Ergenlik Döneminde yaşanan fiziksel, duygusal ve sosyal değişimler nelerdir?

Ergenlik dönemi

Ergenlik Döneminde yaşanan fiziksel, duygusal ve sosyal değişimler nelerdir?

Ergenlik döneminin sağlıklı geçirilebilmesi için olumlu tutum ve davranışlar nelerdir?

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecidir. İç salgı bezleri tarafından salgılanan bazı hormonlar bu süreci başlatır. Vücutta ergenliğe yol açan hormonal değişikliklerle birlikte dış görünümde değişiklikler olur. İlk değişiklikler kızlarda ortalama 10, erkeklerde 12 yaşında başlar. Bu değişiklik 3 ile 5 yıl arasında devam eder. Yani bu büyüme ve gelişmeler kızlarda ortalama 16, erkeklerde ise ortalama 18 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanmış olur. Ergenlikteki fiziksel gelişme, kız ve erkek çocuklarda aynı zamanda ve aynı hızda olmaz. Kızlar ergenliğe daha erken girerler. Bedenin nasıl göründüğü ergen için önemlidir. Bu dönemde fiziksel görünümle ilgili hassasiyet yüksektir.

Ergenlik çağındaki kız çocuklarında boy uzar, kilo artar, göğüsler belirginleşir, ağırlıklı olarak cinsel bölgelerde ve koltuk altlarında olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde kıllanma olur.

Ergenlik dönemindeki erkek çocuklarda ise boy uzar, kilo artar, kas gücü gelişir. Ağırlıklı olarak cinsel bölgede ve koltuk altlarında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde kıllanma olur. Gırtlak gelişir, ses çatallaşır, çatlar ve kalınlaşır, omuzlar gelişir, sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar.

Ergenlik öncesi bireyde iştah artışı görülür. Çünkü bu dönemde boy hızla uzar ve bu durum enerji gerektirir.

Ergenler neden sakarlık yapar?

ERGENLER BOLCA SAKARLIK YAPAR ÇÜNKÜ…
HIZLI BÜYÜME VE UZAMA, KASLARIN UYGUN ŞEKİLDE ÇALIŞMASINI AKSATIR!

Ergenlik dönemi ve özellikleri arasında en belirgin görülen özellik, aile ile sürekli bir çatışma hâlinde olmaktır.Ergenlik dönemi hem ergen hem de ergenin ailesi için zor bir süreçtir. Bu dönemde ergenle ailesi arasında çeşitli iletişim sorunları yaşanabilmektedir. Ergenler istekle başladığı bir işten çabuk sıkılırlar ve dikkatlerini yoğunlaştırmakta güçlük çekerler. Unutkanlık ve dalgınlıkları artar, okuduklarını anlamazlar, ders dinleyemezler ve başarı oranları düşer. Arkadaşlarına yönelme, arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirme, fark ve takdir edilme isteğinde artış olur. Kimlik arayışı içine girerler, bir gruba dahil olma ve dostluk ilişkileri çok önemlidir. Yakın dostluklar, ergenlerin kendilerini ve diğerlerini anlamalarını, ergenlikteki stres ile baş etmelerini sağlar.

Ergen ve ailesi

Ergenlik döneminde yoğun bir duygusallık yaşanır, duygular hızlı iniş çıkış gösterir ve kişiler hassaslaşır. Bir an çok keyifli iken bir dakika sonra kendilerini çok sıkkın ve mutsuz hissedebilirler. Bu zıt duygular bu dönemde normaldir.

Ergenler soyut olan kavramları düşünmeye başlarlar. Düşüncelerinde sıklıkla değişiklik görüleceğinden daha özgür olmak isterler. Birçoğu, ailesinin koymuş olduğu kurallara uymak istemeyebilir. Bu durumda ailelere çok fazla iş düşmektedir. Ailelerin çocuklarını anlamaları ve onlarla konuşmaları gerekir. Sorunlar yaşadıklarında okul rehberlik servisinden yardım alabilirler.

Ergenlik döneminde yardım alma

Genel olarak ergenlere nasihat ya da öğüt vermek yerine, onlarla arkadaş olarak konuşulması daha olumlu bir davranış olacaktır. Ailelerin çocuklarının arkadaşlarıyla tanışarak onlarla iyi anlaşmaları ve çocuklarını takip etmeleri gerekmektedir.

Karşı cinse ilgi ergenlik döneminde başlar. Bu dönemde oluşan duygular çok yoğundur. Heyecan, hoşlanma, nefret, kıskanma gibi duygular çok aşırı olabilir.

Ergenlik Döneminde Gençlere Yapılacak Rehberlik nasıl olmalıdır?

• Gence zamanın çok değerli olduğu ve iyi kullanılması gerektiği öğretilmelidir.

• Kendine güven artırılmalıdır. Ergene yapabileceği görevler verilerek kendisinin de başarılı olduğu gösterilebilir. Bu onu mutlu edecektir.

• Kendileri hakkında olumlu beklentiler oluşturulmalıdır. Olumlu duygular başarı için ödüllendirici olacaktır. Ergeni başarılı olmaya sevk edecektir.

• Gençlerin ilgileri doğrultusunda değişik sportif ve kültürel etkinliklere katılmalarına imkân verilmelidir.

• Sorumluluk duygusu aşılanmalıdır.

• Duygu ve düşüncelerini ifade etmesine imkân verilmelidir.

• Okulun, eğitimin önemi ve bu konudaki sorumlulukları hakkında bilgi verilmelidir.

• Toplumsal yasakların ve toplum kurallarının olduğunu bilmeleri ve uymaları gerektiği anlatılmalıdır.

• Genç, içinde yaşadığı aile ve çevresi ile uyum ve iş birliği içinde olmalıdır.

Menstrual Döngü (Regl, Âdet Kanaması) nedir?

Kadın üreme organı içinde yumurtlama için oluşan dokular aylık düzenli olarak vücuttan dışarı atılır. Bu olay “âdet kanaması” şeklinde adlandırılır. 10-16 yaşları arasında başlar. Bu kanama dönemi ortalama olarak 2-7 gün arasında sürmesi normal kabul edilir. Kızlar bu sırada hassas ve sinirli olabilirler. İlk yıllarda bu kanama düzensizdir. Bir süre sonra kanamalar düzene (28-35 günde bir) girecektir.

Regl döneminde kadınlar ve genç kızlar hijyene daha çok özen göstermelidir. Regl dönemi dışında gösterilecek hassasiyet bu dönemde daha sıkı şekilde gösterilmelidir. Bu dönemde hijyenik ped kullanılır. Kullanılan her pedin 2-3 saat sonra mutlaka değiştirilmesi gereklidir. Birbirinden farklı içeriklerle üretilen pedler, dikkatle seçilmelidir. Bu ürünlerin yumuşak ve pamuksu olması gerekmektedir. Pamuksu ve yumuşak olmayan ürünler, cilde ve genital bölgeye zarar verebilir. Bu yüzden özenle seçilerek kullanılmalıdır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir