Hatmi Çiçeği

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir

Hatmi Çiçeği

Hatmi Çiçeği Nedir?

Bilimsel adı Althaea officinalis (Althiya ofisinalis). Bazı yörelerimizde Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi olarak da bilinir. Temmuz – Ağustos aylarında çiçekleri açar, boyları 50-150 cm’ye kadar ulaşır. Akdeniz Bölgesi özelliği olan yerlerde yetişir, sulak yerleri sever, gövdesi dik ve tüylüdür. Kök, yaprak ve çiçekleri şifalıdır. Nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin bakımından zengin ve faydalı bir bitkidir. Bilinen herhangi bir zararlı yan etkisi yoktur.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Soğuk algınlığında ve gripte etkili olup vücuda rahatlık verir.

Cildi nemlendirir, göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir.

Hatmi çiçeğinin kaynatılmış suyu güneş yanıklarına iyi gelir, saçları canlandırır.

İdrarı artırır, idrar yolu iltihabına iyi gelir, meniyi artırır, prostat iltihabına iyi gelir.

Köklerinden ve yapraklarından kaynatılarak elde edilen su baş ağrısı ve adetin sökülmesine yardımcı olur. Bu su mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir.

Sinüzit iltihabına iyi gelir.

Zona sinir ucu iltihabı için kullanılır.

Boğaz iltihabına karşı iyi gelir.

Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle de uykusuzluğa karşı bire birdir.

Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile gargara yapılırsa dişlere iyi gelir.

Hatmi çiçeği kurutularak sigara gibi içilebilir, balgam söktürür.

Hatmi Çiçeğinin Zararları Var mıdır?

Bilinen bir zararı yoktur. Her bitki ve ilaçta olduğu gibi fazla kullanılmasında zararları olabilir. Söktürücü etkisi nedeniyle diğer bitki çaylarında olduğu gibi hatmi çiçeğinin de hamile bayanlarda özellikle ilk 8 haftada kullanılması sakıncalı olabilir. Bu yüzden günde en fazla 1-2 bardak hatmi çiçeği çayı içilebilir.

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?

Hatmi çiçeği çayının yapılışı

Hatmi çiçeği bitkisi kaynatılmaz. Kaynatılmış bir fincan suyun içerisine bir tutam hatmi çiçeği atılır, ve karıştırıldıktan sonra, fincanın ağzı kapatılarak, hatmi çiçeğinin iki üç dakika demlenmesi sağlanır. İsteğe göre içine nane ve kimon kabuğu da eklenebilir. Belirtilen sürenin sonunda ise, hatmi çiçeği çayının içilmesi gerekmektedir. Sıcak olarak içilmeli ve her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır.

Hatmi çiçeği çayının içilmesinden sonra, mümkün olduğunca bir şey yiyip içilmemeli ki, hatmi çiçeğinin içeriğindeki maddeler, boğazınıza daha kolay etki edebilsin. Özellikle de sigara ve asitli içeceklerden uzak durulmalı ki hatmi çiçeği çayının faydaları görülebilsin. Aksi durumda boşuna çabalamış olmaktan öte gidemeyiz.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir