Eklem nedir? Eklem çeşitleri nelerdir?
Eklem nedir? Eklem çeşitleri nelerdir?
İnsan iskeleti birçok kemikten oluşmuştur. Eklemler, kemikleri birbirine bağlayan yapılardır. Vücudun hareket eden herhangi bir bölgesinde iki kemik arasında bulunan; çeşitli bağlarla veya içindeki sıvıyla vücuda hareket kabiliyetini veren, kemiklerimizin birleşme yerlerine eklem denir.
Eklemlerin görevleri nelerdir?
Eklemler hareketlerimizi gerçekleşmesinde görev alırlar. Eklemlerimiz sayesinde koşabiliriz, yürüyebiliriz ve oturabiliriz. Bir canlının ömrü boyu yaptığı hareketleri düşünürsek, eklemlerin hayatın devamlılığı için ne kadar önemli bir olduğunu anlarız. Eklemlerde meydana gelecek herhangi bir hasar, ilgili bölgenin hareket kabiliyetini kısıtlar ve bu durum canlıya ciddi fiziksel zarar verir.
Eklemlerin hareketleri nasıldır?
Eklemlerimizin hareket kapasiteleri birbirinden farklıdır.
Eklemler hareketlerine göre; oynamaz eklem, oynar eklem, yarı oynar eklem şeklinde gruplandırılmıştır.
Hareket yeteneği olmayan, görevi birbirine bağladığı iki kemik arasındaki bağları sıkılaştırıp vücuda ve ilgili organa dayanıklılık kazandırmak olan eklemlerdir. Kafatası kemikleri arasında bulunan oynamaz eklemler oynamaz eklemlerdir. Kafa tasında bulunan eklemlerden çene eklemi hariç hepsi hareketsizdir. Kafa tasında bulunan eklemler hareketsiz olup oynamaz eklemlerdir.
Kol ve bacaklarımızdaki eklemler hareketlidir. Kol ve bacaklardaki eklemler oynar eklemlerdir ve daha fazla hareket ederler. Oynar eklemler kollar, bacaklar, bilekler, omuzlar, vs. vücudun en çok hareket ettirilen kısımlarında bulunur. Bu eklemlerde iki kemik arasında bağlar, ayrıca eklem kapsülü denilen bir yapı vardır. Bu yapının içinde eklem sıvısı denen bir sıvı bulunur ve hareket sırasında söz konusu kemiklerin birbirlerine sürtünerek aşınmalarını engeller. Oynar eklemlerde meydana gelen bir hasar vücudun hareket kapasitesini azaltır ve canlının fiziksel kabiliyetini büyük ölçüde kaybetmesine sebep olur.
Omurga ile göğüs kafesiniz oluşturan kemikler arasındaki eklemlerin hareketleri sınırlıdır. Omurga eklemlerinin hareketleri sınırlı olduğundan bu eklemler yarı oynar eklemlerdir. Yarı oynar eklemlerin amacı vücudun hareketi esnasında ilgili bölgeye esneklik kazandırmaktır. Sırt ve bel bölgesindeki hareketler omurlardaki yarı oynar eklemler sayesinde yapılır.
Bu çok kısa uzun yazabilirdiniz ama deşekürler