Engellilerin zorluklarını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Engellilerin zorluklarını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Yürüme engellilerin zorluklarını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Metroda sarı çizgi bastonla tanınabilecek şekilde tırtırlı ve 55-60 cm genişliğinde tutulmalıdır.
Merdivenlere engelli giriş çıkışı konulmalıdır. Ayrıca yanlarında birileri yardımcı olabilmek için bulunmalıdır.
Ağaç gövdelerinin etrafı geniş çemberlerle çevrilmelidir.
Araçların çıkışını engellemek için kaldırım kenarlarına dikilen beton mantarlar, çok kısa olduğundan görme engellilerin ayağının takılıp düşmesine sebep olmaktadır. Şayet dikilmesi gerekiyorsa bunlar daha sık (bir tekerlekli sandalye sığacak aralıklarla) ve mümkün mertebe yol kenarına yakın dikilmelidir.
Esnafın kaldırımlarda mallarını sergilemesine kesinlikle izin verilmemeli ve bunu önleyici tedbirler alınmalıdır.
Araçların kaldırımlara park etmeleri kesinlikle önlenmeli ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Su birikintilerini engellemek ve yürüyüşü kolaylaştırmak için kaldırımlardaki çukurlar,bozukluklar giderilmelidir. Kaldırım yüzeyinin düz olmasına dikkat edilmelidir.
Kaldırımlarda bodrum kat girişi yada merdiven boşlukları bulunmamalıdır. Zorunlu ise bunların bulunduğu kısımların etrafı demir parmaklıklarla çevrilmelidir.
Dış kenarı boş veya derin olan kaldırım (ya da kaldırımın olmadığı yollarda), bu kenara duvar ya da parmaklıklar yapılmalıdır.
Belediye otobüslerinde durma düğmeleri bedensel engelli, kısa boylular ve çocuklar için mutlaka aşağılarda ve oturma yerlerine yakın yerlerde olmalıdır. Otobüs ve minibüslerdeki koltukların dizilişinde tek yada en fazla iki çeşit standart getirilmelidir.
Görme engellilerin zorluklarını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Yanında yardımcı biri bulunmalıdır ayrıca kitap okumasını sağlamak için kabartma harfler kullanılmalıdır. Aynı zamanda bu işlem gazetelerde, okullarda, marketlerde ve otobüslerde kullanılmalıdır.
Ağaçlar yol tarafındaki kaldırım kenarına aynı aralıklarla ve aynı hizada dikilmelidir. Öyle ki görme engelli bir kişi hangi kaldırıma çıkarsa çıksın karşısına çıkacak olan bu engellerin hep aynı olduğunu bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Şayet kaldırımın ortasına dikilmesi gerekiyorsa, kaldırımın yol tarafındaki kenarında bir kişinin ya da tekerlekli bir sandalyenin geçebileceği kadar boşluk bırakılmalıdır. Bebek arabası taşıyanların da aynı sıkıntıyı yaşadıkları unutulmamalıdır.
Ağaçların alt dalları görme engellinin kafasına çarpmaması için kesilmelidir.
Ağaçların, elektrik direklerinin, trafik levhalarının dikilmesinde belirli bir standart getirilmelidir. Bunların dikilmesi görme engellilerin ve ortopedik engellilerin yürümelerine engel olacak şekilde olmamalıdır.
Trafik levhaları görme engellilerin kafasına çarpacak şekilde alçak dikilmemelidir.
Kaldırım olmayan yerlerde şayet araçların yollara park etmesi zorunlu ise kesinlikle ters park ettirilmemelidir. Görme engelliler araçların ters park edilmesinden dolayı özellikle kamyon, kamyonet gibi yüksek araçları bastonlarıyla fark edemediklerinden kafalarını çarpmaktadırlar.
Bütün trafik ışıklarına sesli sinyalizasyon takılmalıdır. Özellikle trafiğin yoğun, nüfusun kalabalık olduğu yerlerde ses sinyalizasyonu mutlaka bulundurulmalıdır.
Yol, kaldırım, kanalizasyon, telefon ve elektrik gibi yapım çalışmalarında mutlaka görme engellilerin fark edebileceği şekilde barikatlar yapılmalı, yapım çalışması biter bitmez çukurların üzeri kapatılıp düzeltilmelidir. Bu gibi yerlerde engellilere yardımcı olunması için uyarıcı levhalar bulunmalıdır.
Geniş kaldırımlarda görme engellilerin takip ederek yürüyebileceği farklı zeminler olmalıdır. Ayrıca yaya geçitlerinin ve alt/üst geçit girişlerinin zemini farklı döşenmelidir. Bu zemin görme engelliyi alt/üst geçit merdivenlerine götürebilmelidir.
Belediye otobüslerinde otobüsün hangi durağa geldiği ve sonraki durağın hangisi olduğu anonsla duyurulmalıdır. Giriş kapılarına sesli sinyalizasyon konulması görme engellinin otobüse kolay binmesini ve inmesini sağlayacaktır.
Otobüs Durakları görme engellilerin bastonlarıyla ve ayaklarıyla hissedebilecekleri şekilde zemini kaldırımdan farklı olmalıdır.
Tren, tramvay ve metroda görme engellinin, bineceği kapıyı kolayca bulabilmesi için kapılara sesli sinyalizasyon yapılmalıdır. Ya da aracın belirli bir yerde durması sağlanarak açılan kapıya kadar olan kısımda zemin farklı olmalıdır.
Vapurlarda yolcuların inip-binme yerlerinin her iki tarafına sesli sinyalizasyon konulmalıdır.
İşitme engellilerin zorluklarını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Sesli olarak anlatmamız gerekenleri yazı yazarak veya beden işaretleriyle anlatmaya çalışabiliriz. Kolaylık sağlamak için televizyonlarda haberler yazı olarak geçirilmelidir. Aynı zamanda haberlerde spikerin yanında biri de beden diliyle haberleri anlatmalıdır.
Bütün engelliler için neler yapabiliriz? Engellilerin eğitimi için neler yapılmalıdır?
Engelli bireyin bağımsız iletişim becerisi geliştirmesi ve hayata kazandırılması mümkündür. Bunun için erken çocukluk döneminden itibaren sürekli özel eğitim alması gerekmektedir.
Toplum, engelli bireylerin eğitim ortamlarına kazandırılmasının ne kadar gerekli olduğu ile ilgili bilgilendirilmelidir.
Engelli bireylerin örgün eğitime katılabilmeleri için bireyselleştirilmiş eğitim ne kadar önemli olduğu vurgulanmalı, özellikle eğitim kurumları ve personellerin gelişimleri sağlanmalıdır.
Bunun yanı sıra çoğunlukla bireysel eğitimin uygulandığı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine verilen desteğin örgün eğitim ortamlarında da verilmesi, engelli bireylerin örgün eğitim ortamlarını tercih etmeleri sağlanmalıdır.
Bütün bunlarla birlikte
Trafik görevlileri, yol ve kaldırım yapım ve onarımında çalışanlar, vapur, metro, tren, belediye otobüsü çalışanları ile konuyla ilgili herkesin sık sık engellilerle ilgili eğitim seminerlerine katılmaları sağlanmalıdır.
En önemlisi toplumun engellilere karşı davranışları konusunda bilgilendirme programları hazırlanmalı ve televizyon, gazete ve broşürler aracılığıyla yayınlanmalıdır. Yukarıdaki uygulamaların bir çoğu bu şekilde başarıya ulaşabilir.
Engelli insanların hayatlarını idame ettirebilmeleri için devletin kendilerine sunduğu birçok ekonomik ve sosyal hakları vardır. Bu haklardan onları haberdar etmek ve onların bu imkanlardan yararlanmalarına yardımcı olalım.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…