haz veren eğlenmek, seyahat etmek, sinemaya gitmek, müzik dinlemek, okumak gibi kültürel ve lüks ihtiyaçlar, zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.

İhtiyaçların derecesi ve şekli, insanların yaşadığı toplumun yapısına, yaşa, cinsiyete ve sosyal sınıflar ve mesleklere göre değişiklikler gösterebilmektedir. Soğuk iklimlerde yaşayan insanların sıcak iklimlerde yaşayan insanlara göre daha fazla ısınmaya ihtiyaçları vardır. Gelişmemiş bir toplumda otomobil zorunlu bir ihtiyaç değilken, gelişmiş toplumlarda ve ekonomilerde, yaşam otomobile bağımlı olarak organize edildiğinden, zorunlu bir ihtiyaçtır. Bu ekonomilerde Otomobille alışverişe gitmek, iş takip etmek, işe gidip gelmek daha ekonomik olabilmektedir.

İhtiyaçların bir bölümü süreklilik gösterir, tekrar tekrar giderilmeleri gerekir. Acıkmak gibi. Karnı acıkan bir insan bir süre sonra acı duyar. Yemek yemeye başlamasıyla birlikte ihtiyacı giderildiği için duyduğu acı, yerini rahatlığa bırakır. Giderilemeyen ihtiyaçların verdiği acı, bunları gidermek için insanı çalışmaya ve çaba göstermeye iter.

Yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getirebilmek için, ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için çalışmalıyız. Çalışmayanlar ihtiyaçlarını karşılayamazlar ve mutsuz olurlar. Çalışan, iş ve hizmet üreten insanlar ise kendi ihtiyaçlarını karşılayabildikleri gibi başkalarının ihtiyaçlarını karşılamalarında da etkili olurlar, mutlu olurlar ve etraflarındaki insanları da mutlu ederler. Böylece mutlu bireyler mutlu toplumları oluşturur, millet ve devlet olarak kalkınır ve güçleniriz.

Zorunlu ve temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorsak, zorunlu olmayan ihtiyaçlarımıza yönelebiliriz. Kültürel gelişim ve lüx bir yaşam için okumak, kendimizi geliştirmek, eğlenmek, gezmek, sinema, müzik gibi zorunlu olmayan ihtiyaçlarımızı da karşılayabiliyor olmamız bizi daha çok mutlu eder.

Bütün bu ihtiyaçlarımızı karşılarken aşırı tüketim ve israftan da kaçınmalıyız ki elimizdeki imkanları kaybetmeyelim. Eğer ihtiyaçlarımızdan fazla fazla olarak aşırı savurganlık yaparsak bir gün paramız, malımız, ve tüm imkanlarımız elimizden bir bir çıkar, fakirleşiriz.

Çalışıp üretmeli, ihtiyaçlarımızı karşılamalı, israftan kaçınmalıyız.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir