Doğa olayları nelerdir?

Doğa olayları nelerdir?
Havada meydana gelen değişimler, bazı hava olaylarına neden olur. Sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesiyle oluşan esintiye “rüzgâr” adı verilir. Güçlü esen rüzgârlar “fırtına”, daha güçlü esen rüzgârlar “kasırga” olarak adlandırılır. “Hortum” da bir tür fırtınadır. Hava ve suyun kendi etrafında dönerek oluşturduğu bir sütun biçiminde görünür. Rüzgâr, fırtına ve hortumlar kısa sürüp küçük bir alanda etkili olur. Kasırgalar ise geniş alanlarda uzun süre etkisini gösterir. Bu doğa olayları yağışlara ve sise neden olabilir.
Bulutların soğuk hava tabakasıyla karşılaşması sonucu yağışlar gerçekleşir. Su damlaları hâlinde yeryüzüne ulaşan yağış türü “yağmur” olarak adlandırılır. “Kar”, su damlalarının donarak yeryüzüne beyaz, hafif, farklı şekillerdeki kristaller biçiminde ulaştığı yağış türüdür. Yeryüzüne hızla düşen türlü irilikteki buz parçalarının oluşturduğu yağış türüne ise “dolu” denir. “Sis” ise küçük su taneleri veya buhardan oluşan bulutların alçalmasıyla oluşur. Bu doğa olayında yeryüzü dumanla kaplanmış gibi görülür.
Çevrenizdeki sıklıkla gerçekleşen doğa olayları ve bu doğa olaylarının zarar verici etkileri nelerdir?
Doğa olaylarının zarar verici etkileri olabilir. Bu etkilerden korunmak için farklı hava olaylarında nelere dikkat etmeliyiz?
Yağışlı havalarda yollar ve kaldırımlar kaygan olur. Bu nedenle yürürken dikkatli olmalı, küçük adımlarla yürümeyi tercih etmeliyiz. Ani hareketlerden kaçınmalıyız. Kaldırımda yürürken taşıt yoluna fazla yaklaşmamalıyız. Karşıdan karşıya geçişlerde, taşıtlarla aramızda yeterli uzaklık bulunduğundan emin olmalıyız. Tabanı kalın ve tırtıklı ayakkabılar ile bizi soğuktan veya yağmurdan koruyacak giysiler giymeliyiz. Giysilerimizin, şemsiyemizin görüşümüzü kısıtlamamasına dikkat etmeliyiz.
Karlı havalarda çatılarda buz sarkıtları oluşabilir. Bu buz sarkıtlarının düşme riskine karşı binalara yakın yürümekten de kaçınmalıyız. Dolu yağarken korunaklı bir yerde yağışın sona ermesini beklemeliyiz.
Yağışlı ve sisli havalarda, çevremizi net olarak göremeyebiliriz. Bu durum diğer yayaların ve taşıt sürücülerinin bizi görebilmelerini engelleyebilir. Sisli havada çevremizi görebilmek için el feneri kullanmalıyız. Böylece diğer yayaların ve sürücülerin, bizi görebilmelerini sağlamalıyız. El fenerimiz yoksa parlak veya açık renk giysiler giymeliyiz.
– El fenerimin ışığı, sürücülerin beni görmesini sağlayacaktır.
– Mevsime uygun giyindim, giysilerim görüşümü engellemiyor. Trafikte güvendeyim.
Fırtınalı hava da görüşümüzü engeller. Böyle havalarda gözümüzü tozdan korumamız gerekebilir. Ancak asıl tehlikeyi kırılan dallar, devrilen ağaçlar ve oradan oraya uçuşan çöpler yaratır. En doğru davranış, güvenli bir yerde fırtınanın sona ermesini beklememizdir.
Doğada birçok olay kendiliğinden ve belli bir düzen içerisinde oluşur. Doğa olayları bu düzenin sağlanmasında etkilidir. Yeryüzündeki sular, Güneş’in etkisi ile buharlaşarak gökyüzüne doğru yükselir ve bulutları oluşturur. Bulutlarda biriken su damlacıklarının yeryüzüne düşmesi yağmuru oluşturur. Kar, su buharlarının havada donarak beyaz ve hafif damlacıklar hâlinde yeryüzüne inmesidir. Dolu ise su buharlarının donarak katı hâlde yeryüzüne inmesidir.
Su buharlarının oluşturduğu bulutlar bazen yeryüzüne yakın mesafede olur. Yerle temas eden hava içindeki su buharının donarak kristalleşmesi sonucu sis oluşur.
Rüzgâr, ısınan havanın soğuk hava ile yer değiştirmesi sonucu oluşan esintidir. Doğa olaylarından zarar görmemek ve gerekli önlemleri almak için hava durumunu takip etmeliyiz.
Sonbahar mevsiminde olan doğa olayları nelerdir?
Ağaçlar yapraklarını döker.
Hava serin olur.
Yağmur yağar.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…