Göz altı torbaları
Göz altı torbaları oluşması ve göz altlarının şişmesi güzelliğimizin en büyük düşmanıdır.
Göz altı torbaları nasıl oluşur ve nasıl geçer?
Göz çevresindeki cildimiz ince ve hassas olduğu için birden birçok etken göz altı torbası oluşumunu hızlandırır.
Göz altı torbalarına karşı bir takım tavsiyeler mevcuttur ancak tavsiye edilen bu uygulamalrı denerken, gözünüze zarar vermemek için dikkatli olmalısınız.
Göz altı torbaları nasıl oluşur?
Yaşlanma: Yaşlandıkça göz altlarında bulunan derimiz incelir ve bu bölgede torbalanma oluşur. Gözaltı bölgesinde bulunan derinin ince olmasının yanında göz kapaklarımız düşerek bu bölgede bulunan kaslarmızın bozulmasına ve gözaltı torbalarının sarmasına neden olur.
Yaşlandıkça göz kapaklarınızın destekleyen kaslar ve göz çevresindeki dokular zayıflar. Gözlere ve göz kapaklarına destek görevi gören yağ bezleri zamanla gevşer ve aşağıya sarkar ve şişkin görünürler.
Uykusuzluk: Yeterince uyuyamadığımız gecelerin sabahında gözlerimizin şişer. Gözaltı torbalarımızın şişmesinde büyük etken olan uykusuzluk, uyku bozukluğu yaşayan kişilerde sıklıkla görülür.
Yorgunluk ve stres: Stres sonucunda gözaltında bulunan yağ kesecikleri etkilenir ve fıtıklaşabilir. Yorgunluk, stres, uzun süre bilgisayar başında çalışmak, saatlerce televizyon izlemek ve uykusuz kalmak gözaltı torbalarının oluşumunu tetikleyen sebeplerdir.
Kalıtım ve genetik özellikler: Kalıtsal ve genetik sebeplerden dolayı gözaltı torbalanmaları oluşabilir. Aile içinde, yakın akrabalarda ve ebeveynlerde gözaltı torbalanması var ise sizde de 25-30 yaşından itibaren gözaltı torbaları meydana gelebilir.
Olumsuz alışkanlıklar, dış etkenler ve beslenme: Vücudun sodyumu fazla alması vücudun su tutmasına neden olur ve böylece derimizin bazı yerlerinde de şişlikler meydana gelebilir. Bundan en çok etkilenen bölge ise gözaltlarımızdır.
Vücuttaki su kaybı da gözaltı torbalarının şişmesine neden olur.
Alerjik reaksiyonlar, böbrek rahatsızlıkları, tiroit sorunları ve enfeksiyonlar gözaltı şişmelerin gözaltı torbalarının oluşmasında etkendir.
Gözaltı bölgesindeki deri oldukça ince ve hassastır. Gözleri ovuşturma gibi ani ve sert tepkiler gördüğünde anında karşılık vererek şişme gösterir.
Hava değişimi, hormon düzeylerindeki değişmeler, tuzlu gıdalar yeme nedeniyle vücutta sıvı tutulması, düz bir zeminde sırtüstü yatmak, yeterli miktarda uyku ile dinlenememek, şişlik, kızarıklık ve kaşıntının eşlik ettiği alerji veya dermatit. Alerjenlere bağlı olarak gözlerde kaşıntı meydana gelir. Kaşınan gözler ise gözaltında sıvı birikimine yani ödeme neden olur.
Göz altı torbaları nasıl geçer?
Soğuk kompres: Gözaltı torbaları için alınabilecek en basit önlem, evde bir göz maskesi bulundurmaktır. Soğuk su ile temiz bir bezi ıslatın. Siz otururken ya da uzanırken hafif basınç uygulayarak birkaç dakika boyunca gözaltı ve çevresindeki cilde nemli bez ile uygulama yapınız. Soğuk su ile ıslatılmış veya içinde buz bulunan maskeler genellikle hızlı bir şekilde gözaltındaki dokuları sıkılaştırır. Soğuk kompresin etkisini tam gösterebilmesi için en az 10-15 dakika kadar gözlerin üstünde tutulması gerekir.
Yeterince uyku: Çoğu yetişkin için, en ideal uyku miktarı yaklaşık yedi sekiz saattir.
Bol Su Tüketmek: Su tüketiminizi gözden geçirmeliyiz. Yetersiz su tüketimi göz altlarında su toplanmalarına neden olabilir. Vücutta baş ağrısı gibi bir çok problem yetersiz su içmekten kaynaklanabiliyor. Sağlıklı bir vücut için günde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz.
Göz altlarına çay koymak: işe yarayan bir yöntemdir. Yeşil çay ya da siyah çay kullanabilirsiniz, her ikisi de göz altı şişlikleri için etkili birer yardımcıdır.
Salatalık: Salatalık cildi toparlayıcı ve dinlendirici etki gösterir. Cildinize ihtiyacı olan nemi kazandırmaktan, göz altı morluklarını geçirmeye ve kırışıklıkları azaltmaya kadar bir çok amaçla salatalık cilt bakımında kullanılır. Bir çok vitamin barındırdığından cildi besleyip toparlanmasına yardımcı olur.
Sabah kalktığınızda şişmiş göz altlarına soğuk kaşık uygulaması da oldukça etkili gelecektir.
Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçının ve alerjenlere karşı kullanabileceğiniz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar için doktorunuza danışınız. Eğer gözaltı torbalarınız saç boyaları, sabun, kozmetik ürünler veya diğer alerjenlere bağlı olarak oluşuyorsa gerekli önlemleri almalısınız.
Alkolden ve sigaradan da uzak durmaya çalışın, gün içinde çok geç saatlerde alkol alıp yorgun bir halde uyursanız, ertesi sabah vücudun bu yorgunlukla başa çıkamadığını ilk olarak göz altı torbalarından anlayacaksınız.
Göz çevresi vücudumuzda en çabuk kırışan bölgedir. Her gün dışarı çıkmadan mutlaka göz çevreniz ve yüzünüz için güneş koruyucu bir krem kullanmayı ihmal etmeyin. Kullandığınız güneş gözlüğünüz de gözlerinizin etrafını tam kapatacak genişlikte olmalı.
Gözaltı şişkinlikleri uykusuzluktan kaynaklanıyorsa yeterli miktarda uyuyarak gözaltındaki şişkinlikler azaltılmaya çalışılır.
Soğuk su ile yüzümüzü yıkamak göz altı torbalarının inmesine yardımcı olabilir. Çünkü soğuk su, damarları büzer ve şişliğin yok olmasını sağlar.
Gözaltı torbalarının görünümü endişe verici durumda ileri ise, tıbbi ve cerrahi tedavi yollarına da bakılabilir.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…