Duygu ve Düşüncelerimiz arasında nasıl bir ilişki vardır?
Duygu ve Düşüncelerimiz arasında nasıl bir ilişki vardır?
Duygularımız ve düşüncelerimiz arasında birbirine bağlı bir ilişki vardır. Karşılaştığımız olaylar duygu ve düşüncelerimizi olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.
Duygu: Olaylar karşısında insanların iç dünyasındaki değişimdir. Duygularımız çoğu zaman yüzümüze yansır. Sevgi, nefret, üzüntü, şaşırma, kin, endişe ve pişmanlık çeşitli duygularımızdandır.
Düşünce: Çevremizde meydana gelen bir işin ya da bir sorunun gerçekleşmesi için zihinde tasarlanan fikirlere denir. Sokakta yaralı bir hayvanı gören birinin, “Bu hayvanı tedavi ettirmeliyim.” diye zihninden geçirmesi bir düşüncedir.
Farklı Duygu ve Düşünceler Nelerdir?
Farklı durumlar karşısında duygu ve düşüncelerimizde de farklılıklar olur.
Karşılaştığımız olaylar duygu ve düşüncelerimizi nasıl etkiler?
Karsılaştığımız, karşılaşabileceğimiz ya da duyduğumuz olaylar iç dünyamızda farklı etkiler yaratır. Bu etkiler, kızgınlık, sevinç, sevgi, üzüntü, utanç, kaygı gibi duygular olarak ortaya çıkar. Nesnelerin, olayların, durumların veya kişilerin iç dünyamızda uyandırdığı bu tür izlenimlere “duygu” adı verilir. Duygularımıza ilişkin olarak zihnimizde beliren görüşlere ise “düşünce” denir. Hissettiğimiz duygular bizde çeşitli düşüncelerin ortaya çıkmasında etkin bir rol oynarlar.
Aynı ya da benzer olaylar karşısında farklı tepkiler verebiliriz. Olaylar karşısında dıugu ve düşüncelerimiz de birbirinden farklı olabilir. Bunun sebebi, herkesin aynı özellikleri taşımamasıdır.
Sosyal özelliklerimiz ve kişisel özelliklerimiz yaşadığımız coğrafya, eğitim durumumuz, ekonomik durumumuz ve yaşadığımız ülkenin özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Farklı olayların ve durumların duygu ve düşüncelerimizdeki etkilerine örnekler:
Matematik dersindeydik. Öğretmenim sınıfta ödevini yapmayan tek öğrencinin ben olduğumu hatırlattı. Sorumluluklarımı yerine getirerek iyi bir öğrenci olabileceğimi söyledi. Sınıf arkadaşlarım bana bakıyorlardı. Çok utandım. Öğretmenim haklıydı. Bir daha böyle bir sorumsuzluk yapmamalıyım, diye düşündüm.
Ankara’ya taşınmıştık. Çok heyecanlıydım. Okulumu, arkadaşlarımı ve öğretmenimi çok merak ediyordum.
Yakın arkadaşım Kayra’nın babasının tayini çıkmıştı. Kayra, başka bir şehirde, başka bir okulda eğitimine devam edecekti. Çok üzülmüş ve ağlamıştım. Artık onu göremeyecektim. Daha sonra, arkadaşlığımızı devam ettirmek için aynı şehirde oturmamızın şart olmadığını düşündüm. Onunla sık sık haberleşmeliydik.
Yakın arkadaşım ona ödünç verdiğim topu patlatmıştı. Çok üzülmüştüm. Topun kaza ile patladığını, böyle bir durumla herkesin karşılaşabileceğini düşündüm. Ancak Zuhal, ona patlak top verdiğimi iddia etti. Topumu yeni almıştım ve patlak değildi. Çok sinirlenmiştim.
Duygular ile düşünceler arasındaki ilişkiler nelerdir?
Bazı düşünceler ve bu düşüncelerin oluşmasında etkili olan duygular.
Benimle alay eden Aysegül’ün alay edilecek bir özelliğini bulmalıyım. :intikam
Hemen Ahmet’i arayıp olanları anlatmalıyım. :heyecan
Çalısmalarımın karşılıgını alacağıma eminim. :ümit
Yatarken ışığı açık bırakayım. :korku
Onu her gün yeni bir giysiyle görmeye dayanamıyorum. :kıskançlık
Sınavda kesin başarılı olacağım. :neşe
Olaylar ve durumlar ve duygu ve düşüncelerimizi nasıl etkiler?
Yere tüküren insanları sevmiyorum.
Yüksek sesle konuşanlardan hoşlanmıyorum.
Bazı filmleri izlerken çok korkuyorum.
İnsanların yardımsever olmaları beni mutlu ediyor.
İnsanların kusurları ile alay edenler beni öfkelendiriyor.
Hayatımızdaki bir çok yaşantılarda görüldügü gibi duygularımız ile düşüncelerimiz arasında yakın bir ilişki vardır. Duygularımız düşüncelerimizin ortaya çıkmasına yol açar. Düşüncelerimiz ise davranışlarımıza yön verir. Duygularımız ve düşüncelerimiz farklı durumlara göre değişiklik gösterir. Her olayda aynı duygu ve düşüncelere sahip olmamız beklenemez. Duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek en doğal ihtiyacımızdır. Bu ihtiyacımızı giderirken duygu ve düşüncelerimizin olaylara göre farklılık gösterebildigini unutmamalıyız.
Aynı durumun, başkalarının duygu ve düşüncelerinin farklı olabileceği konusunda da geçerli oldugunu bilmeliyiz.
Örnek Olay:
Kerem: Arkadaşlar, hazırsanız başlayalım.
Selin: Biz hazırız ama Başar henüz gelmedi.
Tülay: O kadar da söyledik, herkes zamanında gelsin diye. Çok sinirlendim.
İnci: Bence randevusuna gecikmesi sorumsuzluktur. Aynı zamanda bize yapılmış bir saygısızlıktır.
Selin: Arkadaşlar bende kızgınım ama belki Başar’ın başına bir şey gelmiştir. Onu hemen yargılamamalıyız.
Tülay: Haklısın Selin. Başar şimdiye kadar sözünde durmamazlık yapmadı.
İnci: Ben sizin gibi düşünmüyorum. En azından bir haber verebilirdi.
Kerem: Başar’ın sorumsuz olduğunu göreceksiniz. Selin ve Tülay o zaman böyle düşündügünüz için kendinize kızacaksınız.
Selin: Bu konuda önyargılı olmamalısın Kerem. Anlayıp dinlemeden kimseyi yargılamamalıyız. Bu davranış seklin, Başar’ı kırabilir. Belki Başar’ın mazeretini öğrenince üzülecek ve utanacak olan bizler olacağız.
Bu örnek olayda arkadasları, Başar hakkında, Başar’ın grup çalışmasına vaktinde katılmaması konusunda duygu ve düşüncelerini ifade ettiler. Kızdılar, endişe ettiler, çeşitli tahminlerde bulundular.
Farklı duygu ve düşüncelere sahip olsak da önemli olan farklılıklara saygı duymamızdır. Ön yargılardan uzak, empati kurarak olayları
değerlendirmeliyiz. Toplumsal hayatta uyum içinde yaşamak için, farklılıkları hoşgörü ile karsılamalı ve kendimizi doğru biçimde ifade etmeliyiz.
Bir başka örnek olay:
Orhan ve arkadaşları ögle tatilinde birlikte oyun oynamaya karar verdiler.
Hakan: Ben saklambaç oynayalım, diyorum.
Nermin: Saklambaç, altı yedi yaşındaki çocukların oyunu. Bence seksek oynayalım.
Aydın: Seksek, kız oyunu. Biz onu beceremeyiz. Futbol oynayalım.
Çiğdem: Futbol erkek oyunu. Hem ne anlıyorsunuz bu oyundan? Yakan top oynayalım.
Orhan: Arkadaşlar, oyunun kızı erkeği olmaz. Hangisini oynayacağımıza birlikte karar verelim.
Orhan ve arkadaşları sonunda yakan top oynamaya karar verdiler ve öğle tatillerini keyifli bir şekilde geçirdiler.
Birbirimizin duygu ve düşüncelerine, fikirlerine, ilgilerine saygılı olmalı ve ortak kararlar almaya çalışmalıyız.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…