Cüzzam nasıl bir hastalıktır?

Doktor muayene cilt deri

Cüzzam nasıl bir hastalıktır?

Cüzzam Nedir?

Cüzzam mikrobu verem mikrobunun yol açtığı kronik bir hastalıktır. Gelir düzeyi düşük ülkelerde açlık, yoksulluk, sağlık ve temizlik şartlarının kötülüğü, iyi beslenememe ve sürekli göç sebebiyle tam olarak yok edilememiştir. Bu mikrobun kuluçka dönemi 5 yıl kadardır. Genellikle bulaşıcı değildir ama tedavi yapılmamış hasta ile çok sık ve yakın temas sonucu ağız ve burun yoluyla bulaşabilir.

Cüzzam mikrobuna karşı bağışıklığın olmaması hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Hastalığa sahip, mikrop yayan bir hasta ile uzun süre temas daha çabuk bulaştırır. Mikrobun yumurta süresi 2-7 yıl arasında olduğundan erken teşhis edilmesi oldukça güçtür.

Cüzzam hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kollar ve bacaklarımızda buluna sinirlerin etrafında bulunan zarları meydana getiren hücrelerin içerisine yerleşen cüzzam mikrobu bu hücreleri öldürür. Zamanla deri yüzeyinde kırmızı mor arası kabarıklar, yüz ve göz çevresi, yanak, dirsek ve diz kapağı bölgelerinde nohut büyüklüğünde şişkinlikler görülür. Bazen de bu yaraların açılmasıyla oluşan izler, kol ve bacaklarda his kaybı, halsizlik ve güçsüzlük şeklinde kendini gösterir.

Cüzzam hastalığı nasıl tedavisi edilir?

Miskin hastalığı da denilen cüzzamın tarihi çok eskilere dayanır. Hastalık üzerine birçok çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde hastalığa evden ve ayakta tedavi uygulanmaktadır. Hastalığın tedavisinde uzun süreli antibiyotik kullanımı söz konusudur. Bu da mikrobun hastalığa karşı direncini arttırmaktadır. Yoğun bir şekilde görüldüğünde tedavisi 2 yıldan fazla sürmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir