Grup çalışmalarında nelere dikkat etmeliyiz?
Grup çalışmalarında nelere dikkat etmeliyiz?
Sınıfımızda iki grup oluşturmuştuk. Grup çalışmalarımız için gerekli hazırlıkları planlamıştık. Öğretmenimiz, yarın grup çalışmalarımızı gerçekleştireceğimizi söyledi. Okula hazırlıklı gelmemizi belirtti. Ardından grup arkadaşlarımızla bir araya geldik. Yapacağımız çalışma için planladıklarımızı hatırladık. Çalışmalarımızı gerçekleştirmek için iş bölümü yaptık.
Grup çalışmalarımız için hazırlıklı olarak okula geldik. İlk derste grup arkadaşlarımızla bir araya gelip çalışmaya başladık. Biz grup çalışmalarımızı gerçekleştirirken öğretmenimiz bizi gözlemledi.
– Ben, sınıf panomuzun içeriğini yaklaşan millî bayrama uygun olarak hazırlayacak grupta görevliyim. Grup arkadaşlarımla önceden iş bölümü yapmıştık. Planladığımız gibi sınıfa konuyla ilgili yazılar, şiirler, fotoğraflar, resimler getirdik.
Öncelikle tüm bunları inceleyip en güzellerini seçtik. Bunları panoya nasıl yerleştireceğimizi birlikte kararlaştırdık.
– Ben yaklaşan millî bayram için sınıfımızı süsleyecek grupta görevliyim. Sınıfımızı hangi malzemelerle süsleyeceğimizi, bunları kimlerin getireceğini önceden planlamıştık. Bazı süslemeleri, aile büyüklerimizin yardımıyla evde hazırlayarak sınıfa getirdik. Getirdiğimiz bazı malzemelerle farklı süslemeler de yapacağız. Ama öncelikle bu süslemeleri nerelerde, nasıl kullanacağımızı kararlaştırdık.
Grup çalışmalarımızı gözlemleyen öğretmenimiz şunları söyledi: “Diğer grupla da iş birliği yapabilirsiniz. Planladığınız çalışmaları açıklayarak diğer gruptaki arkadaşlarınızın da görüşlerini alabilirsiniz.”
Öğretmenimizin bu önerisi üzerine her grubun sözcüsü, grubunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Önerileri olan arkadaşlarımızı dinledik, gerçekten de güzel önerilerde bulundular. Çalışmalarımızı yardımlaşarak gerçekleştirme önerisini uygulamaya karar verdik.
Grup çalışmalarımızı iş birliği, yardımlaşma ve dayanışmayla gerçekleştirdik. Öğretmenimiz, bu çalışmalarımız için bize teşekkür etti. “Birbirinizle yardımlaşmanız çok hoş. Kendi beceri ve yeteneklerinizi arkadaşlarınızla paylaşmanız çok güzel. Sizleri kutluyorum.” dedi.
– Grup çalışmalarınız sırasında sizleri gözlemledim. Hepiniz davranışlarınızı kontrol edebildiniz, yani öz denetim sağladınız. Birçoğunuz sorumluluk aldınız. Çalışmayla ilgili düşüncelerinizi, önerilerinizi paylaştınız. Beğenmediğiniz önerileri bile saygıyla, anlayışla karşıladınız. Hep doğruları ve yapabileceklerinizi söylediniz. Bu sayede birbirinize güvendiniz. Tüm arkadaşlarınıza eşit ve sabırlı davrandınız. Arkadaşlarınızla yardımlaştınız. İş birliği yaparak grup çalışmalarınızı gerçekleştirdiniz. Bunlar, grup çalışmalarının kurallarıdır.
Öğretmenimiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak bazı arkadaşlarınız grup çalışmalarına yeterince yardımcı olmadılar.” Bunun nedeni hasta veya yorgun olmalarıydı. Ancak grup çalışmalarında sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz bundan tüm grup arkadaşlarınız etkilenir. Durumunuzu dürüstçe söylerseniz arkadaşlarınız size anlayış gösterecek, yardımcı olacaklardır. Böylece size güvenebileceklerini de anlayacaklardır.”
– Sadece sınıfta değil, okulda yapılan etkinliklerde de grup çalışmalarına katılacaksınız. Bu etkinliklerde grupla çalışma kurallarına uymalısınız. Unutmayın, grupla çalışma etkinlikleri yeni dostluklar kurabilmenizi de sağlar.
Grupla çalışma kuralları nelerdir?
Sınıfımızda arkadaşlarımız ile birlikte çalışarak yapacağımız bir etkinlik olabilir.
Birlikte çalışmak bizi çok mutlu eder.
Sınıfta ve okulda grup etkinliklerine katılmaya istekli olmalıyız. Grup çalışmalarında görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Grup Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek grup arkadaşlarımızı zor durumda bırakırız. Grup içinde görev paylaşımı yapmalıyız. Arkadaşlarımızı rahatsız etmeden çalışmalıyız. Grup içinde çalışma kurallarına uymalıyız.
Grup çalışmalarında hangi kurallara uymalıyız?
Aldığınız sorumlulukları yerine getirmelisiniz. Yerine getiremeyeceğiniz sorumluluklar için grup arkadaşlarınıza karşı dürüst olmalısınız.
Araştırma planı yapmalıyız.
Araştırmada çeşitli kaynaklardan yararlanmalıyız.
Arkadaşımız bizden yardım isterse yardım etmeliyiz.
Arkadaşımız fikrini söylerken sabırla dinlemeliyiz.
Arkadaşlarımızın düşüncelerine önem vermemeliyiz.
Birbirimizin görüşlerini ve önerilerini dinlemeliyiz.
Çalışmalar sırasında grup arkadaşlarınıza sevgiyle yaklaşmalı, onlara güvenmelisiniz.
Çalışmalarımız sırasında birbirimizi cesaretlendirmeliyiz.
Çalışmalarımızı etkin bir biçimde sunmalıyız.
Etkinlikleri birlikte hazırlamalıyız.
Gerektiğinde grup arkadaşlarınıza yardım etmelisiniz. Grup arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmemelisiniz.
Grup çalışmaları sırasında davranışlarınızı kontrol edebilmelisiniz. Grup arkadaşlarınıza ve düşüncelerine karşı saygılı, anlayışlı, sabırlı olmalısınız.
Grup çalışmalarını iş birliği yaparak gerçekleştirmelisiniz.
Grup çalışmalarının başarılı olması için hepiniz sorumluluk almalısınız.
Grupta birbirimize güvenerek çalışmalıyız.
Grupta birbirimizi takdir etmeliyiz.
Grupta uyum içinde çalışmalıyız.
Görev dağılımı yapmalıyız.
Görüşlerimizi rahatlıkla söylemeliyiz.
İş birliğine ve yardımseverliğe önem vermeyiz.
Sorumluluk paylaşımında adaletli olmalıyız.
Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.
Sorun yaşadığımızda yakın arkadaşımızı değil, haklı olanı desteklemeliyiz.
Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sözcüklerle veya sözcük gruplarıyla tamamlayınız.
adaletli – yardımlaşarak – dürüstlük – sabırlı – sorumluluk bilincini
Grup çalışmaları ……………………………. geliştirir.
Arkadaşlarımıza karşı ……………………………. olmalıyız.
Grupla yapılan etkinliklerde ……………………………. davranmalıyız.
Grup çalışmalarında ……………………………. çok önemlidir.
İşlerimizi ……………………………. daha kısa zamanda yaparız.
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…
Çok güzel olmuş