Hapşırığı Tutmanın, Hapşırırken Ağzı ve Burnu Kapatmanın Zararları
Hapşırığı Tutmanın, Hapşırırken Ağzı ve Burnu Kapatmanın Zararları Nelerdir?
Ağız ve burun kapatılarak önlenmeye çalışılması sırasında, basınç yoluyla dışarıya atılması gereken bakteri, virüs ve yabancı cisimlerin geniz yoluyla orta kulağa atılması halinde, orta kulakta enfeksiyon oluşumuna, çok kuvvetli basınç nedeniyle de nadiren dış kulak yolundaki zarın yırtılmasına neden olarak işitme kaybına yol açabilir. Bu yüzden hapşırma engellenmemelidir.
Ağzını ve burnunu kapatıp hapşırığını tutmak insanın boğazında yırtık meydana gelmesine sebep olabilir.
Burnunuz tıkandığında, aşırı kötü koku aldığınızda, parfüm gibi alerjen maddeler kokladığınızda, soluduğunuz hava tozlu olduğunda hapşırma refleksi gerçekleşiyor. Vücudunuz solunan havadaki zararlı partikülleri uzaklaştırmak ve solunum yolunu açmak için hapşırarak tepki veriyor.
Burun deliklerinizi sıkmak ve ağzınızı kapatmak kulak zarlarınız ve sinüslerinize zarar verebilir, ya da kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Burun ve ağzı kapatarak hapşırığı durdurmak tehlikeli bir durum ve kesinlikle denenmemeli.
Derste, işyerinde, otobüste, güzel bir akşam yemeğinde ya da yemek hazırlarken kısacası hayatın her anında hapşırmak zorunda kalabilirsiniz. Çoğu insan yalnızken rahat rahat hapşırırken, kalabalık bir ortamda hapşırmaktan çekinir ve hapşırığını tutar, başka bir deyişle içine doğru hapşırır.
Güçlü gelen bir hapşırığın tutulması bazı kişilerin kulak zarında ve sinüslerinde hasara yol açabilir.
Hapşırığı tutmak beyin ve burun damarlarındaki basıncı artırır. Hapşırık engellenirse bayılma, damarlarda hasar, beyin kanaması ve kalp krizi gelişebilir.
Hapşırığın tutulmaya çalışılması kulaklara zarar verebilir ve hatta ileride beyin kanamasına sebep olabilir.
Hapşırığın tutulmaya çalışılması, basıncın dışarı çıkamaması sebebiyle boğazdaki yumuşak dokuyu yırtabilir.
Hapşırık tutmak gözlerinizdeki kan damarlarına ve diyaframa zarar verebilir. Ayrıca, kan basıncının aniden yükselmesine sebep olur çünkü engellenmiş hapşırık beyindeki kan damarlarını zorlar. Özellikle, hapsedilmiş güçlü bir hapşırık da boyun sakatlanmalarına sebep olabilir, bunun yanısıra sinüs ameliyatı geçirmiş bireylerde hava gözlerin yakınındaki boşluğa dolarak gözleri yerinden fırlatacak kadar basınç uygulamasa da hasara neden olabilir. En ekstrem durumlarda da hapşırık tutmak, kalp krizine neden olup ölüme yol açabilir.
Hapşırığın doğal bir vücut tepkisi olduğunu düşünüp, rahat rahat hapşırmak sağlığınız için en doğru seçim olacaktır.
Hapşırıklar şaşırtıcı derece güçlüdür. Hapşırırken havanın ani ve güçlü bir şekilde çıkarılması, sümüksü damlacıkların saatte 130 kilometreye kadar hızla saçılmasını sağlar.
Hapşırmak, koruyucu bir reflekstir. Tahriş edici bir şeyler burnunuza girmiştir ve vücudunuz sinüslerinize veya akciğerlerinize gitmesini önlemek istemektedir. Hapşırdığınızda vücudunuz bu davetsiz misafirden kurtulmaya çalışıyor demektir.
Soğuk nedeniyle de hapşırıklar olabilir. Soğuk, bir enfeksiyon göstergesi olan sarımsı bir burun akıntısı üretebilir. Bu akıntıyı vücuttan atmak en iyisidir. Hapşırığı tutmak, sadece bu akıntıyı vücutta tutar ve hatta daha içerilere bile taşıyabilir. Hapşırığı tutarak, iltihaplı salgıyı östaki borusuna ve oradan da orta kulağa geri gönderirsiniz. Bu yüzden orta kulak enfeksiyonları yaşayabilirsiniz.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…