Hünnap

Hünnap
Hünnap bitkisi nedir?
Yapraklarını döken, dikenli ve çalı şeklinde, yaklaşık 5-12 metre uzunluğundaki küçük bir ağaç üzerinde yetişen hünnap meyvesi, sert ve çekirdekli olup oval biçimlidir. Olgunlaşmış hünnap meyvesi, kahverengi ve morumsu siyah renkli olup, buruşuk bir dokuya sahiptir. Hünnap, 4000 yıldan fazla süredir Çin’de yetiştirilmektedir. En az 400 farklı türü olan hünnap, taze ve kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Taze hali ile tüketilebilecek en iyi hünnap türleri, Sugar Cane, Li, Sherwood, Chico, and Honey Jar şeklinde sınıflandırılırken, kurutulmuş hali ile tüketilebilecek en iyi hünnap türleri, Lang ve Shanxi Li hünnaplarıdır. Meyve şeklinde tüketilebilen hünnap aynı zamanda çayı yapılarak da tüketilebilmektedir. Hünnabın tadı, tatlımsıdır ve elmanın tadına benzemektedir.
Orijinal olarak Çin’de yetişen hünnap, güney Asya, Lübnan, İran, Pakistan, Hindistan, Bangledeş, Nepal, Kore ve güneybatı Avrupa bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Esas ana yurdu Çin olan hünnap, Çin ve Kore’de geleneksel olarak tıp ve ilaç alanında kullanılmaktadır. Bu yönü ile batı ülkelerinde de popüler olan hünnap, antioksidan özelliği başta olmak üzere, sağlık için birçok yönden faydalı olabilmektedir. Çin ve Kore bölgelerinde stresi azalttığına inanılan hünnabın, aynı zamanda daha birçok hastalığa iyi geldiğine inanılmaktadır.
Sağlık açısından çok fazla sayıda faydası olan hünnap, besin değeri olarak da oldukça zengin bir meyvedir. Hünnap, başta magnezyum minerali olmak üzere, potasyum, bakır, kalsiyum, manganez, fosfor ve demir minerallerini içermektedir. Diğer narenciye meyvelerine göre tam 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnap, bir miktarda A vitamini ve niasin içermektedir.
Hünnap bitkisinin sağlığa faydaları nelerdir?
Antioksidan, antibakteriyal ve anti iltihap özelliği bulunan hünnap aynı zamanda, mantar enfeksiyonları ile mücadele eder ve ülser hastalığına karşı korur. Hünnap, doğurganlığı destekler, kardiovaskuler hastalık riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Klinik olarak yapılan bazı araştırmalara göre hünnap, kronik kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve yeni doğan sarılığına karşı koruyucu etki gösterir. Hünnap, grip, nezle ve öksürük gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Bilişsel kavrama yeteneğini ve hafızayı güçlendiren hünnap, boğaz ağrısının dindirilmesine yardımcı olan bir meyvedir. Hünnabın sağlığa olan etkileri şöyledir; tansiyonu dengeler, karaciğer hastalıkları riskini azaltır, anemi tedavisini destekler, lösemiye sebep olan kanserli tümörlerin çoğalmasını engeller, cildi korur, ciltteki kırışıklıkları azaltır, kuru ciltleri besler ve güneş yanıklarının yanmasını dindirir. İnsomnia ile kaygı ve endişe halini yatıştıran hünnap, kolestrolü dengeler, sindirim sistemini düzenler, sinir sistemini korur, kilo kontrolüne yardımcı olur, kanser riskini azaltır ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Vitamin A, vitamin C ve vitamin B2 bakımından zengin olan hünnap, aynı zamanda potasyum minerali deposudur. Hünnap, içermiş olduğu bu A vitamini, C vitamini ve potasyum minerali sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren hünnap, aynı zamanda öksürük ve soğuk algınlığını da iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Fito kimyasallar (bitkisel bileşenler) bakımından zengin olan hünnap, aynı zamanda doğal bir anti-oksidan kaynağı olduğu için, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Manganez, demir, fosfor ve kalsiyum gibi vital mineraller içeren hünnap, genel sağlığın korunmasına yardımcı olur.
Dünya genelinde yaklaşık 19 milyon yetişkin, anksiyete (endişe ve korku hali) ile mücadele etmektedir. Günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen anksiyete ve depresyonun etkileri, hünnap ile azaltılabilmektedir. Çünkü, lezzetli bir meyve olan hünnabın, sakinleştirici bir etkisi bulunmaktadır. Bundan dolayı hünnap, doğal bir antidepresan ve sakinleştirici etkisi olan bir meyvedir. Korku, endişe ve stres gibi duygular ile mücadele etmeye yardımcı olan hünnap, sinirleri gevşetir ve mental olarak rahatlatır.
Hünnap özü, özellikle lösemiye yol açan kanserli hücrelerin çoğalmasını durdurucu etki göstermektedir. Kanserli hücrelere karşı mücadele eden hünnap, kötü huylu tümör oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda doğal bir anti-oksidan olan hünnap, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Kilo vermek isteyen kişiler için ideal bir meyve olan hünnap, sürekli diyet yiyecekleri yemekten sıkılmış olanların kullanabileceği bir alternatif meyvedir. Oldukça hoş lezzeti ile hünnap, düşük kalori değerleri ve ihmal edilebilir derecede az miktarda yağ içeriği ile bir aperatif yiyecek olarak tüketilebilir. Fitness ve egzersiz ile uğraşan kişiler bu düşük kalorili hünnap meyvesini iç rahatlığı ile tüketebilirler.
İyi bir anti-oksidan kaynağı olan hünnap, karaciğeri temizlemeye yardımcı olur ve karaciğerde oluşan hasarları onarır. Anti-oksidan etkisinin yardımı ile hünnap, kansere karşı koruyucu kalkan oluşturur. Vücuda yerleşmiş olan serbest radikaller ile mücadele eden anti-oksidan bileşenler, hünnabın içeriğinde bol miktarda bulunduğu için, ideal bir detoks meyvesidir.
Esasında, anti-oksidan etki gösteren her meyve ve sebze, cildi erken yaşlanma belirtilerine karşı korumakta ve cildin genç kalmasını sağlamaktadır. Hünnap meyvesi de, doğal bir anti-oksidan olduğu için, cildi korur, genç tutar ve ciltte oluşan kızarıklık gibi durumları tedavi eder. Hünnap meyvesi, kuru ciltleri nemlendirir ve güneş yanıklarını tedavi etmeye yardımcı olur.
Özellikle kabızlık ve diğer bazı sindirim problemleri yaşayan kişilerde, sindirimi hızlandıran ve kolaylaştıran hünnap meyvesi, doğal bir müshildir. Hünnap aynı zamanda, iştah açıcı bir meyvedir. Bundan dolayı, iştahsızlık yaşayan kişiler hünnap tüketerek iştahlarını çoğaltabilirler.
Oldukça basit bir meyve olan hünnap, çok düşük miktarda kalori içermesine rağmen, inanılmaz büyük miktarlarda enerji sağlayan bir meyvedir. Yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar ile mücadele eden hünnap, enerjinizi yükseltmenize yardımcı olur.
Hünnabın yapısından bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri, dişleri ve kemikleri güçlendirir. Bundan dolayı hünnap, diş ve kemik sağlığı için ideal bir meyvedir.
Düşük miktardaki kalori içeriği ile hünnap, aynı zamanda iyi bir magnezyum minerali kaynağıdır. 28 gram hünnap, yaklaşık olarak 3 miligram miktarında magnezyum içermektedir. Hem düşük kalorili olması, hem de magnezyum içermesinden dolayı hünnap, vücuttaki kasları korur ve güçlendirir.
Her bir hünnap meyvesi, yaklaşık olarak 0.5 miligram oranında niasin (suda çözünürlüğü olabilen B3 vitamini) içermektedir. Niasin içeriği sayesinde hünnap, kalbin kan pompalamasını güçlendirir ve daha etkili bir şekilde vücuda kan pompalanmasını sağlar.
Birçok insanın yaşadığı bir uyku sorunu olan insomnia, hem beden hem de zihin ve ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Hünnap, güçlü kimyasal bileşenleri sayesinde, uykusuzluk ve insomnia ile mücadele eder. Hünnap, yapısında bulunan bileşenler yardımı ile, beyindeki beyaz renkli çıkıntı kısmını (hippocampus) uyarır. Beyindeki bu bölge uyku ile ilgili faaliyetlerin gerçekleştiği bölgedir. Bu sayede hünnap, uyku kalitesini yükseltir ve daha rahat bir şekilde uyumaya yardımcı olur.
2009 yılında yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre hünnap, karaciğer sağlığını koruyan ve destekleyen bir etki göstermektedir. Doğal bir anti-oksidan olan hünnap meyvesi, oksidatif stres, serbest radikallerin sebep olduğu ve vücuda oldukça olumsuz etkileri olan bir durumdur. Oksidatif stres, birçok hastalığa ve erken yaşlanmaya sebep olabilmektedir. Hünnap ise zengin kimyasal içeriği sayesinde, oksidatif stres ve serbest radikaller ile mücadele eder. Bu sayede, vücutta en fazla yorulan organlardan biri olan karaciğer sağlığını korumuş olur.
Fazla Hünnap Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
Hünnap fruktoz şekeri içerdiği için fazla miktarda tüketildiğinde sağlığı tehdit edebilir.
Hamile ve emziren kadınlara karşı herhangi bir yan etkisi henüz görülmemiş olan hünnap, hamile ve emziren kadınlar tarafından, dozunda ve yeteri kadar tüketildiğinde güvenilir bir meyvedir.
Hünnap, kan şekerini düşürme etkisi olabilen bir meyvedir. Bundan dolayı, hünnap tüketildikten sonra, kan şekeri değerleri iyi takip edilmelidir. Özellikle diyabet hastaları çok fazla miktarda hünnap tüketmekten kaçınmalılardır.
Kandaki şeker seviyesinin düşmesine sebep olan hünnap, ameliyat sırasında anestezi ilaçları ile etkileşime girerek ya da sonrasında kandaki şeker seviyesinin dengesini bozabilmektedir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden en az 2 hafta öncesinden, hünnap tüketimini durdurmak doğru olacaktır.
Sinir sistemini yavaşlatan hünnap, fazla miktarlarda tüketildiğinde bazı olumsuz durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Çok fazla miktarda tüketilen hünnap, mide ile ilgili birtakım problemlerin yaşamasına sebep olabilmektedir.
Ayrıca, fazla miktarda hünnap tüketmek, diş sağlığını bozabilir, balgam oluşumuna sebep olabilir, hazımsızlık problemine sebep olabilir ve parazitler ile ilgili hastalıklara sebep olabilir. Bu gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler tarafından hünnap tüketiminin fazla miktarlarda yapılması da sağlığı olumsuz yönde etkileyecektir.
Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal): 79
Toplam yağ: 0,2 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 3 mg
Potasyum: 250 mg
Karbonhidrat: 20 g
Protein: 1,2 g
A vitamini: 40 IU
C vitamini: 69 mg
Kalsiyum: 21 mg
Demir: 0,5 mg
Piridoksin: 0,1 mg
B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 10 mg
Bunları yapmayın ben bir öğretmenim,çocuklar buradan yaparlarsa ödevlerini ,biz öğretmenlerin ödev vermesine gerek yok. Akıllı tahtadan açıp okuduruz.
acaba sew oldunuz mu?
Teşekkürler Gamze hanım :)
Harika bir şiir kaleminize Maaşallah
Teşekkürler :))